Mafia din Parlament fuge de alegeri. Iohannis a atacat la CCR legea PSD-ALDE-UDMR prin care Guvernul pierde o prerogativă-cheie


Mafia din Parlament fuge de alegeri. Iohannis a atacat la CCR legea PSD-ALDE-UDMR prin care Guvernul pierde o prerogativă-cheie

Președintele Klaus Iohannis a atacat luni CCR legea prin care Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, nu Guvernul. Legea depusă de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Cseke Attila a fost adoptată de Parlament la finalul lunii iulie. Parlamentul a stabilit că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică.

CITIȚI ȘI: Ciolacu, Tăriceanu și UDMR au pus la cale încă un șiretlic electoral: data parlamentarelor, stabilită de Parlament, nu de Guvern

Președintele Klaus Iohannis a reclamat, printre altele, faptul că Parlamentul, în situația în care refuză să adopte legea prin care se stabilește data alegerilor, nu poate fi obligat să își respecte prerogativa legislativă, căci are atribuție exclusivă pe această speță.

Câteva dintre obiecțiile aduse de Iohannis:

-"O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice".

-"Dacă Parlamentul nu adoptă legea de stabilire a datei alegerilor în termenul prevăzut prin legea criticată, acesta nu poate fi constrâns efectiv să-și îndeplinească această obligație legală, întrucât în calitate de unică autoritate legiuitoare, deține prerogativa exclusivă de apreciere asupra oportunității legiferării".

-"Prerogativa Guvernului de a stabili data alegerilor este una care decurge chiar din rolul său constituțional de a pune în executare legea. Totodată, dat fiind rolul Guvernului în organizarea alegerilor, această prerogativă este una firească și ține chiar de necesitatea îndeplinirii misiunii sale și de buna organizare a alegerilor, cu respectarea tuturor termenelor legale". (citiți AICI sesizarea completă)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.