Epidemia de HAOS și INCOMPETENȚĂ. Noi acuzații grave la adresa DSP București. MEDIC: „A pierdut situația din mână”/ „Nu am avut nici măcar un pacient care să fi fost verificat de Poliţie sau DSP”


Epidemia de HAOS și INCOMPETENȚĂ. Noi acuzații grave la adresa DSP București. MEDIC: „A pierdut situația din mână”/ „Nu am avut nici măcar un pacient care să fi fost verificat de Poliţie sau DSP”

Fosta jurnalistă Oana Dobre Dimofte, testată alături de soț și fiica sa pozitiv pentru noul coronavirus, povestea recent pe Facebook că, la zece zile de la diagnosticarea cu COVID-19 a familiei sale, nu a venit nimeni să verifice dacă stau în izolare și nu bântuie prin oraș, răspândind virusul.

Situația familiei Dimofte nu este nici pe departe o excepție la nivel de București, iar vina o poartă, potrivit Sandrei Alexiu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, aceeași DSP, unde haosul recent - când numărul de cazuri era incomparabil mai mic decât este în prezent și totuși nimeni nu se sinchisea să comunice cu pacienții, bolnavii sunând în neștire la numere la care nu răspundea nimeni - a fost „evaluat” de însuși ministrul Sănătății și echipa. Nelu Tătaru a răspuns prompt în august, când situația devenea publică și apăsătoare, precizând că evaluează și rezolvă, desemnându-l chiar ca supervizor pe secretarul de stat general maior medic Ionel Paul Oprea.

Rezultatele evaluării nu au fost făcute niciodată publice. Nici măcar nu e clar dacă controversata Oana Nicolescu, fina ministrului Educației liberale Monica Anisie, mai e sau nu în fruntea Direcției care are salarii uriașe, cu sporuri pandemice, și care a propus cele mai recente măsuri (intrate deja în vigoare) pentru limitarea răspândirii noului coronavirus: închiderea restaurantelor, teatrelor, cinematografelor și folosirea polițiștilor „undercover” pentru amendarea populației care nu poartă mască. În rest, DSP pare să fie într-un soi de izolare, din incompetență, după cum scrie Adevărul, față de instituțiile cu care ar trebui să comunice întru gestionarea situației tot mai dificile din Capitală.

„Se fac azi 10 zile de la confirmarea diagnosticului pentru Dan și 9 zile de la confirmarea diagnosticului pentru mine și pentru Erica.

Credeți că, măcar o singură dată, ne-a bătut la ușă sau ne-a sunat la interfon vreun polițist/jandarm/whatever, să se asigure că respectăm carantină?

Câți ați văzut voi atâția am văzut și eu.

Dacă ne ducea capul mai puțin, puteam să bănănăim prin oraș cât aveam noi chef, fără să ne întrebe cineva de sănătate. La propriu”, a scris Oana Dimofte pe Facebook, în urmă cu câteva zile.

Sandra Alexiu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei: „DSP-ul în sine este un pericol epidemiologic. Nu am avut nici măcar un pacient care a fost verificat de Poliţie sau DSP. Ei (pacienţii - n.r.) m-au întrebat dacă vine Poliţia la uşă, eu le-am spus că cel mai probabil da, dar nici măcar unul nu a fost verificat. Totul din cauza DSP-ului care a pierdut situaţia din mână.

Funcţionarii instituţiei nu îşi fac nici datoria de a contacta oamenii infectaţi pentru a le da indicaţiile necesare în termenul legal de 4 ore de la pozitivarea testului. Îi contactează după zile bune. Am o pacientă care a fost contactată după 14 zile, după ce s-a făcut bine. Repet, DSP Bucureşti este în haos, nu face nimic pentru pacienţi”.

„Problema este că Direcţia pentru Sănătate Publică nu transmite datele tuturor persoanelor diagnosticate şi lăsate în carantină acasă. În Capitală sunt raportate zilnic între 350 şi peste 500 de îmbolnăviri, iar noi verificăm de două săptămâni, constant, doar jumătate dintre acestea”, au declarat pentru „Adevărul” ofiţerii care fac aceste controale. Iar acest lucru se întâmplă cu toate că DSP Bucureşti are în dotare o aplicaţie de centralizare a datelor celor care sunt în astfel de situaţii pusă la punct cu ceva timp în urmă de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Aplicaţia informatică de centralizare a datelor poate fi accesată şi actualizată în timp real de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii prin intermediul celor 154 de tablete puse la dispoziţie de STS, susţin reprezentanţii serviciului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.