Semnalul de alarmă al unui deputat PNL: pericolele cu care se va confrunta Maia Sandu. "Dodon e disperat să se mențină la putere"


Semnalul de alarmă al unui deputat PNL: pericolele cu care se va confrunta Maia Sandu. "Dodon e disperat să se mențină la putere"

Deputatul PNL Matei Dobrovie a acordat miercuri un interviu pentru publicația Europa Liberă în care a vorbit despre amenințările cu care se va confrunta Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova. În acest sens, Dobrovie a atenționat că așteptările cetățenilor din Republica Moldova sunt foarte mari de la Maia Sandu, inclusiv în ceea ce privește războiul cu oligarhii, dar este important de știut că nu poate îndeplini obiectivele de una singură, ea având în calitate de președinte "atribuții importante legate de reprezentarea țării, legate de politica externă, legate de apărare și securitate".

Jurnalist: Lumea așteaptă ca Republica Moldova să scape de sărăcie, de mafie, de corupție, de oligarhie. Credeți că chiar e în puterile Maiei Sandu să obțină aceste rezultate, pentru că împuternicirile pe care i le oferă Constituția sunt limitate?

Matei Dobrovie: Evident că este doar un prim pas spre aceste deziderate importante pe care le-ați numit, și anume: scăparea de sărăcie, de corupție, de mafie, de oligarhie - toate lucrurile astea nu se pot face peste noapte. Evident că acum așteptările vor fi foarte mari legate de Maia Sandu și trebuie să fim realiști. Să ne bucurăm de acest moment, dar să fim și conștienți de faptul că, într-adevăr, prerogativele pe care Maia Sandu le are ca președintă nu-i permit să facă singură toate aceste lucruri.

Pentru a putea face toate aceste lucruri, evident că este nevoie de și de un guvern care să fie partener loial al Maiei Sandu pe acest drum reformist, este nevoie de un nou guvern reformist și de o majoritate care să susțină acest guvern în parlament.

Jurnalist: Dar aceste lucruri sunt puțin probabile, pentru că, până nu se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, situația în legislativul de la Chișinău va fi una mai degrabă instabilă?

Matei Dobrovie: Așa este. Și aici este marele pericol, practic, prin perpetuarea actualei stări să nu se erodeze Maia Sandu din cauza faptului că cetățenii ar putea să aibă anumite așteptări nerealiste, prea mari, ca ea să schimbe lucrurile peste noapte. Președintele are atribuții importante legate de reprezentarea țării, legate de politica externă, legate de apărare și securitate. În acest sens, cred că Maia Sandu poate să facă anumite lucruri importante pentru Republica Moldova, fie că ne gândim, de exemplu, la dezghețarea și îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu vecini, precum România, Ucraina, fie că ne gândim la o apropiere de Uniunea Europeană, dat fiind că Maia Sandu beneficiază de o imagine foarte bună în toate cancelariile europene și are o conectare bună la toate aceste cercuri de putere și la instituțiile europene, deci are credibilitate externă și poate obține pentru Republica Moldova și lucruri concrete.

Mă gândesc aici, bunăoară, la deblocarea unor finanțări sau la alocarea unor noi finanțări, având în vedere că va beneficia Republica Moldova de credibilitatea Maiei Sandu în exterior. Or, Igor Dodon nu a beneficiat de această credibilitate externă deloc în mandatul său, el a acționat doar ca un pion al Rusiei și, ca urmare, pentru acest lucru a fost izolat și odată cu el, din păcate, și Republica Moldova a fost izolată în plan diplomatic. Igor Dodon nu a fost primit mai nicăieri și a avut relații doar cu Rusia, cu Turcia lui Erdogan, în general, cu regimuri autoritare și lumea democratică i-a întors spatele, ca să spun așa. Cred că acest lucru se va schimba, cred că Maia Sandu, cel puțin la nivel de reprezentare a țării și de relaționare cu liderii europeni, va aduce Republica Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană din nou, însă trebuie să spunem foarte apăsat aici că, pentru ca acele reforme agreate cu Uniunea Europeană prin Acordul de Asociere să fie realizate, avem, într-adevăr, nevoie, pe de o parte, de convocarea alegerilor anticipate, să ajungem cumva la alegeri anticipate și, pe de altă parte, să fie înlăturat actualul guvern PSRM, care este clar că nu a fost capabil nici să gestioneze bine epidemia, nici economia țării și, mai mult decât atât, a dovedit că nu este capabili și nici dispus să facă reformele la care Republica Moldova s-a angajat.

Totodată, Dobrovie a avertizat dă Dodon&Co. sunt disperați și vor face orice să păstreze majoritatea în Parlament și să evite scenariul alegerilor parlamentare anticipate: "În momentul de față, așa cum bine s-a văzut, Igor Dodon este disperat să se mențină la putere, chiar dacă a pierdut categoric aceste alegeri, chiar dacă s-a văzut clar ce-și doresc cetățenii, că l-au respins la vot, au respins, practic, modul în care a condus președinția în acești patru ani, Igor Dodon iată că nu știe să piardă. Mai mult decât atât, convoacă consultări, deși nu mai este președinte decât în exercițiu pe o durată extrem de scurtă și încearcă, din păcate, să speculeze intervalul de timp până când Maia Sandu va prelua mandatul, pentru a se asigura că această majoritate a sa sub o formă netransparentă va menține actualul statu-quo. Deci, gândiți-vă că miza acestor oameni este să nu se convoace alegeri anticipate, pentru că au interesul ca reformele să nu se facă, au interesul ca ei să rămână în libertate, mulți dintre ei având probleme cu justiția. Și atunci, pentru ca să nu-și piardă fotoliile și pentru ca să nu se facă alegeri în care ei doar ar pierde, e necesar să constituie o nouă majoritate. S-ar putea ca această majoritate să nu fie una declarată neapărat, dar este clar că, fără Partidul Democrat, socialiștii nu ar mai avea majoritatea, în momentul de față. E clar că vor căuta o altă soluție, cel puțin și pentru ca să păstreze majoritatea, să nu se ajungă la alegeri anticipate, să rămână acest statu-quo actual corupt, în care să continue schemele din perioada lui Plahotniuc și în care Dodon, iată, încearcă cumva să se salveze, revenind în fruntea Partidului Socialiștilor". (citiți AICI interviul în integralitate) 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.