Oamenii de dreapta jură pe Biblie. O mică lecție pentru ateii inculți și agresivi din tabăra Cioloș-Barna


Oamenii de dreapta jură pe Biblie. O mică lecție pentru ateii inculți și agresivi din tabăra Cioloș-Barna

Ca om de dreapta, creștin și democrat, respect dreptul ateilor de a nu jura cu mâna pe Biblie. Respect dreptul oricui de a jura pe orice carte consideră de cuviință: Coranul, Vechiul Testament sau Constituția sau... Lista este deschisă. 

Dar, după circul pe care l-au făcut consilierii locali USR-PLUS când au depus jurămânul - când ne-au oferit spectacolul public al respingerii Bibliei doar pentru a-i jigni și sfida pe creștini - lor le-aș recomanda ca data viitoare să jure cu mâna pe revista Arici Pogonici. Sau pe orice altă revistă care se potrivește cu caracterele lor mărunte, infantile și agresive. Și îi rog frumos, cu decență, să nu mai spună că sunt oameni de dreapta. 

Oamenii de dreapta înțeleg semnificația jurământului pe Biblie, mult mai profundă decât o chestiune de credință personală. În Anglia, se jură cu mâna pe Biblie din secolul IX. Era o formă de garanție a contractelor, într-o vreme în care autoritatea statală era slabă sau inexistentă. Primele documente care atestă faptul că jurații englezi depuneau un jurământ pe Biblie sunt din secolul XIII și se află în custodia Universității Cambridge. În 2013, în Marea Britanie a existat o discuție dacă trebuie să se renunțe la jurământul pe Biblie și la formula „Jur să spun Adevărul și numai Adevărul”, dar decizia a fost ca tradiția să fie păstrată – respectând, bineînțeles, pe cei de altă credință sau ateii. Jurămânul pe Biblie are, deci, o valoare simbolică. El presupune un angajament al celui care jură în fața celor care l-au ales. Este un contract verbal.

Îmi spun ateii obraznici: Dragnea a jura pe Biblie și tot a furat! Da, așa este! Fiindcă Dragnea, la fel ca toate ciurucurile securist-comuniste din gruparea infracțională denumită PSD, era și el ateu, în sufletul său. Omul nu credea în nimic în afară de propria sa bunăstare. Cu bună știință, a îngropat ateul corupt Dragnea referendumul pentru familie, în care el nu credea. 

Dreapta, în Europa, este creștină și onestă. Oamenii de dreapta jură cu mâna pe Biblie având în minte cele zece porunci, inclusiv „Să nu furi”. Ateii fricoși nu vor să-și asume acest angajament. USR-PLUS ne tot spune: noi nu am furat! Nu ați furat fiindcă n-ați avut de unde, dar nu ne oferiți nici o garanție că nu veți face asta. Uitați-vă cum a refuzat Dan Barna să spună câți angajați are USR (partid subvenționat de la buget). A pierdut procesul cu protestatarul Cristian Dide, dar USR cu greu, după amenințări cu executorul judecătoresc, a pus în aplicare (parțial) decizia judecătorească. De ce credeți că au făcut asta? Fiindcă, așa cum au arătat foști membri USR, cei care au plecat scârbiți, angajările din USR arată nepotismul, pilele și excesele, poate chiar corupția, din acest partid. 

Să nu juri pe Biblie nu-i o problemă. Respect libertatea de conștiință. Dar să minți că ești om de dreapta, să păcălești niște alegători de bună credință, este inacceptabil. Acesta este doar începutul minciunilor care ne vin dinspre USR-PLUS. Pe măsură ce se apropie de masa bogată a Puteriii, vor minți tot mai des și cu tot mai puțină rușine. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.