Investigație: KGB-istul Igor Maslov și componența securistică a Departamentului Moldova. Cum vrea Rusia să-i asigure un nou mandat de președinte lui Igor Dodon. Episodul 2


Investigație: KGB-istul Igor Maslov și componența securistică a Departamentului Moldova. Cum vrea Rusia să-i asigure un nou mandat de președinte lui Igor Dodon. Episodul 2

Podul.ro vă prezintă al doilea episod al investigațiilor Dossier Center privind modul programatic, brutal și hibrid prin care Kremlinul intervine, în mod uzual, în politica internă a Republicii Moldova (adusă în stadiu de gubernie rusească finanțată cu banii României, ai SUA și ai UE). 

După ce v-am dezvăluit AICI, în primul episod, cine sunt curatorii Kremlinului care instrumentează dosarul moldovean, pe cine telefonează Igor Dodon la Moscova și ce documente secrete și informări securistice a trimis acesta către FSB și GRU, în prezentul episod va fi vorba despre componența tenebrosului ”departament Moldova”, aflat sub coordonarea generalului de informații Vladimir Cernov, al cărui profil l-am dezvoltat în episodul precedent.

În cele ce urmează vi-l prezentăm pe adjunctul generalului Cernov – l-am numit pe Igor Maslov, curatorul principal al Moldovei –, laolaltă cu cei trei agenți ai serviciilor speciale rusești care activează la vârful amintitului departament: Vasilii Kașirin (asigură legătura operativă cu sursele de la Chișinău, Tiraspol și Găgăuzia, precum și culegerea de materiale compromițătoare la adresa oamenilor politici pro-occidentali), Aleksei Negodov (pregătește ”informări biografice” despre politicieni moldoveni cunoscuți) și Andrei Rusakov (asigură relațiile operative cu funcționari și cozi de topor ale serviciilor rusești din Transnistria și Găgăuzia). Acest episod vă va contura și bestiarul în care se învârt și de unde vin acești securiști ai Moscovei. 

CITEȘTE și Investigație explozivă. Kremlinovici: Pe cine sună Dodon la Moscova și ce documente secrete a trimis la FSB și GRU. Maia Sandu și Andrei Năstase, în vizorul serviciilor secrete rusești. Episodul 1

Evident, dincolo de permanenta activitate subversivă, una dintre marile mize ale ”departamentului Moldova” este aceea de a-i asigura un nou mandat de președinte opulentului rusofil, socialist și românofob Igor Dodon, ca etapă necesară a impunerii mai vechiului Plan Kozak, care, finalmente, presupune mutarea Transnistriei pe Prut. 

Podul.ro vă prezintă dezvăluirile Dossier Center: 

Din desfășurătoarele telefonice ale lui Dodon rezultă că acesta apelează regulat numerele de telefon cu configurație de Moscova +7903969**** și +7495980****. Potrivit descoperirilor Centrului „Dossier”, ambele numere de telefon aparțin adjunctului generalului Vladimir Cernov – curatorul principal al Moldovei, Igor Maslov.

Băștinașul direcției, Maslov, este de loc din Leningrad. Anterior, acesta a activat în țări din Europa sub acoperire diplomatică, iar superiorul său a fost Vladimir Venevțev, promovat general SVR. Maslov și Venevțev sunt prieteni de familie și se destind împreună la hotelul Riviera Sunrise Resort and Spa (Alușta) din Crimeea, petrecând sărbătorile alături de un alt coechipier din serviciul de informații, Aleksandr Cernița

Maslov în concediu. Sursă: Centrul „Dossier”

Mezinul lui Maslov, Gleb, lucrează ca prim-secretar în cadrul reprezentanței permanente a FR pe lângă organizații internaționale din Viena. Fiul cel mare, Igor, a studiat trei ani în SUA, iar apoi a lucrat în cadrul unor reprezentanțe comerciale și diplomatice ruse din țări occidentale, în prezent lucrând ca meditator de limba engleză. 

Colonelul de informații Maslov, coordonează, împreună cu Moldova, câțiva vectori de influență din Ucraina, Belarus și țările baltice:

„Bună ziua, Igor Venidiktovici! La rugămintea lui Ianis [probabil se face referire la președintele Forumului Baltic, Ianis Urbanovici – „Dossier”], vă trimit unul dintre ultimele noastre materiale (anexat la scrisoare), pe care vom încerca în viitorul apropiat să îl dezvoltăm în cadrul ‹Forumului Baltic›. În opinia noastră, tema abordată este foarte importantă nu doar pentru cele două țări ale noastre, ci și pentru toate țările din vecinătatea ‹apropiată și îndepărtată›. Vă vom fi extrem de recunoscători pentru orice observație și propunere privind tema abordată de noi, precum și în cazul care ne puteți sprijini, în măsura posibilităților, pentru promovarea ei” – i-a comunicat colonelului Maslov directorul executiv al „Forumului Baltic”, Aleksandr Vasilev, aflat în Letonia.

De la Maslov, notele-raport ajung pe biroul lui Cernov, iar acesta trimite documentele la sediul central al SVR și către adjunctul directorului administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, în responsabilitatea căruia sunt incluse relațiile de reciprocitate cu țările CSI și ale Uniunii Economice Eurasiatice. 

 

Dmitri Kozak, foto rbc.ru

Kozak face parte din cercul de apropiați ai lui Putin: s-a aflat la conducerea cartierului general pre-electoral al acestuia, a activat în cadrul administrației prezidențiale și a guvernului. 

La Chișinău și Tiraspol, camaradul de arme al lui Putin este bine cunoscut – în 2003, Kozak s-a ocupat de reglementarea conflictului dintre Transnistria și Moldova, sub conducerea sa fiind elaborat planul care a primit denumirea neoficială de „Memorandumul lui Kozak”. Documentul prevedea transformarea Moldovei într-o federație cu două regiuni autonome – Transnistria și Găgăuzia – și, printre altele, propunea să i se ofere Rusiei dreptul de a-și plasa trupe în regiune pe un termen de 20 de ani. 

Opoziția moldoveană a desfășurat acțiuni de protest de amploare, iar președintele Moldovei din acel moment, Vladimir Voronin, a refuzat să semneze acordul, care era deja parafat.

Departamentul Moldova

Sub conducerea colonelului Maslov, în cadrul „departamentului Moldova” activează Vasilii Kașirin, Aleksei Negodov, Andrei Rusakov și Svetlana Voronina.

Vasilii Kașirin a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul MGU, în 2006 susținându-și disertația pe tema „Serviciul rus de Informații Militare în Balcani, premergător și în timpul anilor Primului Război Mondial (1913-1915)”.

Vasilii Kașirin și angajați ai MAE RMN/Republica Moldoveană Nistreană. Sursa: Centrul „Dossier”

Oare cine e Igor din Chișinău? 

Documentele din arhiva generalului Cernov arată că, începând cu anul 2013, un anume Igor din Chișinău îi raportează constant lui Kașirin despre situația politică din Moldova:

„Salut, dragul meu! Am o știre urgentă. Mâine, la ora zece dimineața, PCRM [Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – „Dossier”] se va reuni în plen, în cadrul căruia vor fi excluși din partid Marc, Petrenco, Muntean și, poate, și alții. Igor consideră că, și este greu să nu fii de acord, acest lucru va reprezenta o ultimă lovitură dată aripii pro-ruse (chiar și teoretic) a partidului. Și trecerea acesteia sub influența lui Plohiș [oligarhul Vladimir Plahotniuc – „Dossier”]. Igor roagă transmiterea rapidă a acestei vești la Moscova” – i-a scris Kașirin neliniștit superiorului său.

Kașirin însuși a afirmat, în discuția cu jurnaliștii RISE Moldova, că nu poate să spună care este numele de familie al enigmaticului Igor, dat fiind că „statutul său de angajat al statului nu îi permite, în general, să dea declarații presei”. În octombrie 2014, Kașirin a fost reținut pe aeroportul din Chișinău și trimis înapoi în Rusia. Avea la el două pașapoarte – unul rus și unul transnistrean.La acea vreme, Kașirin ocupa funcția de director adjunct al Centrului de Informații Nistru-Prut (CINP) din cadrul Institutului Rus pentru Studii Strategice (IRSS), considerat creierul activității de informații externe. O parte dintre angajații institutului sunt ofițeri SVR activi sau în rezervă.

La deschiderea CINP în capitala Transnistriei, Tiraspol, a venit personal directorul IRSS de la cea vreme, general-locotenent SVR Leonid Reșetnikov, care a activat anterior în cadrul rezidenturii KGB-SVR din Balcani. La ceremonia solemnă, în afară de conducerea Transnistriei, Reșetnikov și Kașirin, au fost prezenți și membrii organizației „Serbskii kod” [n.t. în traducere: Codul sârb] Mladjan Georgevici și Nikola Kosovici, observați ulterior la reuniunea mișcării „Novorossia” a destul de bine cunoscutului Igor Ghirkin (Strelkov).

În 2015, Vasilii Kașirin a trecut de la IRSS la administrația președintelui. În prezent, în responsabilitatea sa intră legătura operativă cu sursele de la Chișinău, Tiraspol și Găgăuzia, precum și culegerea de materiale compromițătoare la adresa oamenilor politici pro-occidentali.

În plus față de Moscova, Kașirin este înregistrat și la Tiraspol, pe Strada Mir, nr. 24, numărul apartamentului nefiind indicat. La acel număr mai sunt înregistrați încă 96 de cetățeni „fără de apartament”, precum și numeroase structuri comerciale. Tot la aceeași adresă s-a aflat anterior și filiala organizației non-profit „Evraziiskaia integrațiia” [n.t. în traducere: Integrarea Eurasiatică], înființată de Aleksei Juravlev, deputat în Duma de Stat și președintele partidului „Rodina” [n.t. în traducere: Patria] și care face parte din cercul de apropiați ai întemeietorului partidului „Rodina”, actualul director general al companiei de stat „Roscosmos”, Dmitri Rogozin. În 2012, Putin l-a numit pe Rogozin reprezentant special pentru Transnistria, ulterior acesta fiind înlocuit de Dmitri Kozak, aflat la conducerea Direcției Moldova. 

Din datele RISE Moldova, „Evraziiskaia integrațiia” a livrat în Transnistria ajutor umanitar din Rusia, incluzând ambulanțe. Costurile automobilelor au fost de trei ori mai mici în fabricile producătoare, decât cele care au fost indicate în declarațiile vamale.

Tot la Leningrad s-a născut și Aleksei Negodov, încă un cadru al „departamentului Moldova”, fiind absolvent al Școlii Navale „Nahimov”.

Potrivit sursei „Dossier” din cadrul direcției pentru relații cu țările din vecinătatea apropiată, marinarul Negodov a fost introdus în administrația de la Kremlin de către tatăl său – generalul FSB Nikolai Negodov.

Aleksei Negodov. Sursă: Centrul „Dossier”

„Acest lucru nu va surprinde pe nimeni de aici. La tot pasul sunt fiii, fiicele, frații, nepoții și amantele cuiva. Din ce știu eu, generalul Negodov l-a rugat pe Serghei Borisovici Ivanov să îi găsească ceva fiului său, iar acesta i-a dat ordin lui Cernov. Așa a ajuns Leșa Negodov la noi în direcție. Anterior a activat în cadrul flotei, iar la aniversarea sa de 45 de ani i-am dăruit un pumnal marin”.

Tatăl marinarului are o biografie foarte curioasă. La finele anilor ’70, Nikolai Negodov și-a început activitatea în „departamentul marin” din cadrul direcției din Leningrad a KGB, iar în 2001 a ieșit la pensie de pe funcția de adjunct al Direcției FSB pentru Sankt Petersburg și Regiunea Leningrad. 

După demisie, generalul a condus serviciul de securitate al lui Taimuraz Bolloev – director al companiei producătoare de bere „Baltika” și bun prieten cu Putin. Datorită relației cu berarul Bolloev, cariera civilă a lui Negodov a cunoscut o ascensiune rapidă, iar în 2003 a fost numit adjunct al ministrului transporturilor. Lucrând la minister cu puțin peste un an, cekistul s-a aflat la conducerea ÎUST/Întreprinderii Unitare Federale de Stat „Rosmorport”, iar ulterior, împreună cu soția sa și cu nepotul directorului SFO/Serviciului Federal de Protecție, Evgheni Murov, a devenit unul dintre proprietarii celor câteva firme comerciale cu o cifră de afaceri de miliarde.

Potrivit datelor Spark-Interfax, prin intermediul companiei-mamă „CentroFinans”, Negodov deține SRL-ul „Phoenix” și este președintele consiliului de directori al Combinatului de ață și filatură „S. M. Kirov”.

Generalul și soția sa, Natalia, dețin împreună o cotă comună (50%) în portul maritim „Bronka” din Sankt Petersburg, anterior deținut de fondatorul holdingului „Forum”, miliardarul Dmitri Mihalcenko. Din informațiile disponibile în surse publice, Negodov și, în prezent, deja fostul director SFO Evgheni Murov, au fost principala „acoperire” a lui Mihalcenko. În 2018, pierzând susținerea puternică de care se bucura, miliardarul a fost condamnat pentru contrabandă cu alcool la patru ani și șapte luni de închisoare într-o colonie cu regim comun, iar afacerea sa a trecut în mâinile familiilor lui Murov și a lui Negodov.

Aleksei Negodov este încă departe de realizările tatălui său: în Staraia ploșadi, fiul de general pregătește „informări biografice” despre politicieni moldoveni cunoscuți. Iată, spre exemplu, fișa informativă a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei, Vasile Botnari, elaborată de Negodov cel mic:

„Este considerat ca fiind una dintre cele mai apropiate persoane ale lui V. Plahotniuc și, potrivit informațiilor din presa românească, este multimilionar. Împreună cu soția sa, Natalia Botnari, a înființat două firme (A&N Service OOO și SC Vabaro Lux). Conform anchetelor jurnalistice, V. Botnari a fost unul dintre intermediarii companiilor off-shore conexate cu V. Plahotniuc”.

Încă un subordonat al colonelului Maslov, Andrei Rusakov, s-a născut în familia ofițerului DG1 a KGB, Evgheni Rusakov, care a lucrat în SUA și Japonia sub acoperirea de corespondent al publicației „Pravda”. În anii ’80, Rusakov-bătrânul a scris două cărți: „În capcana nucleară a Washingtonului” și „America fără stereotipuri”.

Fiul „pravdistului”, Andrei, a studiat la școala reprezentanței permanente a URSS pe lângă ONU și, ulterior, a efectuat stagiul militar în cadrul unității de telecomunicații speciale Gatcina. După încheierea stagiului militar, Rusakov a absolvit facultatea de jurnalism din cadrul MGU și Academia Diplomatică a MAE, a lucrat în calitate de consilier politic în cadrul Ambasadei FR în Regatul Țărilor de Jos, a vizitat de mai multe ori Serbia, unde a coordonat activitatea unor organizații locale de orientare rusă și a ținut prelegeri despre lupta împotriva hegemoniei americane la Universitatea „Ayatolah Khomeini” din Teheran. 

Rusakov le povestește apropiaților săi că, prin decret secret, a fost decorat cu ordinul „Pentru serviciile aduse Patriei” gradul II pentru îndeplinirea de sarcini speciale. Nu se știe dacă acest lucru este adevărat, însă, în 2015, Putin a dat dispoziții pentru recompensarea sa „pentru contribuția la dezvoltarea social-economică a Federației Ruse, pentru realizările sale profesionale, pentru implicarea activă în viaţa socială și pentru anii de activitate de bună-credință”.

Andrei Rusakov. Foto: rețele sociale

Astfel cum reiese din documente, Rusakov susține relațiile operative cu funcționarii din Transnistria și Găgăuzia, precum și pe cea cu directorii Institutului de Studii Socio-Politice și Dezvoltare Regională din Tiraspol, Igor Șornikov și Vera Tabak, cu fosta primă doamnă a Transnistriei și fost ministru de externe a RMN, Nina Șevciuk (Ștanski) și cu președintele mișcării „Patria – Uniunea Eurasiatică”, Igor Tuleanțev.

Dintre oficialitățile ruse, Rusakov discută adesea cu directoarea departamentului pentru țările CSI din cadrul Comitetului pentru Relații Externe (CRE) din Sankt Petersburg, Tatiana Mudrova:

„Stimată Tatiana Ghennadevna, vă rog să mă scuzați pentru deranj; la noi a apărut un subiect nou, contăm pe sprijinul dvs. Pentru funcția de primar al orașului Bălți va intra în cursa electorală, la alegerile din 20 mai, un candidat pro-rus (orientativ – Elena Valerevna Grițco). Pe linia cooperării Sankt Petersburg – Bălți, există posibilitatea de a face vreun demers în vederea susținerii sale? Cu stimă, A. Rusakov” – aceasta a fost întrebarea pe care i-a adresat-o funcționarei în anul 2018.

Elena Grițco. Sursă: Centrul „Dossier”

Uneori, Rusakov se gândește la tematici pentru canalele de televiziune ruse. Astfel, în martie 2018, la Chișinău a avut loc conferința în format Moldova-Ucraina-Georgia. La evenimentul care a fost organizat în parteneriat cu Atlantic Council s-a discutat despre combaterea dezinformării desfășurate de Kremlin și despre problemele conexate cu securitatea informatică și energetică.

„Apropo, eu am contacte directe cu REN-TV (‹i-au făcut figura› lui Plahotniuc într-una dintre transmisiuni). Poate că dacă le aruncăm acest subiect îi ‹vor desființa› pe toți acei atlantiști?” – l-a întrebat Rusakov pe colonelul Maslov.

Lui Rusakov îi pasă și de Ucraina și Polonia:

„Am dat peste un articol interesant referitor la cât de mulți polonezi au servit în wehrmachtul german – se pare că aproape jumătate de milion. Am calculat eu că asta înseamnă mai mult decât efectivele Armiei Krajowa, în momentul său de apogeu. Cu siguranță, acest lucru poate fi folosit. Spre exemplu, să-l aruncăm ucrainenilor – să-i ‹tortureze› pe polonezi” – i-a suflat acesta fiului de general, Negodov.

Dintre ceilalți subordonați ai colonelului Maslov, nu poate fi trecută cu vederea Svetlana Voronina (Tișina), de loc din Ulianovsk, care participă, alături de Kașirin și Rusakov, la pregătirea declarațiilor politice pentru Duma de Stat.

Spre exemplu, în iulie 2017, aceasta a contribuit la redactarea proiectului de declarație a Dumei de Stat „Privind tendințele negative de evoluție a situației din Transnistria în legătură cu acțiunile Guvernului Republicii Moldova și cu autoritățile din Ucraina”. Documentul nedatat a fost trimis purtătorului de cuvânt al Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, iar la ședința plenară cei 386 de deputați au susținut documentul în unanimitate.

În CV, Voronina a menționat că a absolvit MGU în 2007, cu specializarea „profesor de istoria religiilor și filozofie”. În 2004-2005 a beneficiat de un stagiu în cadrul Universității din Salzburg, Austria, pe temele „Discursul teologic intercultural” și „Drepturile omului, forță motrice a progresului social în Austria”. În 2014, Putin a recompensat-o pe specialista în studii religioase, Voronina, cu o diplomă onorifică și, după un an, și-a exprimat din nou recunoștința în fața sa.

 

Svetlana Voronina (Tișina). Foto: rețele sociale

Soțul Svetlanei Voronina, Evgheni, este originar din Moldova și lucrează la SA „Infosistemî Jet”, vinde calculatoare și software. Printre clienții companiei se numără „Gazprom”, „Rosneft”, Centrul pentru Protecția Informațiilor și Telecomunicațiilor Speciale al FSB și Ministerul Apărării. Pe profilul de Facebook al Svetlanei Voronina se observă că aceasta discută cu adjunctul generalului Cernov, Aleksei Vlasov, responsabil cu desfășurarea de seminare și diferite forumuri în statele din fosta URSS.

Aleksei Vlasov. Foto: Facebook

 

Va urma

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.