EXCLUSIV Interviu. Octavian Țîcu: ”Dodon se pregătește să PIARDĂ alegerile”. Acțiunile care trădează SPAIMA rusofilului. 40% dintre cetățenii R. Moldova doresc Unirea cu România


EXCLUSIV Interviu. Octavian Țîcu: ”Dodon se pregătește să PIARDĂ alegerile”. Acțiunile care trădează SPAIMA rusofilului. 40% dintre cetățenii R. Moldova doresc Unirea cu România

În pofida aparențelor intens cultivate de presa aservită și de serviciile secrete ale Kremlinului, omniprezente în Basarabia, opulentul rusofil, socialist și românofob Igor Dodon poate pierde la pas alegerile prezidențiale, dacă mobilizarea diasporei va fi una de excepție și dacă în cel de-al doilea tur va accede un candidat nu doar pro-european, ci și unionist autentic, ale cărui deziderate să fie integrarea europeană și realizarea Unirii cu România, susține candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la funcția supremă în stat, istoricul, profesorul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Podul.ro.  

Țîcu explică și unele acțiuni ale lui Dodon care trădează faptul că rusofilul își ia o serie de măsuri de precauție în eventualitatea unei înfrângeri la urne: Șansele lui Igor Dodon nu sunt chiar așa de mari cum par. În fapt, asta explică și strategiile lui de retragere pe anumite segmente, poziții cumva defensive. De exemplu, și-a retras câțiva deputați la o fracțiune parlamentară ca în eventualitatea în care va pierde alegerile să-și poată menține și consolida majoritatea din Legislativ”. 

De asemenea, candidatul PUN face o radiografie a peisajului electoral din Basarabia analizând plusurile și minusurile Maiei Sandu, despre care crede că este un candidat comod pentru Dodon. 

Octavian Țîcu atrage atenția asupra unui aspect deosebit de important: ”Potrivit sondajelor realizate la Chișinău, în jur de 40% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc Unirea, în timp ce nu mai puțin de 54% dintre chișinăueni sunt unioniști”.

Podul.ro vă prezintă răspunsurile candidatului PUN la funcția supremă în stat. 

Răzvan Gheorghe: Vă rog să explicați pentru publicul din România de ce este important ca în Basarabia să existe un puternic pol unionist. Cum se prezintă unionismul în Basarabia? 

Octavian Țîcu: De 30 de ani, cu mici excepții, politicienii din Republica Moldova au folosit independența împotriva României Mari, a Uniunii Europene și a Statelor Unite. În realitate, această așa-zisă independență este dorită doar de Federația Rusă, care o folosește ca pe o bâtă strategică, în special împotriva statului român dar și împotriva unui parcurs european legitim al Basarabiei. Vedeți dumneavoastră, politicienii corupți au văzut în independență doar beneficii, funcții babane, fotolii parlamentare și ministeriale. Au folosit din plin aceste poziții pentru a-i jefui pe cetățenii Republicii Moldova. Suntem o țărișoară cu un palmares foarte, foarte trist – știrea despre furtul miliardului a făcut înconjurul lumii civilizate. 

Ca urmare a acestor grave fapte penale și apucături reprobabile, dar și din pricina minciunilor, a incompetenței și a carierismului, ideea unionistă a fost aruncată undeva la periferia vieții politice din Basarabia. Asta și pentru că majoritatea acelora care s-au bătut cu pumnul în piept că ar fi unioniști au folosit unionismul și ideea integrării europene de o manieră îngustă, perfidă, pentru atingerea unor interese personale sau de grup, oligarhice. De-a lungul a trei decenii, acești indivizi au compromis ideea de reîntregire cu România, deziderat care devenise o iluzie. 

În prezent care este situația acestui segment? Ce rol joacă Partidului Unității Naționale? 

Octavian Țîcu: Partidul Unității Naționale (PUN) este o formațiune unionistă a cărei conducere e duală, la Chișinău și la București. Amintesc că PUN e o construcție pornită de Traian Băsescu, scopul inițial al proiectului fiind o unificare, o coagulare a segmentului unionist. Doamna Ana Guțu, care a fost prim-vicepreședinte al PUN, este secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României și deschide lista parlamentară pentru Senat a PMP Vrancea. Ne bazăm foarte mult și pe domnul Constantin Codreanu, desigur, ale cărui acțiuni sunt importante pentru susținerea și creșterea proiectului unionist. Aceștia sunt principalii oameni care ne reprezintă în eșichierul politic de la București. 

Eforturile noastre s-au axat pe consolidarea și coagularea mișcării unioniste în jurul PUN și, evident, în jurul ideii de reîntregire națională, reușind, printr-o campanie spectaculoasă de informare desfășurată timp de aproape doi ani, să resuscităm și să dăm o nouă amploare interesului barasarabenilor pentru România și Unire. Campania despre care vă vorbesc se numește ”Ce înseamnă Unirea cu România” și clarifică o serie de elemente fundamentale pe care mulți dintre cetățeni nu le cunoșteau. Concret, pe lângă discuții om la om, distribuire de pliante explicite și a unui ziar – ”33 de avantaje ale Unirii cu România” –, am deplasat accentele de la unionismul identitar de conjunctură, de la acele bătălii care sfâșiau efectiv Republica Moldova, către un unionism de bunăstare, prosperitate și securitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Această paradigmă a determinat și aderența din ce în ce mai însemnată pe care unioniștii o au acum în societate.

Ce spun cele mai recente sondaje? Câți dintre basarabeni își doresc Unirea? 

Octavian Țîcu: Potrivit sondajelor realizate la Chișinău, în jur de 40% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc Unirea, în timp ce nu mai puțin de 54% dintre chișinăueni sunt unioniști. Acest fapt se datorează, cred eu, în primul rând performanțelor României ca stat membru al Uniunii Europene. S-a ajuns la un decalaj imens între România și Republica Moldova, fapt reliefat în mod sugestiv de toți parametrii privind dezvoltarea socială și economică. Vă dau doar exemplul pensiilor și salariilor care sunt de patru-cinci ori mai mari în România decât în Republica Moldova, or asta spune totul. Politicienii corupți și șleahta rusofililor au compromis iremediabil statalitatea de fum a Republicii Moldova, au falimentat statul acesta lipsit de sens, astfel că din ce în ce mai mulți cetățeni își doresc Unirea cu România, din convingere sau din lipsă de alternativă. Un rol important în facilitarea acestei stări de lucruri l-a jucat și Partidul Unității Naționale. Pentru prima oară în istoria sa de 30 de ani, Republica Moldova are șansa să aleagă un președinte unionist.   

Spuneți-ne, vă rog, câteva cuvinte despre peisajul electoral de la Chișinău. Ce trebuie să știm despre contracandidații dumneavoastră?  

Octavian Țîcu: Vă voi face o scurtă radiografie ca să aveți o perspectivă de ansamblu. Sunt înscriși opt candidați în cursa electorală. Tradițional, în Republica Moldova stânga și dreapta politice sunt diferite de România. La noi, stânga înseamnă întotdeauna pro-Rusia iar dreapta înseamnă Europa și România. Trei candidați sunt pe segmentul de stânga – vorbim despre pro-ruși asociați cu interesele Moscovei –, iar cinci sunt pro-europeni, dintre care doi unioniști. 

Dacă la dreapta avem o fărâmițare evidentă, așa cum se întâmplă de regulă la noi, remarcați că nici pe zona de stânga nu avem de-a face cu un monolit politic. Acolo dau din coate doi condidați pe care mizează Moscova: Igor Dodon și Renato Usatîi, primarul de Bălți, care, deși vrea să pară, așa, un pic anti-Dodon, el intră, de fapt, în sfera de inflență a serviciilor secrete rusești. Înțelegând că nu poate promova în Parlamentul Republicii Moldova doar cu Igor Dodon și PSRM, Moscova și-a mai construit un cal troian, să-i spunem așa acestui Usatîi, combinator KGB-ist, care, dând senzația că s-ar lupta cu Dodon, nu vrea altceva decât să rupă, pe ici, pe colo, din anumite segmente electorale nehotărâte care ar putea vota cu dreapta pro-europeană și pro-românească. Așadar, de reținut că nu doar Dodon este pericolul care ne paște, ci și Usatîi, întrucât amândoi fac parte din paradigma premeditată și cultivată intens de experții securiști ai Kremlinului.  

Candidații unioniști suntem eu și fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Desigur, în cursa electorală se află și doi expenenți ai fostului Bloc ACUM, doamna Maia Sandu și domnul Andrei Năstase, care nu prea se înțeleg între ei. Mai candidează și domnul Tudor Deliu, care reprezintă interesele fostului prim-ministru Vlad Filat, un ex-pușcăriaș plin de dosare și putred de corupt, el fiind, în realitate, cel mai mare responsabil pentru prăbușirea vectorului de integrare europeană. Acest Filat a făcut 4 ani de închisoare.

Voi fi direct: va învinge Igor Dodon, cel mai opulent președinte rusofil și românofob din istoria de fum a Republicii Moldova? 

Octavian Țîcu: Fac mențiunea că, totuși, șansele lui Igor Dodon nu sunt chiar așa de mari cum par. În fapt, asta explică și strategiile lui de retragere pe anumite segmente, poziții cumva defensive. De exemplu, și-a retras câțiva deputați la o fracțiune parlamentară ca în eventualitatea în care va pierde alegerile să-și poată menține și consolida majoritatea din Legislativ. 

Ca de obicei, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale vor ajunge un candidat pro-rus și unul pro-românesc și pro-european. Cel din urmă are șanse să-l învingă pe Dodon, însă contează enorm cine va fi candidatul care va accede în finală alături de rusofil. 

Să notăm un aspect important: acum, Republica Moldova beneficiază de o alternativă, de șansa ca un candidat unionist să câștige funcția supremă în stat. Partidul Unității Naționale a reușit să ofere această alternativă cetățenilor din Republica Moldova. Odată ajuns în turul doi, consider că sunt candidatul care îl poate învinge fără probleme pe Dodon. Eu n-am mai făcut parte din partide politice, grupări oligarhice sau din alte proiecte cu o agendă ascunsă, așa cum sunt marea majoritate a contracandidaților mei. Am fost profesor universitar, scriu cărți de istorie, sunt fost sportiv de performanță. Republica Moldova merită un chip nou fără trecut reprobabil și un proiect proaspăt pentru oameni și viitor. Totul în vederea realizării dezideratului Unirii.

Îl poate învinge Maia Sandu pe Igor Dodon? 

Octavian Țîcu: În 2016, Maia Sandu a pierdut alegerile în favoarea lui Igor Dodon, care a făcut-o bucăți în campania aceea. Acest lucru a fost posibil datorită multiplelor erori și din pricina mesajelor slabe și lipsite de impact electoral. Din 2016, Maia Sandu este o carte deschisă pentru strategii din spatele lui Dodon, care i-au analizat foarte atent plusurile și minusurile. E clar că Maia Sandu e preferată în postura de contracandidată a lui Dodon – a mai învins-o și e considerată o rivală comodă. Atât timp cât Maia Sandu susține ideea de statalitate moldovenească, Rusiei îi convine de minune să folosească această statalitate ca pe o măciucă împotriva României, a Uniunii Europene și a Statelor Unite. 

De altfel, puteți observa că atacurile cele mai dese ale lui Dodon și ale liderilor PSRM vizează forțele și zonele unioniste, evitând să o tamponeze frontal pe Maia Sandu. Asta pentru că marele pericol pentru Moscova și Dodon sunt unioniștii. Pericolul e unificarea și creșterea acestui bazin unionist care are șansa de a schimba radical optica și realitățile din Republica Moldova. De altfel, acestea au fost considerentele pentru care Dodon a declarat în repetate rânduri că intenționează să interzică partidele unioniste. Mai mult, chiar a debitat că vrea să facă asta prin impunerea unei prevederi constituționale. Unionismul este singura construcție politică din Basarabia care are un fundament ideologic legitim și un deziderat clar și neabătut: realizarea Unirii cu România. 

În această ordine de idei, e lesne de înțeles că o mare frică a Rusiei este că România va putea să-și exercite influența asupra Republicii Moldova prin intermediul unui puternic pol unionist. Noi am întâmpinat foarte multe piedici, obstacole, și sunt convins că ne vor mai aștepta numeroase încercări dificile. Vă amintesc că, inițial, eu am și fost eliminat, într-un mod profund abuziv, din cursa alegerilor prezidențiale, tocmai fiindcă Igor Dodon mă dorea scos din luptă, însă ne-am bătut cu îndârjire, am rezistat pe baricade și mi-a fost acceptată candidatura, acest fapt reprezentând o victorie a Partidului Unității Naționale. Presentimentul nostru este că vom face o figură frumoasă în aceste alegeri. 

Podul.ro vă urează succes! În final, lansați un mesaj pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. 

Octavian Țîcu: Vă mulțumesc! Eu îi îndemn pe alegători să se uite cu atenție în CV-ul, în portofoliul fiecărui candidat. Nu votați corupți, penali, oameni de paie și slugi ale Moscovei – personajele astea și anturajele lor infracționale au prăbușit, jefuit și distrus Republica Moldova. Asta vor face în continuare. 

Să știți că drumul către Unire este foarte scurt: se întinde de la casa fiecăruia dintre voi și până la urna de vot. Votați Octavian Țîcu, alegeți opțiunea Unirii și a integrării în Uniunea Europeană. Diaspora noastră trebuie să dea dovadă de responsabilitate și mobilizare exemplară. Acum chiar că nu mai există nicio scuză, deoarece nu numai că aveți alternativa Partidului Unității Naționale, dar există și șansa de a câștiga aceste alegeri. Dacă voi accede în turul al doilea, le voi câștiga cu siguranță. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.