Dezmățul pesedist de la Primăria Capitalei, stopat de Nicușor Dan. Finul lui Firea, directorul general de la Termoenergetica, plătit cu 6000 de euro lunar, va fi dat afară/David Alexandru Burghiu se pregătește însă de Parlament, unde va fi coleg cu fosta primăriță


Dezmățul pesedist de la Primăria Capitalei, stopat de Nicușor Dan. Finul lui Firea, directorul general de la Termoenergetica, plătit cu 6000 de euro lunar, va fi dat afară/David Alexandru Burghiu se pregătește însă de Parlament, unde va fi coleg cu fosta primăriță

Bucureștenii îngheață de frig în casă, apa caldă lipsește cu zilele, iar Termoenergetica, compania municipală care ar trebui să gestioneze situația, a acumulat deja datorii uriașe, de ordinul a zeci de milioane de euro, neplătite din martie. În schimb, în buzunarele directorului companiei, Alexandru David Burghiu, cununat de cuplul Firea-Pandele, prin 2018, curg lunar mii de euro plătite fără întârziere de bucureștenii care se spală la lighean și se încălzesc cu pături sau calorifere electrice.  

La numai 35 de ani și fără experiență în zona pe care o gestionează, fiind absolvent de Poliție și al Colegiului Național de Apărare (specializarea introducerea în securitatea națională), Burghiu încasează lunar circa 6.000 de euro de la fosta RADET, dar și alte sume obscene din diferite sinecuri oferite de nașa Firea (membru în mai multe consilii de administrație - Metrorex, Compania Municipală de Parcuri și Grădini -, membru în Comisia pentru Aplicarea Legii 550/2002, funcții care îi aduc lunar alte zeci de mii de lei). Vezi ultima declarație de avere AICI

Noul primar general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat recent că îl va da afară imediat ce va prelua mandatul, scrie click.ro.  

Nicușor Dan cunoaște foarte bine toată încrengătura de relații și cumetrii cu care a infestat Firea Primăria Generală, prezentând chiar în campania electorală „caracatița” pesedistă. El  a și anunțat, de altfel, că urmează să-l elibereze din funcție pe Burghiu imediat ce se instalează oficial la PMB. „Sunt promovați oameni care, fie sunt oameni de încredere, fie sunt neamuri, fie sunt parteneri de afaceri, fie sunt copii de vecini, de neamuri, de parteneri de afaceri. Oamenii aceștia nu trebuie să fi dovedit ceva în viață, e de ajuns să fie la locul potrivit și la momentul potrivit și, deodată, se pomenesc că sunt băgați în vreo 3-4 companii municipale și câștigă dublu față de un om care a muncit toată viața și lucrează 10 ore pe zi într-o multinațională. Imediat ce Consiliul General va fi constituit noua majoritate va schimba componenţa Adunării Generale, deci ulterior a Consiliului de Administraţie  şi a directorului Termoenergetica”, a explicat Nicuşor Dan.

Burghiu de la Termoenergetica nu rămâne însă pe drumuri, pentru că are mari șanse să ajungă în în Parlament. El figurează pe listele PSD Ilfov pentru Camera Deputaților, o poziție mai jos față de ocupantul primului loc, un alt apropiat al cuplului Firea-Pandele, fostul luptător K1 Daniel Ghiță, care acum luptă, pe Facebook, împotriva „botniței” sanitare.

Întrebat ce are să îi reproşeze directorului Termoenergetica, primarul ales al Capitalei a spus: “La întrebarea asta trebuie să îi întrebaţi pe sutele de mii de bucureşteni care nu au avut apă caldă vara asta şi mulţi dintre ei care nu au căldură zilele astea. Termoenergetica a fost un eşec de la momentul înfiinţării sale, un eşec pe partea financiară, datoriile sale sunt undeva la jumătate de miliard de lei către Elcen, un eşec pe ceea ce înseamnă reparaţii la infrastructură şi schimbarea infrastructurii şi cei 680 de metri pe care i-au raportat, asta a fost rezultatul lor. Şi al treilea lucru care ţine mai mult de Primărie decât de Termoenergetica, faptul că nu au fost în stare să ia bani europeni, care erau alocaţi pentru sectorul ăsta”, a precizat noul primar Capitalei.

Înainte să „aterizeze” la Primăria Capitalei, Burghiu a fost consilier relații externe Compania Națională Aeroporturi București. Odată ajuns la PMB, a sărit dintr-o funcție de conducere în alta, deși studiile și pregătirea sa profesională nu indicau vreo pricepere în domeniile pe care le-a abordat: administrator neexecutiv la SC Metrorex SA, administrator la Compania Națională de Parcuri și Grădini SA, director general la Compania Municipală Managementul Traficului București SA, administrator special RADET SA, director general Termoenergetica (din iunie 2019 până în prezent). VEZI CV-ul lui Burghiu AICI

„Stimată doamnă, dacă cetățenii Municipiului București vor să mă analizeze, să o facă după activitate, nu după un aspect care ține de planul personal al fiecărui om“, a fost reacția lui Burghiu când a fost chestionat de Newsweek în privința relației de cumetrie cu Gabriela Firea, care l-a luat sub aripa sa protectoare și l-a mutat dintr-o sinecură în alta.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.