Penala Dorobăț, un pericol pentru pacienți. Avertismentul unui medic: "Suntem safe dacă picăm pe mâinile studenților trecuți contra cost la examenul de boli infecțioase?"


Penala Dorobăț, un pericol pentru pacienți. Avertismentul unui medic: "Suntem safe dacă picăm pe mâinile studenților trecuți contra cost la examenul de boli infecțioase?"

Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a fost condamnată, vineri, la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzată că a primit mită de la studenți pentru a-i trece examenele. Decizia este definitivă. În același dosar, soțul doctoriței, Gheorghe Dorobăț, medic la secția ATI de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare, tot cu suspendare. Carmen Dorobăț și soțul ei, în urma deciziei instanței, și-au pierdut dreptul de a mai preda în învățământul public și privat. Trebuie menționat că Dorobăț a fost invitată de nenumărate ori de majoritatea televiziunilor pentru a vorbi despre epidemia COVID-19.

"Am luat act de decizia justiţiei, sigur, cu tristeţe. Cu aceeaşi sinceritate voi sta la dispoziţia pacienţilor ca şi până acum, cu aceeaşi implicare în momentele acestea de pandemie", a declarat Dorobăţ după aflarea sentinței. 

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iaşi i-au trimis în judecată, în martie 2015, pe managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ şi pe soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, după ce aceştia ar fi luat mită câte o sută de euro de la 124 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară. Carmen Dorobăţ a fost acuzată de luare de mită în formă continuată şi complicitate la luare de mită, în timp ce soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, era acuzat de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în lunile iunie - iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi primit, în mod direct, suma de 5.700 de euro de la 57 de studenţi din anul II de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi.

La rândul său, Gheorghe Dorobăţ, în calitate de şef al Catedrei de anestezie generală de la UMF Iaşi şi şef al secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu” din Iaşi, ar fi primit, în perioada 6-30 ianuarie, suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi de anul III de la Facultatea de Medicină Dentară.

Constantin Cucu, medic primar de endocrinologie la Institutul Parhon din Bucureşti şi asistent universitar la UMF „Carol Davila”, a punctat în acest context că în România cinstea e facultativă, dar alta este problema cea mai stringentă în situația de față, atrăgând atenția că studenții care au trecut examenele oferind mită pot pune viața pacienților în pericol. 

"MADAMA PROFESOR

Înțeleg că doamnei profesor Carmen Dorobăț, managerul spitalului de boli infecțioase din Iași i s-a confirmat de către justiție statutul oficial de coruptă, fiind condamnată definitiv pentru mită.Doamna, împreună cu soțul ei, luau bani de la studenți ca să îi treacă examenele.

Practic doamna profesor s-a asigurat personal ca un număr mare de loaze să treacă prin facultate fără a se omorî cu cititul și cu învățatul la specialitatea "Boli Infecțioase".

O specialitate mai puțin importantă a medicinii, după cum vedem cu toții de un an.

Privind retrospectiv acest ultim an putem conchide că, în contextul actualei pandemii, contribuția sa la sănătatea națiunii este mult mai mare decât o lasă să se înțeleagă frecventele ei apariții publice (deși, e drept, de sens invers) .

Acum eu nu știu care este statutul profesorilor din America, Franța, Anglia sau Elveția care sunt prinși că iau bani de la studenți ca să le dea acestora note mari nemuncite.

La noi însă, atunci când faci asta:

- continuă să ți se spună doamna profesoară

- ești chemată permanent la televiziuni să explici cum e cu pandemia

- ești bine merci manager de spital

- pășești prin viață semeț, ca orice om conștient de faptul că valoarea lui personală precumpănește clevetirile lumii rele

Da, să fii condamnat este doar un detaliu fără importanță la noi, țara în care cinstea este facultativă.

Un singur lucru mă preocupă câteodată. Oare studenții de ieri, trecuți contra cost la examenul de boli infecțioase cu madama se descurcă bine zilele astea cu Covidul? Suntem safe dacă picăm pe mâinile lor?", a scris medicul pe Facebook

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a luat-o în vizor pe Dorobăț, afirmând că are rolul de a proteja integritatea instituţiei pe care o conduce şi a celor din subordinea sa şi, deşi nu doreşte să comenteze deciziile magistraţilor, trebuie să caute "cea mai bună soluţie pentru Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi şi spitalul mobil Leţcani".

"În ceea ce priveşte condamnarea doamnei doctor Carmen Dorobăţ, rolul meu nu este să mă pronunţ asupra unei decizii a justiţiei. Respect decizia magistraţilor. Este însă rolul meu să protejez integritatea instituţiei pe care o conduc, din respect pentru angajaţii, partenerii şi colaboratorii acesteia şi, desigur, din respect pentru cetăţeni. E firesc să mă asigur că în Consiliul Judeţean şi în instituţiile subordonate avem repere de corectitudine şi că lucrăm cu bună credinţă pentru comunitate.

Va trebui, în continuare, să găsim cea mai bună soluţie pentru Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi şi spitalul mobil Leţcani", a scris, sâmbătă, pe Facebook, Costel Alexe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.