VIDEO. Scandal uriaș în SUA după ce Donald Trump a scos virusul la plimbare, stârnind furia comunității medicale. Joe Biden crește în sondaje, având cu cel puțin 10 procente peste liderul de la Casa Albă


VIDEO. Scandal uriaș în SUA după ce Donald Trump a scos virusul la plimbare, stârnind furia comunității medicale. Joe Biden crește în sondaje, având cu cel puțin 10 procente peste liderul de la Casa Albă

Preşedintele american Donald Trump a părăsit pentru scurt timp spitalul militar Walter Reed din Bethesda, în apropiere de Washington, unde a fost internat vineri pentru a se tratat de COVID-19, pentru a-şi saluta susţinătorii adunaţi în apropiere.

Liderul de la Casa Albă a purtat o mască şi a fost filmat într-un SUV negru, în care se mai aflau cel puţin alte două persoane. Preşedintele şi-a salutat din maşină susţinătorii şi s-a întors la spital, dar gestul său a stârnit numeroase comentarii critice din partea comunității medicale care consideră că liderul american își pune gărzile în pericol. Și experții în politici de sănătate publică consideră că Trump a încălcat dispozițiile propriului guvern care le solicită celor infectați să se izoleze.

Într-un clip video postat pe Twitter, înregistrat anterior, Donald Trump a anunţat că urmează să facă o vizită surpriză, menţionându-i pe "marii patrioţi din stradă". "Cred că voi face o mică surpriză marilor patrioţi care sunt în stradă. (...) Sunt acolo de mult timp, au steaguri Trump şi adoră ţara noastră", a adăugat el.

„Am învăţat multe despre COVID, am învăţat experimentând eu însumi, este şcoala vieţii", a mai spus el în mesajul video. "Nu este ce citim în cărţi, înţeleg asta şi este ceva foarte interesant", a adăugat preşedintele Trump, testat pozitiv pentru COVID-19 joi seară.

Un mesaj extrem de acid față de plimbarea lui Trump a fost postat pe Twitter chiar de un medic de la Walter Reed. „Toate persoanele care s-au aflat în vehicul pe parcursul acelei plimbări inutile ar trebuie să se carantineze vreme de 14 zile. Este posibil să se îmbolnăvească. Și chiar să moară. Pentru un spectacol politic. Ordonat de Trump care le-a pus viața în pericol pentru circ politic. E demență”, a scris Dr James Phillips pe contul său de Twitter.

Și Zeke Emanuel, șeful departamentului de Etică medicală și Politici de Sănătate de la Universitatea Pennsylvania, a descris plimbarea lui Trump drept „rușinoasă”. „Să obligi agenții Secret Service să plimbe un pacient cu COVID-19, într-o mașină cu geamurile închise, să-i expui inutil riscului de a fi infectați...și pentru ce? Pentru o cascadorie de PR”, a scris dr Emanuel pe Twitter. 

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Judd Deere, a răspuns acuzațiilor precizând că, în interiorul vehiculului, au fost luate toate măsurile necesare pentru protecția președintelui Trump și a însoțitorilor acestuia. „Plimbarea a primit acceptul echipei medicale care a spus că este sigură”, a mai spus Deere.

Medicii Sean Conley şi Brian Garibaldi au declarat, duminică, la Walter Reed National Military Medical Center, că starea preşedintelui  Trump se îmbunătăţeşte şi că liderul de la Casa Albă ar putea fi externat luni. Trump a avut două “episoade trecătoare” de scădere a saturaţiei de oxigen şi a început tratamentul cu dexametazonă, a precizat Conley.

Între timp, adversarul lui Trump în cursa pentru Casa Albă, democratul Joe Biden, pare să profite din plin de virusarea președintelui și de gafele uriașe comise de acesta de la începutul pandemiei. Astfel, Biden are un avans de cel puțin 10 puncte procentuale față Donald Trump, într-un sondaj Reuters/Ipsos efectuat între 2-3 octombrie, după ce preşedintele a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, majoritatea americanilor considerănd că acesta ar fi putut să evite boala dacă ar fi luat virusul mai în serios, scrie news.ro.

Trump a respins în repetate rânduri gravitatea pandemiei, ca pe ceva care va dispărea de la sine, ridiculizându-l pe Biden, ce mai recent cu o săptămână în urmă, pentru că poartă permanent mască de protecţie, chiar dacă virusul a infectat milioane de oameni şi a dus la închiderea activităţilor economice şi a şcolilor.

Potrivit sondajului, între adulţii aşteptaţi să voteze în alegerile din 3 noiembrie, 51% îl susţin pe Biden, iar 41% pe Trump. Alţi 4% au optat pentru un alt candidat, iar 4% au spus că sunt indecişi.

Avantajul de 10 puncte al lui Biden faţă de Trump este cu 1-2 puncte mai mare faţă de ultimele câteva săptămâni, dar este totuşi în marja de eroare de plus/minus 5%.

În pofida acestui avans în sondajele naţionale, Biden are nevoie să obţină majoritatea în Colegiul Electorilor, iar sondajele la nivelul statelor arată că Trump este aproape la fel de popular ca Biden în statele care pot decide rezultatul alegerilor.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.