America de mâine


America de mâine

SUA este o “insulă”, protejată de “amiralii” Atlantic și Pacific, la care se adaugă doi vecini parteneri, Mexico și Canada (aliat NATO), și având posibilitatea proiecției de putere. 

În urma WW2, America a devenit puterea navală nr. 1, controlând mările și oceanele planetare, iar prezența militară la marginile Eurasiei a menținut acest fapt, cu costuri considerabile: războaiele din Europa, Koreea și Vietnam. De ce? Pentru a stopa din fașă nașterea unui “colos” euroasiatic care să atace “insula” de pe mare!

Lumea s-a schimbat la 180 grade în 2008 prin atacul Rusiei în Georgia, dar mai ales din cauza crizei financiare, care a fost stopată pe piețe, însă a dat naștere unui fenomen: maturizarea puterii americane. SUA este un stat “tânăr”, comparativ cu Eurasia, însă în 2008 s-a văzut că este unul “obosit” de 90 ani de războaie (din 1918), astfel încât era necesar un proces de nivelul următor: menținerea dominației navale, dar mai puține războaie directe. Astfel, a început procesul de retragere din Orientul Mijlociu, dar lăsând în loc aliații cei mai capabili: Israel și Turcia. Însă, odată cu 2014, s-a accelerat procesul “Noii Europe” americane, astfel vedem prezența din “flancul” est-european al NATO, dar și cererea de majorare a cheltuielilor Aliaților la nivelul de 2%. De ce?

“Containmentul” euroasiatic.

Tot în 2008, s-a revenit la focusul american principal: Pacificul, deoarece nu există un NATO local, indiferent de câte încercări au fost, dar mai ales pentru că a apărut un nou “challenger”: China, o putere cu ambiții globale, dar care nu-și controlează mările apropiate și dorește să devină noul “imperiu” al lumii. Astfel, SUA conlucrează cu Koreea de Sud, încearcă o “întoarcere” a Koreei de Nord, este aliat cu Japonia, Australia și Vietnamul comunist. Din nou, “containment”!

La ora actuală, așteptăm rezultatele prezidențialelor din “a treia Romă” (Părinții Fondatori s-au inspirat din Roma antică), însă viitorul președinte va avea multe “dosare” și puține alegeri de făcut. Pentagonul, comunitatea de intelligence, Departamentul de Stat, Congresul, sistemul de justiție, etc. Toate acestea îl pot ajuta / împiedica / bloca pe POTUS privind o anumită decizie. 

În același timp, nu trebuie de uitat un element-cheie: moștenirea prezidențială, lăsată noului POTUS, pe care o continuă, voit sau nevoit.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.