USR și PNL își unesc forțele pentru a organiza localele pe perioada a 2 zile. Proiect de lege depus de senatoarea Presadă


USR și PNL își unesc forțele pentru a organiza localele pe perioada a 2 zile. Proiect de lege depus de senatoarea Presadă

Senatoarea USR Florina Presadă a anunțat vineri că a depus în Parlament o inițiativă legislativă care vizează organizarea alegerilor locale pe perioada a 2 zile și "posibilitatea de a organiza suplimentar secții de votare în construcții temporare ușoare". Inițiativa senatoarei vine pe fondul evoluției epidemiei COVID-19. 

Presadă, pe Facebook: "Tocmai ce am înregistrat la Senat în calitate de primă cameră sesizată o propunere legislativă pentru desfășurarea alegerilor locale timp de 2 zile - B427/2020. De asemenea, introduc în legea privind alegerile locale din acest an posibilitatea de a organiza suplimentar secții de votare în construcții temporare ușoare.

Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranță pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care și le doresc și românii, așa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanții tuturor partidelor și-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor exprimându-și această preferință.

La ora 12h00 va avea loc o ședință a Biroului Permanent al Senatului pentru a introduce în procedura parlamentară inițiativele înregistrate la Senat. USR va solicita ca această propunere să fie distribuită cu celeritate la comisii pentru avize și raport.

Sper ca toate partidele parlamentare să înțeleagă că nu ne putem bate joc nici de votul românilor și nici de sănătatea lor și să adoptăm cât mai curând posibil această propunere.

Iubiți România cu ochii deschiși!".

Totodată, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că este de acord cu organizarea alegerilor locale pe parcursul a două zile, întrucât se pot evita aglomerările de la secţii.

"Posibil, mi se pare o idee bună. A şi existat un amendament. Nu putem modifica noi legea, dacă data şi modul de organizare a alegerilor au fost stabilite prin lege. Pentru a se trece la două zile e necesară o modificare legislativă. În ce mă priveşte, sunt de acord cu două zile. De ce? Că putem să evităm aglomerările de la secţiile de votare şi putem organiza fluxurile de vot astfel încât să reducem la maximum riscul de transmitere a virusului", a precizat premierul Orban, la Digi 24.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.