VIDEO. PNL atacă la CCR moțiunea de cenzură. Ciolacu, somat de Orban să oprească procedura până la decizia Curții Constituționale


VIDEO. PNL atacă la CCR moțiunea de cenzură. Ciolacu, somat de Orban să oprească procedura până la decizia Curții Constituționale

Premierul Ludovic Orban a anunțat că PNL va ataca la CCR demersul PSD de a depune o moțiune de cenzură în perioada vacanței parlamentare. Liderul liberalilor a precizat că este de părere că moțiunile de cenzură pot fi depuse doar în cadrul sesiunilor parlamentare, nu și pe parcursul celor extraordinare. Totodată, Orban a prezentat un calcul conform căruia în situația în care demersul PSD ar întruni normele de constituționalitate, atunci ar putea fi depuse 18 moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară.

Orban: "Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament privitor la depunerea acestei moțiuni de cenzură. Este fără precedent în 30 de ani. Gândiți-vă în ce hal de debandadă se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a întâmplat în 30 de ani, să depui moțiune în vacanța parlamentară. Până acum toate moțiunile de cenzură care au fost depuse au fost în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară. (...) Din punctul nostru de vedere, litera și spiritul Constituției duce la o concluzie foarte clară și anume că moțiunile nu pot fi depuse decât în sesiunea parlamentară, nu în vacanța parlamentară. Sesiunile extraordinare se convoacă în vacanța parlamentară. În Constituție nu se vorbește despre sesiune extraordinară, ci despre faptul că un parlamentar poate să voteze o moțiune în cadrul unei sesiuni parlamentare, nu sesiune extraordinară. Am și prezentat o argumentație în sensul ăsta. Sunt 2 luni de vacanță parlamentară vara și o lună iarna. La limită, termenele procedurale privitoare la o moțiune de cenzură sunt din momentul în care se depune maxim 5 zile, adică se depune astăzi, mâine se citește și după 3 zile se dezbate și se votează. Așadar, procedural este posibil ca o moțiune de cenzură să dureze 5 zile. Teoretic se pot depune în vacanțele parlamentare, având în vedere cele 90 de zile care există, 18 moțiuni de cenzură. Ce țară ar fi aia care din săptămână în săptămână s-ar putea depune moțiunea de cenzură, culmea, în vacanțele parlamentare".

De asemenea, Orban a menționat că sesizarea la CCR va fi depusă astăzi sau mâine, iar pe cale de consecință a avertizat PSD să oprească procedura moțiunii de cenzură până în momentul în care se va pronunța forul constituțional: "Până nu se pronunță CCR, e neconstituțional să se deruleze procedura".

Orban: "Suntem hotărâți să finalizăm astăzi sesizarea la CCR cu toate argumentele constituționale. Fie astăzi, fie mâine vom depune sesizarea. Le spun foarte clar celor de la PSD să nu se joace cu focul. Nu forțați procedura privitoare la moțiunea de cenzură. Până nu se pronunță CCR, este neconstituțional să se deruleze procedura, deși noi suntem pregătiți să facem față acestei moțiuni în orice moment, dar eu cred că a nu ține cont de acest conflict juridic de natură constituțională și a te duce înainte fără niciun fel de noimă ar fi o dovadă suplimentară de nesocotire a Constituției și a democrației".

Vedeți video de la minutul 09:00:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.