Se confirmă trocul PSD-UDMR. Hunor, supărat pe Guvernul Orban din cauza ministrului de Externe, amenință că votează moțiunea: "Poate gestiona un executiv demis şi criza sanitară şi financiară!"


Se confirmă trocul PSD-UDMR. Hunor, supărat pe Guvernul Orban din cauza ministrului de Externe, amenință că votează moțiunea: "Poate gestiona un executiv demis şi criza sanitară şi financiară!"

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat marți pentru Adevărul Live că are o mie de motive pentru a da jos Guvernul Orban, dar decizia privind votul la moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi luată pe ultima sută de metri.

Kelemen Hunor: "Nu vom discuta până în ziua votului, atunci vom stabili, fiindcă avem o mie de motive să dăm jos Guvernul. Trebuie să ne gândim. Nu vrem să fim victime colaterale din punct de vedere politic într-un război care nu este războiul nostru. Să nu fim noi cei care fac".

Prima obiecție adusă de Hunor față de guvernarea liberală a fost privitoare la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, căruia i-a reproșat că nu pleacă din țară pentru a întări relațiile României cu celelalte state. De asemenea, Hunor a precizat că Guvernul Orban poate să gestioneze criza sanitară și economică din postura de Executiv demis.

Kelemen Hunor: "Vedeţi pe cineva în ţara asta mulţumit de activitatea Guvernului? Sunt miniştri care au gestionat şi gestionează cât de cât domeniul de activitate şi sunt miniştri care nu există. Începând cu ministrul de Externe. Un ministru de Externe care nu pleacă din ţară, stă acasă. Fumează trabuc cu mănuşi de cauciuc. O activitate extrem de importantă. Toţi miniştrii de externe caută să constuiască relaţii, inclusiv economice. În România nu există ministru de Externe.

Putem discuta despre guvern, dar eu sunt nemulţumit că începe şcoala. Nimeni nu ştie, nici eu nu ştiu ce trebuie să fac cu fiica mea. Un haos mai mare nu am văzut. Dacă vă uitaţi la ţările din zona noastră veţi vedea că peste tot se ştie ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Începe şcoala. La noi încă nu se ştie nimic. Ministrul Sănătăţii e preocupat absolut de lucruri interesante. Face lângă Braşov un spital semi-regional. În criză sanitară alocă două judeţe la Braşov. Aşa ceva nu există. Să ai în Târgu Mureş un spital bun universitar şi tu din motive electorale să faci din spitalul de la Braşov spital regional şi să dai acolo două judeţe. Lucruri absolut de neînţeles ce face Guvernul.

În acest moment, cu Guvernul în funcţiune sau un Guvern interimar condus de Orban, nu am simţi o diferenţă. Poate gestiona un guvern demis şi criza sanitară şi financiară. Poate să emită hotărâri de guvern, poate să emită hotărâri de ministru. Există un cadru legislativ. Nu ştiu dacă va cădea, nu ştiu dacă se va vota. Acum există şi această problemă cu CCR. Eu nu văd o problemă. Guvernul ar putea gestiona situaţia din ţară. Sigur, el se va victimiza, are presă cumpărată până în decembrie".

De fapt, motivul pentru care Hunor este nemulțumit de actuala guvernare liberală este reprezentat de poziția tranșantă a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, față de derapajele puterii de la Budapesta. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, solicita în data de 26 mai, într-o conferință comună susținută împreună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, ca "oficialii din Ungaria prezenți în România să nu facă declarații contrare spiritului parteneriatului nostru strategic, să respectăm logica acestui parteneriat, a tratatului politic de bază". Mai mult, Aurescu a făcut la acea vreme apel la reținere și discernământ.

Declarația completă a ministrului Aurescu din data de 26.05.2020: "Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă în această relație bilaterală. La început am fost reticent în legătură cu organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem cu 10 zile înainte de momentul semnării Tratatului de la Trianon, care are semnificații diferite pentru România și Ungaria. În ultima perioadă au existat momente tensionate la nivelul relației bilaterale. Suntem în contextul stării de alertă în România.

Aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie, pentru că este un context special, pentru că e nevoie de o bună pregătire a unei astfel de vizite.

Cu toate acestea, l-am invitat pe colegul meu la București pentru că România dorește în modul cel mai sincer revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria și pentru că așteptările părții române cu privire la relația bilaterală trebuie comunicate direct și sincer ca între parteneri adevărați.

 
Am avut o discuție foarte substanțială și cuprinzătoare cu colegul meu.

În pofida momentelor tensionate din ultima perioadă, MAE s-a abținut să reacționeze, a urmărit să evite deteriorarea și să ducă la detensionarea acestor momente. tensionate. Manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă dintre România și Ungaria ca state vecine, parteneri strategice, state membre UE, state aliate NATO.

O logica de parteneriat e aceea de a evita cu orice preț, mai ales, în momente critice, escaladarea.

România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor și a confruntării și propunem crearea premiselor conturării unei relații româno-ungare constructive,  civilizate, pragmatice, europene.

Este nevoie să readucem în relația de încredere climatul de încredere și respect reciproc.

Ne dorim o abordare pozitivă a relației cu Ungaria ca bun vecin.

Facem apel la reținere și discernământ, pledăm în actualul context marcat de efectele nocive ale crizei COVID, pentru implicare deplină și reală în construirea unei relații în avantaj reciproc.

Obiectivele României sunt consolidarea relației bilaterale, identificarea unor proiecte reciproc avantajoase, aprofundarea cooperării sectoriale, în domenii ca infrastructura, energia, continuarea dialogului privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din cele două țări.

În perioada imediat următoare, oficialii din Ungaria prezenți în România să nu facă declarații contrare spiritului parteneriatului nostru strategic, să respectăm logica acestui parteneriat, a tratatului politic de bază".

Tot în contextul poziției președintelui UDMR față de guvernarea liberală, amintim că prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan acuza ieri un troc între PSD și UDMR în cazul votului pe moțiunea de cenzură. Conform precizărilor liberalului, trocurile respective au legătură cu modificarea legii educației. 

"Scopul acestei înțelegeri este încercarea de trecere a trei proiecte de lege prin adoptare tacită, în sesiunea extraordinară convocată de PSD", a subliniat liberalul.

Rareș Bogdan, pe Facebook: "Extrem de GRAV:

PSD vinde educația românilor pentru voturi!

PSD pregătește din nou, o serie de concesii electorale, care schimbă radical legea educației, în speranța obținerii sprijinului parlamentar UDMR pentru votarea moțiunii de cenzura împotriva guvernului liberal. Practic, scopul acestei înțelegeri este încercarea de trecere a trei proiecte de lege prin adoptare tacită, în sesiunea extraordinară convocată de PSD. Noua sesiune extraordinară a fost convocată cu un singur obiectiv: citirea moțiunii de cenzură și vânzarea educației românilor, cu scopul de a obține voturile pentru moțiune, în schimbul concesiilor făcute. De fiecare dată, în perioada jocului politic al moțiunii de cenzură, PSD a scos din sertare aceste inițiative nocive și le-a folosit ca troc politic, ca interes de partid, împotriva interesului național. Dezbaterea unor proiecte care modifică substanțial legea educației, dar și bugetul în mod semnificativ, nu poate fi subiectul unui troc politic, pe care PSD îl face pentru voturi, la moțiunea de cenzură, una, de altfel, profund neconstituțională.

Atrag atenția liderilor PSD să nu se joace cu focul, așa cum a mai făcut-o atunci când a pus la vânzare contra voturi, interesele naționale. Suntem adepții dialogului politic deschis la problemele fundamentale educației și respingem categoric orice tentativă a PSD de a folosi politic, educația copiilor noștri".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.