Rusia se comportă din ce în ce mai AGRESIV la Nistru. Rusofilul Dodon legitimează ilegalitățile săvârșite de separatiștii de la Tiraspol


Rusia se comportă din ce în ce mai AGRESIV la Nistru. Rusofilul Dodon legitimează ilegalitățile săvârșite de separatiștii de la Tiraspol

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a depus marți, cu titlu de inițiativă legislativă, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Declarației privind „ilegalitățile crase comise de regimul separatist și lipsa de reacție a guvernării”. Toți cei 11 membri ai fracțiunii au semnat acest proiect de lege.

Amintim că Rusia se comportă din ce în ce mai subversiv, mai ostil la Nistru. În perioada stării de urgență, autoritățile-fantomă de la Tiraspol (adică Rusia) au instalat ilegal aproximativ 37 de noi posturi armate în jurul localităților aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. De asemenea, emisarii Tiraspolului (adică ai Moscovei) au refuzat categoric să discute despre o retragere a acestor posturi ilegale, în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) – detalii AICI .

Faptul că Rusia acționează dubios la Nistru este certificat și de instalarea generalului Vitalii Razgonov (mai multe detalii AICI) la conducerea administrației separatiste din Transnistria, care nu reprezintă altceva decât o ocupație militară rusească.

Vă amintim că, în pofida acestei situații care tinde să degenereze, rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon s-a pretat să participe la rușinoasa și caraghioasa paradă propagandistică de la Moscova, legitimând astfel acțiunile armatei rusești de ocupație din Transnistria.

Potrivit Deschide.md, acesta este textul Declarației anunțată de Chiril Moțpan:  

„Regimul separatist din Transnistria, instalând posturi de control în Zona de Securitate, încalcă sistematic acordurile deja încheiate și atentează la drepturile cetățenilor, în primul rând – dreptul la libera circulație.

Autoritățile responsabile ale Republicii Moldova nu au luat nicio atitudine fermă, și nici măsuri eficiente pentru a stopa această situație. Din acest motiv, Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de reprezentant al tuturor cetățenilor ei, are obligația de a atrage atenția asupra situației prezente, a formula o evaluare consecventă a ei și a solicita organelor competente să ia măsurile de rigoare. Acesta este punctul de vedere expus în Declarația de față, pe care îl propunem tuturor membrilor Parlamentului Republicii Moldova, ca un test al consecvenței și demnității ce le-a mai rămas.

Suntem cetățeni și deputați ai statului Republica Moldova. În calitate de oameni de stat, dar și de simpli cetățeni, avem o datorie morală, consfințită de jurământul de credință pentru statul Republica Moldova. Să-l respectam!”, a menționat Moțpan.

În acest sens, parlamentarii din Platforma DA așteaptă ca deputații, indiferent de partidul din care fac parte, să ia atitudine „față de cei care încalcă sistematic integritatea și suveranitatea țării”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.