EXIT-POLL LA CHIȘINĂU. Doar șase procente îl separă pe Igor Dodon de Maia Sandu. Diferența se va reduce datorită voturilor din Diaspora


EXIT-POLL LA CHIȘINĂU. Doar șase procente îl separă pe Igor Dodon de Maia Sandu. Diferența se va reduce datorită voturilor din Diaspora

Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit exit-poll-ului dat publicității la ora 21.00, după închiderea secțiilor de votare. Diferența dintre cei doi candidați este de șase procente. 

Sunt șanse ca această diferență să se micșoreze, pentru că exit-poll-ul nu a luat în considerare votul din Diaspora, unde prezența la vot a fost semnificativ mai mare decât la scrutinurile precedente, iar majoritatea alegătorilor au optat pentru Maia Sandu.În plus, exit-poll-ul de la ora 21.00 reprezintă datele centralizate până la ora 19.00.

Estimarea rezultatelor în primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi viciată de rata foarte mare de refuz. Aproximativ 37% dintre intervievați au refuzat să precizeze cu cine au votat.

Sondajul a fost realizat telefonic de către  Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice (IPP).

Au fost contactați 3939 de respondenți, dintre care 2522 participaseră la vot. Au fost de acord să spună cu cine au votat 1514 dintre aceștia. 

PREZENTAREA VIDEO A EXIT-POLL-ULUI AICI

 

REZULTATELE EXIT-POLL-ULUI (ORA 19.00)

Analistul și consultantul politic, Cristian Hrițuc, a comentat pe Facebook rezultatele sondajului: „În Moldova nu s-a realizat niciun exit-poll. O companie a făcut un sondaj telefonic, ceea ce e total diferit de un exit. Din ce știu eu s-a făcut pe 1500 de subiecți cu o rată de non răspuns de 37%, ceea ce înseamnă că datele pe care le vedeți acum s-ar putea să fie departe de adevăr. Vorba unui prieten de al meu, <<și-au bătut joc de sociologie>>”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.