Doctoriță de 28 de ani, ucisă de COVID-19. „A fost nevoită să poarte aceeași mască sanitară săptămâni la rând, dacă nu chiar luni”


Doctoriță de 28 de ani, ucisă de COVID-19. „A fost nevoită să poarte aceeași mască sanitară săptămâni la rând, dacă nu chiar luni”

Medicul Adeline Fagan, 28 de ani, rezident al unei secții de obstetrică-ginecologie din cadrul lanțului spitalicesc HCA Healthcare, Texas, a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus la începutul lui iulie, fără să fie prea clar de unde a contactat virusul. A murit două luni mai târziu, pe 19 septembrie, ventilată mecanic, după ce a dezvoltat o formă gravă a bolii.

Familia spune că dr Fagan este o victimă a crizei prost gestionate din sistemul sanitar american, cadrele medicale fiind adesea nevoite să improvizeze, să refolosească sau să utilizeze echipamente de protecție neadecvate, în condițiile în care multe spitale sunt copleșite de numărul uriaș de cazuri de COVID-19. Tânăra doctorița, spune familia sa, ajunsese chiar în situația de a purta aceeași mască sanitară săptămâni la rând, dacă nu chiar luni.

Potrivit The Guardian, care monitorizează decesele cadrelor medicale în lupta cu noul coronavirus, Adeline Fagan este doar unul dintre cei 250 de membri ai staff-ului medical care au murit în statele din vestul și sudul SUA, de la începutul pandemiei. În Texas, numărul deceselor în rândul personalului medical s-a triplat, vara asta, după ce guvernatorul Greg Abbott a decis să relaxeze restricțiile din rațiuni economice, iar cazurile în rândul populației au explodat efectiv.

În ce privește cazul dramatic al foarte tinerei doctorițe Fagan, nu este foarte clar de unde a contactat virusul. Sora mai tânără a medicului, Maureen, spune că cel mai probabil de la camera de gardă, unde adesea nu sunt respectate protocoalele naționale de siguranță, nu sunt suficiente materiale sanitare de protecție, iar personalul medical este forțat să vină la serviciu chiar dacă este testat pozitiv pentru noul coronavirus.

Adeline avea o mască N95 cu numele ei scris pe ea. A purtat-o săptămână după săptămână, poate chiar lună după lună”, a povestit Maureen pentru The Guardian, în condițiile în care producătorii recomandă refolosirea N95 de cel mult cinci ori.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.