Grindeanu a recunoscut senin la Antena 3 că e infractor. PMP îi cere demisia de la șefia ANCOM


Grindeanu a recunoscut senin la Antena 3 că e infractor. PMP îi cere demisia de la șefia ANCOM

Fostul premier Sorin Grindeanu, actualmente șef ANCOM, a recunoscut senin miercuri seară la Antena 3 că încalcă legea. Concret, Grindeanu a spus că deși este șef ANCOM și va mai ocupa o perioadă funcția cu pricina, totuși este și membru PSD.

Grindeanu: "Atâta timp cât sunt în echipa lui Marcel Ciolacu, înseamnă că sunt membru al PSD. (...) Ce mă face pe mine să revin în politică activ, m-am considerat tot timpul un om de stânga, aşa m-am considerat şi când am pierdut calitatea de membru de partid. Dar vă spun că, sincer, de fiecare dată când priveam spre scena politică din funcţia pe care am ocupat-o şi o să o mai ocup o perioadă scurtă de timp, normal că dragostea mea a fost faţă de partidul care mi-a oferit foarte multe. Am fost viceprimar la Timişoara, deputat, preşedinte de Consiliu Judeţean, ministru, prim-ministru. (...) Atâta timp cât colegii mei, echipa pe care o construim acum, mi-au cerut să mă implic în politică nu am ezitat, deşi mandatul la ANCOM era până în 2023, nu am avut nicio ezitare faţă de colegii mei, dacă pot să ajut".

În acest context, Partidul Mişcarea Populară i-a solicitat lui Marcel Ciolacu, în calitatea sa de lider PSD şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor, să-i ceară lui Sorin Grindeanu să demisioneze din funcţia de preşedinte ANCOM. În acest sens, PMP a invocat și argumentele juridice care demonstrează că Grindeanu este un infractor:

"Domnule Preşedinte al PSD, Marcel Ciolacu,

Nu încercaţi să justificaţi încălcarea legii făcând trimitere la prevederea conform căreia legea dă termen de trei luni pentru rezolvarea incompatibilităţii, şi iată de ce:

1. Prevederea este valabilă doar la numirea în funcţie, conform practicii legislative.

2. Domnul Grindeanu participă făţiş la viaţa politică a PSD de mai mult de trei luni", a subliniat PMP.

Comunicatul integral al PMP:

"Nimeni nu e mai presus de lege. PMP cere demisia lui Sorin Grindeanu de la ANCOM

Partidul Mişcarea Populară solicită preşedintelui PSD, domnului Marcel Ciolacu, în calitatea sa de lider politic, pe de-o parte, şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pe de altă parte, să respecte legile României, în litera şi spiritul lor, indiferent dacă interesele de grup îi dictează altfel.

Domnul Sorin Grindeanu ocupă funcţia de preşedinte al ANCOM, funcţie care, conform legii de organizare a autorităţii respective, este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia celor didactice. Din această poziţie, domnul Grindeanu nu poate participa în niciun fel la viaţa politică a unui partid politic. Mai plastic fie spus, nu poate fi ”şi popă, şi hoţ”. Trebuie să părăsească de urgenţă această funcţie.

ANCOM este o autoritate naţională cu o importantă deosebită în relaţia cu Comisia Europeană, iar România s-a obligat încă din perioada de pre-aderare ca această instituţie să respecte principiile proporţionalităţii, nediscriminării, transparenţei şi deplinei obiectivităţi. Este pentru prima oară când România înregistrează o situaţie în care preşedintele ANCOM participă activ la viaţa politică a unui partid politic, deşi legea interzice acest lucru.

Domnule Preşedinte al PSD, Marcel Ciolacu,

Nu încercaţi să justificaţi încălcarea legii făcând trimitere la prevederea conform căreia legea dă termen de trei luni pentru rezolvarea incompatibilităţii, şi iată de ce:

1. Prevederea este valabilă doar la numirea în funcţie, conform practicii legislative.

2. Domnul Grindeanu participă făţiş la viaţa politică a PSD de mai mult de trei luni.

PMP vă solicita ferm să puneţi capăt acestei situaţii inadmisibile şi, fie să solicitaţi domnului Sorin Grindeanu să demisioneze din funcţia de preşedinte ANCOM, fie să-l demiteţi din această funcţie, întrucât ANCOM este autoritate publică sub control parlamentar, iar legea prevede ca preşedintele ANCOM poate fi demis dacă nu mai îndeplineşte criteriile prevăzute de lege sau când, prin acţiunile sale, afectează în mod grav independenţa funcţională a autorităţii. Dumneavoastră conduceţi Camera Deputaţilor, iar Senatul este condus de un alt membru PSD.

Nimic nu vă opreşte să puneţi în aplicare prevederile legale.

Nu promovaţi de la cel mai înalt nivel al Legislativului României practica sfidării legii.

Constituţia României statuează că nimeni nu e mai presus de lege, deci nici Dumneavoastră nu puteţi fi, cu atât mai mult cu cât un preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al unui partid politic trebuie să fie un model al respectării legii pentru alegătorii săi şi pentru societate".

Prin refuzul de a-și da demisia de la șefia ANCOM, deși este prezent în activitatea politică a PSD de câteva luni, Sorin Grindeanu face tot posibilul pentru a mai lua câteva luni salariul de 10 mii de euro pe care-l primește lunar pentru funcția publică menționată anterior.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.