Un general avid după indemnizația de revoluționar candidează din partea AUR la Camera Deputaților. Ce funcție militară avea pe perioada Revoluției de la Timișoara


Un general avid după indemnizația de revoluționar candidează din partea AUR la Camera Deputaților. Ce funcție militară avea pe perioada Revoluției de la Timișoara

Partidul populistului George Simion, AUR, l-a pus pe generalul Nicolae Roman pe lista de candidați la Camera Deputaților ai filialei din Buzău. Consultând CV-ul, aflăm că Nicolae Roman, după absolvirea Academiei Militare, în anul 1987, a fost numit comandant al Batalionului 1 Infanterie din Regimentul 32 Mecanizat „Mircea” de la Timişoara, funcţie pe care a a avut-o inclusiv pe parcursul Revoluției, până în 1991.

În acest context, reiterăm desfășurarea sângeroasă a evenimentelor de la Timișoara, din data de 17 decembrie 1989: "În jurul orelor 16:00 (17.12.1989) în Timişoara s-au executat primele focuri de armă.

La orele 18:00, gl.mr. Guşă Ştefan, sosit de la Bucuresti, a preluat în întregime conducerea forţelor militare aparţinând MApN. Mai multe tancuri ale UM 01115 Giroc au fost blocate de către persoane civile înarmate cu răngi şi bare metalice, pe Calea Girocului. Gl. mr. Guşă Ştefan a ordonat recuperarea blindatelor, întrucât pentru întreaga zonă acestea prezentau pericol de explozie. Au fost formate subunităţi, care au deschis focul în plin asupra mulţimii care a fost împrăştiată, iar tancurile tractate în unitate. „Recuperarea acestor tancuri s-a făcut cu preţul multor vieţi omeneşti”, se arată în rechizitoriu.

Concomitent, o coloană de manifestanţi a fost supusă focului militar în dreptul Facultăţii de Electrotehnică. Au tras atât trupele MI, cât şi cele ale MApN. Coloana s-a imprăştiat, fiind urmărită de scutieri care au efectuat arestări. „Unii militari au făcut uz de baionetă”, se mai arată în document.

La orele 18:45, MApN a transmis către Comandamentul Marii Unităţi Mecanizate din Timişoara indicativul militar „Radu cel Frumos”, ce reprezenta trecerea la alarma de luptă parţială, indicativ transmis ulterior tuturor unităţilor din garnizoană. Ulterior, în judeţul Timiş s-a declarat „stare de necesitate”. Drept urmare, s-a trecut la înarmarea militarilor cu muniţie de război.

În seara zilei de 17.12.1989, pentru cercetarea persoanelor reţinute la Penitenciarul Timişoara, s-a deplasat din Bucureşti, Diaconescu Gheorghe – procuror general adjunct al României, însoţit de o echipă de procurori. „Acesta a dispus neautopsierea cadavrelor din Timişoara”, se precizează în rechizitoriu". (sursa: Europa Liberă

Dar ceea ce vrem să semnalăm în articol este goana după privilegii a celor care au făcut parte din sistemul ceaușist. După cum puteți observa, generalul Nicolae are în prezent certificat de Revoluționar Remarcat prin Fapte Deosebite, ceea ce îi conferă un bonus lunar la pensie de aproximativ 1000 de lei. 

 

Mai mult decât atât, Roman a depus o cerere de a i se acorda certificat de Revoluționar cu Rol Determinant, dar i-a fost respinsă. Scopul acestui demers a constat în obținerea unei sume considerabile, acordată retroactiv din 2015 până în prezent, mai precis de peste 20 de mii de euro. Ulterior, dacă ar fi primit certificatul de Revoluționar cu Rol Determinant ar fi beneficiat și de o indemnizație lunară de 2020 de lei. Totodată, și soția acestuia a depus o cerere de a i se acorda statutul menționat anterior, dar i-a fost respinsă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.