Eroinele de la Dăruiește Viață s-au dus în fieful lui Arsene să-i arate cum se face treabă. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu vor construi un spital la Piatra Neamț


Eroinele de la Dăruiește Viață s-au dus în fieful lui Arsene să-i arate cum se face treabă. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu vor construi un spital la Piatra Neamț

Eroinele de la Asociația Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care au construit în această primăvară, din donații, un spital modular cu paturi ATI pentru COVID-19, dar și primul spital pentru copiii cu probleme oncologice din România, care își va deschide în 2021 ușile pentru micuții pacienți, vor acum să construiască acum un spital modular de Terapie Intensivă COVID-19 la Piatra Neamţ, fiind mânate în această luptă de a schimba în bine sistemul medical nemțean în urma tragediei de la Secția ATI a Spitalului Județean Neamț, incendiu care s-a soldat cu 12 morți. (vedeți AICI cum arată primul spital pentru copii cu probleme oncologice din România, construit de Asociația Dăruiește Viață)

La întâlnirea cu cele două reprezentante ale societății civile s-a prezentat și baronul PSD Ionel Arsene, președinte al Consiliului Județean Neamț, cel care a lăsat Spitalul din Piatra Neamț în paragină, așa cum am arătat într-un articol de acum câteva luni pe care-l puteți reciti AICI. Carmen Uscatu a relatat pe Facebook că Ionel Arsene a încercat imediat să politizeze întâlnirea, în loc să se axeze strict pe proiectul propus de Asociația Dăruiește Viață. 

"Mi-a mai atras atenția domnul Ionel. Ionel Arsene. Cel care a făcut apel la clasa politică “să nu folosească acest eveniment tragic (incendiul din secția ATI) în interes politic sau electoral”. A venit la întâlnire și a încercat să se remarce în toate discuțiile. Eu îmi doresc de la politicieni să se remarce prin proiectele implementate. Și prin susținerea proiectelor societății civile. Căci, iată, știm ce facem. Și ne bazăm pe echipe de profesioniști căci singurul nostru interes e să-i ajutăm pe cei aflați în dificultate și să fim transparenți cu donatorii. Lucruri simple dar nu la îndemâna oricui", a relatat activista civică. 

De asemenea, cele două activiste civice i-au explicat lui Arsene care sunt problemele cu Spitalul Modular Lețcani, pe care l-a cofinanțat: "A fost un bun prilej să-i explicăm care sunt problemele la Spitalul Modular Lețcani pe care l-a cofinanțat. Sper să fi înțeles că oxigenul pe care acel spital îl folosește pentru tratarea pacienților cu COVID nu e deloc ce trebuie. O concentrație de 90-94% a oxigenului folosit în COVID nu salvează vieți. Poate că întâlnirea asta va schimba ceva acolo".

Oana Gheorghiu a mai spus pe 15 noiembrie că "spitalul de la Lețcani (construit de CJ Iași și Neamț) e o improvizație care a costat milioane de euro, cu o instalație de gaze medicale îndoielnică (am văzut doar fotografii, dar ce am văzut e de speriat). Sper că ISU va face o verificare responsabilă a acelei instalații".

Redăm mesajele celor două activiste civice despre vizita la Piatra Neamț: 

Oana Gheorghiu: "Azi am fost la Piatra Neamț. De fapt încă suntem aici. Spitalul Județean Piatra Neamț are nevoie de ajutor, pacienții cu forme grave de COVID și nu numai, trebuie să aibă urgent acces la serviciile de terapie intensivă.

Am fost aici cu o echipă completă de specialiști în instalații sanitare, electrice, ventilație și gaze medicale, pentru a găsi cea mai bună soluție. Și cea mai bună soluție este un spital modular ATI, cu toate facilitățile necesare unui astfel de serviciu medical, în curtea spitalului județean.

Dl Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a venit împreună cu echipa sa pentru a ne întâlni și a discuta soluțiile propuse, având în vedere că spitalul în care a avut loc un incendiu și au murit 10 oameni, în urmă cu 10 zile, este în administrarea Consiliului Județean. A fost un bun prilej să-i explicăm care sunt problemele la Spitalul Modular Lețcani pe care l-a cofinanțat. Sper să fi înțeles că oxigenul pe care acel spital îl folosește pentru tratarea pacienților cu COVID nu e deloc ce trebuie. O concentrație de 90-94% a oxigenului folosit în COVID nu salvează vieți. Poate că întâlnirea asta va schimba ceva acolo.

Una peste alta, dacă toate autoritățile locale se pun de acord, noi vom construi repede un spital modular la Piatra Neamț. Și știți că noi înseamnă noi toți".

Carmen Uscatu: "Jurnal de spital de România

Ne-am trezit la 05:00, am plecat la 6:00 din București. Drumul pe autostrada București - Piatra Neamț e pitoresc, pe alături e sălbăticie, dar am ajuns cu bine la 11:30 la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Unul dintre cele mai moderne spitale de stat din România, dat în folosință cam în același an în care eu m-am născut. Un spital în care, din grija politicienilor, s-au făcut investiții constante, un spital în care, ca în toate spitalele de stat, grija pentru pacient și abordarea holistică a dus la rezultate cu adevărat relevante pentru medicina românească.

Mda. Să ne revenim. Ceea ce apreciez când intru în curtea oricărui spital de stat din România e că există o biserică bine întreținută. E singura clădire care nu e lăsată în grija Domnului. Și e bine că e așa, căci atunci când vii la un spital, aproape sigur ai nevoie de reculegere. Pentru că ceea ce ți se întâmplă acolo, într-un salon de spital, e un ABUZ. Începând cu condițiile deplorabile, cu toaleta la comun și continuând cu lipsa medicamentelor, lipsa protocoalelor, personal insuficient, lipsa circuitelor medicale și prezența infecțiilor nosocomiale. La toate acestea când se adaugă și ghinionul și apare câte un incendiu în secția de terapie intensivă oamenii mor cu zile pe patul de spital.

Da, biserica e cea care mi-a atras atenția când am intrat în curtea Spitalului Județean din Piatra Neamț. Întreținută și la înălțime. La propriu. Multe scări pe care trebuie să le urci. Mă gândesc cât de accesibilă e pacienților aflați într-un cărucior cu rotile. Dar poate n-am văzut eu detaliile.

Apoi mi-au atras atenția toate clădirile aflate în stare deplorabilă. Clădiri de spital. Una singură era nouă. A unei clinici private. La etajul unu al clinicii private se află un bloc operator bine dotat dar abandonat din 2016, care e al spitalului de stat. Da, un proiect în care s-au băgat mulți bani, din banii noștri, și care nu salvează vieți. Bani îngropați. De cine? Nu știm. Dar ar fi bine să aflăm.

Mi-a mai atras atenția domnul Ionel. Ionel Arsene. Cel care a făcut apel la clasa politică “să nu folosească acest eveniment tragic (incendiul din secția ATI) în interes politic sau electoral”. A venit la întâlnire și a încercat să se remarce în toate discuțiile. Eu îmi doresc de la politicieni să se remarce prin proiectele implementate. Și prin susținerea proiectelor societății civile. Căci, iată, știm ce facem. Și ne bazăm pe echipe de profesioniști căci singurul nostru interes e să-i ajutăm pe cei aflați în dificultate și să fim transparenți cu donatorii. Lucruri simple dar nu la îndemâna oricui.

Una peste alta, vrem să credem că după discuțiile avute astăzi cu managementul spitalului, cu reprezentanți ai DSP, ISU, cu medici, vom reuși să facem, cu ajutorul vostru, al doilea spital modular, la Piatra Neamț. Pentru că inima acestui spital de 800 de paturi a ars. Pentru că niște semeni ai noștri nu au avut nicio șansă când au călcat pragul acestui spital. Pentru că fără o secție de terapie intensivă acest spital nu mai poate salva vieți.

Am citit astăzi în ochii medicilor prezenți la întâlnire multă speranță. Speranța că le putem fi alături ca ei să își poată salva pacienții".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.