Impozitarea pensiilor speciale: PSD și PNL ar fi bătut palma, Năsui reclamă probleme de constituționalitate, iar Olguța oferă asigurări că le rezolvă


Impozitarea pensiilor speciale: PSD și PNL ar fi bătut palma, Năsui reclamă probleme de constituționalitate, iar Olguța oferă asigurări că le rezolvă

PSD şi PNL s-au înţeles pe un proiect legislativ privind impozitarea drastică a pensiilor speciale, au precizat surse pentru Adevărul. Potrivit legii, pensiile de până în 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, în timp ce pensiile care depăşesc pragul de 7.000 de lei vor fi taxate cu 85%. Impozitul se va aplica pentru toate categoriile de beneficiari de pensii speciale, chiar şi pentru magistraţi, poliţişti şi militari. 

Legea este dezbătută miercuri dimineaţă în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaților și ar urma să intre tot astăzi la vot final. Proiectul a fost iniţiat anul trecut de senatorul PSD Liviu Pop.

Singura soluţie constituţională pentru eliminarea pensiilor speciale rămâne impozitarea drastică a celor privilegiaţi, în condiţiile în care CCR a decis că eliminarea totală a pensiilor speciale e neconstituţională. (citiți AICI articolul complet) 

În acest context, deputatul USR Claudiu Năsui a precizat că impozitarea pensiilor speciale în forma propusă de Liviu Pop ar avea probleme de constituționalitate, întrucât proiectul prezintă "un caracter confiscatoriu asupra unei pensii contributive care e aidoma dreptului de proprietate". În cele din urmă, Năsui a declarat că deputata PSD Olguța Vasilescu i-a oferit asigurări că nu vor fi impozitate și pensiile contributive, ci doar cele speciale.

Claudiu Năsui, pe Facebook: "Editare 1: Se pare ca postarea aceasta a avut ceva efect. Tocmai am vorbit cu doamna Olguța Vasilescu care mi-a spus ca nu vor mai impozita și pensiile contributive și ma roagă sa șterg postarea. Nu o șterg, dar menționez lucrul acesta.

Lovitură de teatru.

După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de... impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe.

Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei.

Asta are două probleme.

Prima de ordin moral, după ce că PNL-PSD au creat problema acestor pensii speciale, nu e normal să pedepsească și pensiile contributive și cele de Pilon 2 și 3 pentru a-o rezolva.

A doua că va face proiectul neconstituțional pentru că va avea un caracter confiscatoriu asupra unei pensii contributive care e aidoma dreptului de proprietate.

Vom propune ca impozitarea să fie doar pentru componenta de pensie specială. Asta ar rezolva ambele probleme. Vom vedea azi dacă PNL și PSD vor iar să se joace de-a legislația. Sau dacă chiar vor, pe bune să terminăm cu aceste pensii speciale.

Vom vedea dacă și PNL va juca în acest teatru ieftin sau dacă va susține amendamentul USR prin care se impozitează doar pensiile speciale".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.