Premierul „tehnocrat” al PSD. Cine este Leonardo Badea, un finanțist susținut și folosit de infractorul Liviu Dragnea

Premierul „tehnocrat” al PSD. Cine este Leonardo Badea, un finanțist susținut și folosit de infractorul Liviu Dragnea

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a precizat pentru Antena 3 că propunerea lui pentru funcţia de premier este Leonardo Badea, dacă moţiunea de cenzură trece, iar guvernul Orban pică.

Leonardo Badea are 45 de ani și este de anul trecut viceguvernator al BNR, după ce înainte a fost preşedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară, poziție pentru care a fost susținut puternic de Liviu Dragnea.

El a absolvit ASE - Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în 1997, an din care începe și o carieră universitară la Universitatea Valahia din Târgovişte, ajungând până la poziţia de decan al facultăţii de Ştiinţe Economice.

A fost senator de Dâmboviţa în legislatura 2012 - 2016 şi ulterior deputat de Dâmboviţa.

Imediat după ce s-a ales deputat, Badea a fost recompensat de Liviu Dragnea cu funcţia de preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, însă rămâne în Parlament doar jumătate de an. În vara anului 2017, Leonardo Badea ajunge preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), tot cu sprijinul lui Dragnea. La ASF, Badea a încasat o leafă exorbitantă: aproape 15.000 de euro lunar. Între timp, protectorul său politic, Adrian Ţuţuianu, a fost dat afară de Liviu Dragnea din PSD şi a ajuns la ProRomânia. Leonardo Badea a demisionat după doar doi ani de la şefia ASF, însă a avut grijă să-şi aranjeze înainte o nouă sinecură cu prestigiu. În toamna anului trecut, a fost susţinut de PSD pentru funcţia de viceguvernator al BNR, unde încasează ”doar” 13.000 de euro lunar, iar mandatul e de cinci ani, scrie adevarul.ro.

Fostul ministru al Sănătății în guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu, a comentat pe pagina sa de Facebook propunerea de premier a PSD, în condițiile în care Badea a anchetat, din ordinul lui Dragnea, „gaura” de 10 miliarde de lei lăsată în buget de guvernarea tehnocrată și despre care n-am aflat nici până azi dacă a fost sau n-a fost:

Gata, s-a găsit competență la PSD. Premierul competent și independent propus de PSD dacă ar trece moțiunea de cenzură ar fi un domn pe nume Leonardo Badea*.

Pentru o scurtă perioadă, domnul Badea a fost și președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, și însărcinat de domnul Dragnea cu anchetarea presupusei “găuri” de 10 miliarde de lei lăsată în buget de guvernul Cioloș.

Nu a găsit gaura dar a fost apoi premiat cu sinecuri bănoase, fiind pe rând vicepreședinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară (15 000 de euro/lună) iar acum viceguvernator BNR (13 000 de euro/lună).

Nu știm să fi făcut ceva demn de menționat acolo, dar măcar a pus ceva bani deoparte, totul datorită mărețului partid.

Curat competent. Curat independent. Curat pesedist.”