PSD nu se rupe de trecutul criminal. Deputații au făcut scut în jurul Institutului Revoluției condus de Iliescu


PSD nu se rupe de trecutul criminal. Deputații au făcut scut în jurul Institutului Revoluției condus de Iliescu

Camera Deputaților a respins, marți, 10 noiembrie, în calitatea de prim for sesizat, cererea de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis în legătură cu acțiunea PSD de a respinge OUG 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Cererea de reexaminare a fost respinsă cu 120 de voturi "pentru", 136 "împotrivă" și 24 abțineri. PNL, USR, PMP și deputata independentă Ana Birchall au votat pentru desființarea IRR. Soarta IRR se va decide în Senat, care are rol de for decizional în acest caz.

Amintim că pe 10 iunie 2020, PSD&Co. au respins, printr-o lege, Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban privind desființarea IRR. Pesediștii le reproșau liberalilor că vor să distrugă un însemn al democrației. Ulterior, disputa privind existența IRR a ajuns la CCR. Pe 24 septembrie, CCR a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. 

În data de 9 octombrie, președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea pentru respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Iohannis a subliniat că acest institut nu a reușit să-și dovedească utilitatea, ci "a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse".

Institutul Revoluției a fost fondat prin lege în 2004, iar în ultimii ani a fost condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției din Decembrie 1989. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.