EXCLUSIV Copiii unui viceprimar PNL au încasat subvenții de zeci de mii de euro, ilegal, din fonduri UE destinate comunităților sărace, cu sprijinul lui Gruia Bumbu, șeful ONG-ului Pakiv România! Caracatița ONG-urilor care-i mențin pe romi în sărăcie: DOCUMENTE


EXCLUSIV Copiii unui viceprimar PNL au încasat subvenții de zeci de mii de euro, ilegal, din fonduri UE destinate comunităților sărace, cu sprijinul lui Gruia Bumbu, șeful ONG-ului Pakiv România! Caracatița ONG-urilor care-i mențin pe romi în sărăcie: DOCUMENTE

Cei doi copii ai viceprimarului PNL al comunei Vințu de Jos (județul Alba) au încasat subvenții de câte 25.000 euro în cadrul unui proiect pe bani europeni desfășurat de ONG-ul Pakiv România – care susține că se ocupă, încă din 2005, cu incluziunea cetățenilor de etnie romă, cu lupta împotriva discriminării, egalitatea de șanse, identitatea de gen ș.a.m.d. –, deși odraslele politicianului nu aveau cum să îndeplinească condițiile calității de beneficiar al proiectului european, în implementare, nefiind ”persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială”, fapt care este de domeniul evidenței.

În exclusivitate pentru Podul.roViorel Bumbu – unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai romilor din județul Alba, președinte al Uniunii Democratice a Romilor și coordonator de proiect la Primăria Vințu de Jos – dezvăluie, cu documente și informații de culise, cum a deturnat fondurile europene șeful Pakiv România, Gruia ”Gruișor” Bumbu (foto deschidere/sursa: Opinia Transilvană), în complicitate cu personaje din instituții importante ale statului, la care a făcut mai multe sesizări, inclusiv cu personaje din administrația publică locală.

În cadrul proiectului ”Cod Smis 103385 – CCI Sibișeni – Creșterea calității vieții și a incluziunii sociale în Vințu de Jos”, viceprimarul PNL Petre Barbu a aranjat, împreună cu Gruia Bumbu, ca cei doi copii ai săi să beneficieze de câte o subvenție de 25.000 de euro, uzitând un tertip de toată jena.

Mai exact, în condițiile în care beneficiari ai proiectului pot fi numai cetățeni defavorizați și săraci care locuiesc doar pe anumite străzi ale comunei respective, fapt stipulat în proiect, copiii viceprimarului s-au mutat cu reședința de pe o stradă neeligibilă pe una eligibilă – mutarea de reședință s-a făcut pe o perioadă strict determinată, doar pentru a da aparența întrunirii condițiilor de finanțare și, evident, pentru a încasa împreună 50.000 euro, altminteri bani destinați, în special, comunităților marginalizate, majoritatea locuite de romi. Nu numai că Petre Barbu nu este cetățean de etnie romă și nici nu are vreo legătură cu aceste comunități, dar el este chiar viceprimarul localității în care se desfășoară proiectul european în care copiii săi au devenit așa-ziși beneficiari, în detrimentul adevăraților beneficiari.

Vă prezentăm mai jos copiile CI care demonstrează manevra explicată mai sus – așa cum observați, nu doar copiii viceprimarului (Ioan-Petru Barbu și Aneta-Petronela Barbu) au migrat cu reședințele spre străzile eligibile, ci și multe alte personaje. Printre acestea se numără și fiul consilierului Constantin Pralea, respectiv Lucian Pralea, despre care Podul.ro a dezvăluit, recent, că au încasat subvenții prin sifonarea fondurilor europene, bătându-și joc în același timp de romii sărmani pe care i-au angajat, în cadrul aceluiași proiect, cu program de o oră pe zi și un salariu de 280 lei/lună – mai multe detalii AICI.

”Copiii viceprimarului Barbu s-au mutat cu reședința de pe o stradă neeligibilă pe una eligibilă, în interiorul comunei Vințu de Jos, unde tatăl lor este numărul doi în primărie. Barbu a fost nominalizat, înaintea subsemnatului, pe post de coordonator P1, însă s-a constatat că nu îndeplinea condițiile din cererea de finanțare. Subvenția primită de copii din banii destinați comunităților defavorizate reprezintă și o răsplată pentru viceprimar, fiindcă a contribuit în trecut la scrierea proiectului. Sunt mult mai mulți cei care au beneficiat de astfel de subvenții, cu toții veniți din afara comunității prin procedura stabilirii reședinței chiar în timpul implementării proiectului. Aceste persoane nu au nimic în comun cu oamenii care ar fi trebuit să fie beneficiarii banilor europeni. Subvențiile nu pot fi eligibile, așa că trebuie identificate toate persoanele care le-au încasat și imputate celor vinovați”, explică Viorel Bumbu.

Mai mult chiar, el avertizează că, de cele mai multe ori în complicitate cu personaje din instituțiile statului cu rol de control în gestionarea fondurilor europene, dar și din administrația locală, unii așa-ziși lideri romi care conduc ONG-uri de profil, nu patronează altceva decât afaceri de familie cu scopul de a deturna fonduri europene. Pentru a face asta, acești așa-ziși ONG-iști preferă să mențină comunitățile rome în sărăcie:

”Că domnii copii ai viceprimarului Barbu Petre au luat subvenții, câte 25.000 de euro, nu este un lucru bun! Asta va face obiectul altor adrese, mai ales spre a afla întreaga Europa și organizațiile rome din exterior cine ‹mâncă› banilor romilor în România! Astfel de proiecte batjocoresc romii, sunt pline de nereguli, sunt copy-paste și deturnează fonduri europene. Proiectele nu sunt destinate romilor, ci altora, așa cum am tot arătat. Organizația Pakiv România dar și alte ONG-uri de profil sunt interfața acestor scopuri ascunse. Pile, rude, relații, monopol și deturnări de fonduri. Există romi care vor să-i mențină pe romi săraci și în sclavie doar pentru a încasa salarii din bani europeni și pentru a deturna fondurile europene. Pentru că mă lupt cu acești oameni, primesc în mod uzual amenințări cu moartea, mi-a fost incendiată  casa și două mașini.”

Avertizăm că în cadrul următoarelor două sau trei proiecte europene accesate de Pakiv România, se vorbește că  vor fi alocate subvenții de 100.000 euro pentru dezvoltarea de afaceri și, având în vedere cele de mai sus, considerăm că autoritățile abilitate trebuie să cerceteze toate aceste nereguli flagrante, tocmai pentru a nu favoriza astfel de practici menite sifonării fondurilor destinate celor mai nevoiașe comunități din România.

Tragem acest semnal de alarmă în condițiile în care, după ce Viorel Bumbu a informat-o pe larg, într-o sesizare oficială, cu privire la multiplele nereguli și ilegalități expuse mai sus (dar și despre la altele, la care vom reveni în niște episoade viitoare), conducerea Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU CENTRU), dar și Departamentul de Luptă Antifraudă, Ministerul Fondurilor Europene și AMPOSDRU derulează anevoios investigațiile în acest sens, în pofida numeroaselor sesizări explicite primite.

Mai mult chiar, într-un răspuns de-a dreptul halucinant – pe care îl puteți descărca AICI – directoarea executivă a instituției, Ionela Maria Mihăilescu, insistă că odraslele viceprimarului Petre Barbu au tot dreptul să beneficieze de subvenția destinată altora, ai căror părinți nu doar că nu conduc comunitatea în care se ”implementează” proiectul, dar nici măcar nu au după ce să bea apă.

Posibile explicații: sediul și concubina  

Viorel Bumbu ne-a expus o situație care ar putea explica letargia la care ne referim: 

”OIRPOSDRU se preface că nu observă aceste aspecte cu ocazia cererilor de rambursare și refuză să efectueze controalele care se impun la acești ‹beneficiari› cu expertiză Pakiv România. E bine de știut că soția-concubină a lui Gruia Bumbu, Barbu Loredana a lucrat la OIRPOSDRU CENTRU și are prietenii puternice și relații sus puse în interiorul instituției. Ba mai mult, aceasta păstorește ‹finanțele› Asociației Pakiv România și asigură servicii de contabilitate prin firma personală afacerilor înființate în cadrul proiectelor. Totodată, cititorii dumneavoastră mai trebuie să afle și că instituția OIRPOSDRU CENTRU  a fost chiriașă, mai bine de 5 ani, într-un imobil care este proprietatea președintelui Pakiv, Gruia Bumbu, pentru o chirie de  aproximativ 1500 de euro/lună, din strada N.Titulescu , nr.10, din Alba Iulia, în timp ce organizația beneficia de finanțări substanțiale și ‹controale invizibile›. Vom reveni cu noi detalii, în curând”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.