Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece, așa am făcut eu la tinerețe”


Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie  mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece,  așa am făcut eu la tinerețe”

Vorbim prea mult despre politicienii cu notorietate. Fie că își continuă cariera, după multe mandate, fie că nu au mai prins loc pe liste, deși sunt foarte cunoscuți.

Proiectul Portret de candidat își propune să le ofere un spațiu de exprimare celor care încă nu sunt familiari publicului. Dar care au ceva să îi propună acestuia.

Invitați sunt candidați la alegerile parlamentare care se prezintă pentru prima dată. Oameni deja realizați într-un domeniu profesional, care au intrat după aceea în politică.

Invitatul de astăzi este Valentin Făgărășian, antreprenor în construcții, stabilit de peste 25 de ani în Italia. Președinte al Clubului oamenilor de afaceri liberali din Diaspora, candidează din partea PNL, în circumscripția Diaspora, la Camera Deputaților.

Ciprian Apetrei: Cine sunteți, domnule Valentin Făgărășian, și ce căutaţi în politică? 

Valentin Făgărășian: M-am născut în Codlea, Brașov, și am trăit o viață modestă toată copilăria mea. Imediat după ce am terminat Postliceala la Brașov, în 1992, am plecat în Italia în speranța unui trai mai bun. Am început să lucrez în construcții, la munca de jos, ajutând la cărat și zidit. Deși plănuisem să stau doar câțiva ani, doar pentru a face câțiva bani și apoi să mă întorc acasă, am rămas în Italia de atunci. 

M-am integrat foarte repede acolo, astfel încât că în 5 luni ajunsesem să fiu manager de șantier, unde administram toți angajații din șantierul respectiv. Cu timpul mi-am construit propria afacere, care a ajuns să angajeze peste 100 de oameni, majoritatea români, veniți să caute un trai mai bun în afară. Sunt enorm de recunoscător că pot face asta, iar faptul că am avut o echipă de români m-a determinat să rămân conectat cu România și cu oamenii de acasă. Am încercat să ajut românii din Italia cât de mult am putut, implicându-mă activ într-o mulțime de proiecte de voluntariat. 

M-am implicat în politică pentru că am vrut o schimbare și pentru că, de-a lungul celor 28 de ani de când sunt plecat, am reușit să mă izbesc de toate problemele pe care le au românii din diaspora. Vreau ca experiența și spiritul meu antreprenorial să fie de folos pentru românii de pretutindeni, așa că am ales că candidez pentru Camera Deputaților la alegerile din 5-6 Decembrie.

Ce le propuneţi alegătorilor din Diaspora? De ce să vă voteze? 

Valentin Făgărășian: Mi-am stabilit o serie de 14 obiective pe care vreau să le îndeplinesc pentru românii din diaspora. Toate acestea pot fi analizate pe website-ul meu: www.valentinfagarasian.com. Experiența de peste 28 de ani și implicarea politică m-au ajutat să conștientizez problemele din Consulate, birocrația care există la schimbarea actelor și lipsa de automatizare prin tehnologie. Sunt  probleme care pot avea rezolvări simple, dar acestea sunt adeseori amânate sau nu sunt implementate din lipsă de dorință.

Cer românilor votul lor din mai multe motive:
Vreau să aduc abilitățile mele antreprenoriale și în instituțiile statului pentru a oferi soluții practice.
Vreau să digitalizăm cerea de documente consulare pentru a elimina nevoia de mai multe deplasări în Consulate pentru o simplă schimbare de buletin.
Vreau să țin legătura periodic cu reprezentanți din comunitățile mari de români din diaspora.
Vreau să lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece pentru un trai mai bun, precum am făcut eu la tinerețe.
Închei prin a reaminti că obiectivele pe care mi le-am propus sunt pe website-ul meu. Propun românilor interesați să verifice în detaliu propunerile mele și să îmi ofere sugestii.

Primul lucru pe care îl veţi face în Parlamentul României? Din ce comisii parlamentare doriţi să faceţi parte? 

Valentin Făgărășian: Odată ce ajung în Parlamentul României voi începe să lucrez la atingerea obiectivelor stabilite, pe rând. Vreau să mă asigur că propunerile pe care le am, pe baza celor 28 de ani de experiență în diaspora, devin realitate și că românii vor beneficia de pe urma muncii mele. Voi începe prin a colabora cu oamenii din diaspora pentru a primi feedback și alte propuneri dar și pentru a oferi acestora transparență, ulterior pe perioada mandatului.

Momentan mă implic în Alianța Economică pentru Mediul de afaceri, Energie și Turism din Parlament, unde vreau să îmi extind activitățile în viitor. Urmăresc să fac parte din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, pentru a putea avea rezultatele propuse.

Cum vedeţi raportul dintre Stat şi cetăţean? Până unde trebuie să intervină Statul în economie?

Valentin Făgărășian: Cred că puterea statului în viețile oamenilor trebuie să fie limitată. Cetățenii trebuie să decidă ce este mai bine pentru ei și aceștia trebuie să aibă libertatea de a urmări orice obiectiv social, cultural, profesional sau economic pe care îl au.
În opinia mea statul trebuie să creeze un cadru care să faciliteze românilor posibilitatea de a face ceea ce doresc, un cadru prin care statul să nu limiteze și să pună piedici, ci unul prin care să ajute și să vină proactiv cu soluțiile necesare populației.
Cred că statul trebuie să impulsioneze economia, ajutând afacerile mici și mijloci, urmărind ca somajul să fie cât mai scăzut. 

Motivul pentru care marea majoritate a românilor pleacă din țară este pentru că nu găsesc acasă un loc de muncă stabil și plătit bine. Prin impulsionarea mediului economic și al afacerilor, statul ar crea mai multe întreprinderi care ar crea la rândul lor locuri de muncă. Cred din toată inima că statul trebuie să se concentreze pe investiții (în special de infrastructură) pentru a ajuta mediul privat să devină mai productiv și mai competitiv pe piața europeană.

Ce raport trebuie să fie între Stat si Biserică? 

Valentin Făgărășian: Biserica a jucat un rol important în dezvoltarea României în trecut și trebuie să respectăm acest lucru. România este o țară creștină, iar conectarea spirituală cu Dumnezeu este foarte importantă pentru țara noastră. Sunt de părere însă că Bisericile ar trebui să fie responsabile pentru finanțarea proprie la fel ca și în cazul ONG-urilor și că în schimbul scutirii de taxe și impozite pe care acestea le primesc, trebuie să ofere rapoarte cu privire la activitatea pe care o desfășoară (tot ca și în cazul ONG-urilor).

Biserica este un loc de cult și nu trebuie să uităm faptul că prima școală și primul spital din România au fost făcute de către Biserică. Este important ca Statul să respecte religia, iar oamenii care îl conduc trebuie, în opinia mea, să aibă valori creștine, bazate pe onestitate, iubire de oameni, de Dumnezeu și foarte multă implicare în activitățile sociale.

Basarabia este România? Ce agendă trebuie să avem în relatia cu Republica Moldova? Ce proiecte aveți pentru românii din teritoriile istorice? 

Valentin Făgărășian: Din punctul meu de vedere, Basarabia este România, însă trebuie să înțelegem în același timp că Republica Moldova este un stat independent, cu o constituție proprie. Istoric vorbind, suntem oameni din același sânge și îi consider pe moldoveni români. 
Propunerea mea este să colaborăm mai mult din punct de vedere economic cu Basarabia pentru a ne asigura că nivelul de trai al românilor de acolo crește și că aceasta se va apropia mai mult de Uniunea Europeană în următorii ani. Pentru România, aderarea la Uniune a fost un impuls economic și cred că Republica Moldova va beneficia de același lucru în cazul unei aderări. Mai mult de atât, unirea Basarabiei cu România ar fi mult mai ușor de realizat, cel puțin din punct de vedere cultural, dacă nu legislativ, datorită ușurinței de călătorie și de colaborare economică.

Ultima carte pe are aţi citit-o? Ultimul film pe care l-aţi văzut?

Valentin Făgărășian: Ultima carte pe care am citit-o: “Ești ceea ce gândești” de Wayne Dyer. Cartea prezintă importanța mentalității și a autosugestiei pentru a avea o viață împlinită. Nu prea văd filme fiindcă nu dispun de mult timp liber însă ultimul film care l-am vizionat este “Designated Survivor” care prezintă evoluția unui caracter politic care a ajuns președintele Statelor Unite după un atac devastator.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.