SUA repun Taiwan pe harta lumii, sfidând toate sensibilitățile Chinei comuniste. O delegație americană va efectua prima vizită oficială din ultimii șase ani


SUA repun Taiwan pe harta lumii, sfidând toate sensibilitățile Chinei comuniste. O delegație americană va efectua prima vizită oficială din ultimii șase ani

Statele Unite vor trimite în curând o delegaţie la cel mai înalt nivel în Taiwan după ce au încetat să recunoască diplomatic insula în 1979, un gest ce riscă să agraveze tensiunile cu China care o consideră parte a teritoriului său, relatează miercuri France Presse şi Reuters.

Biroul american care se ocupă de relaţiile comerciale cu Taiwanul a confirmat că secretarul american al sănătăţii Alex Azar va conduce delegaţia ce va vizita insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă chemată să se întoarcă într-o zi în cadrul Chinei comuniste, scrie agerpres.ro.

„Taiwanul a fost un model de transparenţă şi cooperare în domeniul sănătăţii globale în timpul pandemiei COVID-19 şi cu mult timp înainte. Această călătorie reprezintă o oportunitate de a consolida cooperarea noastră economică şi de sănătate publică cu Taiwan", a notat Alex Azar pe Twitter.

„Aceasta marchează (...) prima vizită a unui membru al guvernului în şase ani", a precizat Institutul american din Taiwan, adăugând că niciun membru al guvernului american de un asemenea rang nu s-a mai dus în insulă "din 1979".

În acel an, Washingtonul a ales să recunoască China şi să nu mai recunoască Taipeiul.

În timpul vizitei sale, Azar se va întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen, a declarat Ministerul de Externe taiwanez într-un comunicat separat.

China descrie Taiwanul ca fiind cea mai sensibilă problemă în legăturile chino-americane şi vizita lui Azar va inflama probabil mai mult relaţiile deja slabe dintre Beijing şi Washington.

Taiwanul, care a confirmat viitoarea vizită, a mai precizat că Azar se va întâlni şi cu miniştrii taiwanezi al afacerilor externe şi al sănătăţii.

"Ministrul Azar este de mult timp un prieten apropiat al Taiwanului", a comentat într-un comunicat ministerul, precizând că această vizită este "dovada fundamentelor solide ale încrederii reciproce" dintre Washington şi Taipei.

Nici Taiwanul, nici Statele Unite nu au specificat data acestei vizite.

Statele Unite rămân cel mai mare furnizor de arme al Taiwanului, dar în mod tradiţional au fost prudente în natura contactelor bilaterale oficiale.

Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat de la alegerea lui Donald Trump, care s-a apropiat mai mult de Taiwan pe măsură ce relaţiile cu Beijingul se degradează.

Ultima vizită în Taiwan a unui membru al guvernului SUA a fost cea a şefului Agenţiei pentru Protecţia Mediului în 2014. Cea anterioară datează din 2000, când secretarul pentru transporturi al lui Bill Clinton a vizitat insula.

Taiwan este una dintre țările care a reușit să controleze cel mai bine epidemia de nou coronavirus înregistrând, de la începutul pandemiei până în prezent doar 476 îmbolnăviri (până miercuri dimineață) și șapte decese, la o populație de 23,8 milioane.

Taiwan a reacționat rapid deoarece are experiență cu SARS și nu avut încredere în datele transmise de Beijing. În plus, insula nu este parte a Organizației Mondiale a Sănătății, deoarece China comunistă, de care este separat de 70 de ani, îi blochează intrarea.

CITEȘTE ȘI: Ies la iveală legăturile murdare dintre OMS și China. Etiopianul din fruntea organizației a făcut parte dintr-o grupare paramilitară marxistă. Țara sa este datoare vândută chinezilor

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.