Împăcarea părților în cazurile de violență domestică NU mai presupune încetarea răspunderii penale. Proiectul liberalei Adriana Săftoiu a trecut de Parlament


Împăcarea părților în cazurile de violență domestică NU mai presupune încetarea răspunderii penale. Proiectul liberalei Adriana Săftoiu a trecut de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectul de lege inițiat de deputata PNL Adriana Săftoiu care prevede că, în cazul infracţiunilor de violenţă domestică, împăcarea dintre părţi nu presupune și încetarea răspundereii penală. Camera Deputaților a avut rol de for decizional.

"În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu", prevede proiectul.

"În sfârşit am ajuns în acest punct. Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenţei face plângere şi apoi îşi retrage plângerea, cel care este autorul violenţei domestice nu păţeşte nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple. Odată ce o persoană depune plângere că este bătută, este supusă violenţei domestice, chiar dacă ulterior îşi va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă", a explicat liberala.

Deputata independentă Ana Birchall a declarat că trebuie pus punct violenţei: "Trebuie să punem punct violenţei. pentru că violenţa naşte violenţă. Putem să spunem un hotărât ‘nu’ violenţei de orice fel".

Deputata USR Cristina Iurişniţi a spus că "aşa cum sunt tratate femeile într-un stat, aşa arată acea ţară": "Ştim foarte bine că aşa cum arată educaţia, aşa arată şi ţara. Aşa putem spune şi în privinţa condiţiei femeilor. Aşa cum sunt tratate femeile într-un stat, aşa arată acea ţară. Să dăm un vot pozitiv pentru drepturile femeilor, pentru ca ele să nu mai fie victime, pentru ca ele să nu mai fie abuzate. Acest articol trebuia modificat de foarte mulţi ani".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.