Igor Dodon i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban pentru un motiv halucinant. Un nou atac kremlinist la adresa României


Igor Dodon i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban pentru un motiv halucinant. Un nou atac kremlinist la adresa României

Rusofilul și românofobul Igor Dodon, perdant al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, i-a dat în judecată pe președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, scrie „Ziarul de Gardă”.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) din R. Moldova au decis că Judecătoria Chişinău (sediul Râşcani) este cea competentă să examineze cererea depusă de avocatul lui Igor Dodon ca instanța să constate implicarea în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și 15 noiembrie 2020 a următoarelor persoane străine: Klaus Iohannis, președintele României, Ludovic Orban, prim-ministrul României, Annegret Kramp-Karrenbauer, președinte al Uniunii Creștin- Democrate (CDU) din Germania.

Magistrații CSJ au constatat că Judecătoria Chişinău și-a declinat în mod ilegal competenţa materială spre judecare la Curtea de Apel Chişinău.  

La 16 noiembrie 2020, avocatul lui Igor Dodon a depus o cerere cu privire la constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și 15 noiembrie 2020 a persoanelor sus-menționate.

La 17 noiembrie, judecătorul a decis declinarea competenței de examinare a cererii și a dispus transmiterea acesteia către Curtea de Apel Chișinău, pentru examinare, conform competenței jurisdicționale materiale.

Ajunsă la Curtea de Apel Chișinău, vineri, 20 noiembrie, pretinsa acțiune înaintată de către Igor Dodon a fost declarată inadmisibilă, pe motiv că aceasta nu corespunde exigențelor legale, iar reclamantul nu a înlăturat neajunsurile invocate de către instanță, deși, la data de 19 noiembrie 2020, a expediat în adresa instanței răspuns la notificarea instanței de apel, expimându-și în acel răspuns doar dezacordul cu soluția Judecătoriei Chișinău.

Completul de judecători precizează că, în cererea sa, Igor Dodon nu a invocat pretenții clare, precum și participanții/pârâții la proces împotriva cărora a înaintat acțiunea.

Conform hotărârii din 20 noiembrie, încheierea a putut fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău, lucru care și s-a întâmplat.

Alegerile prezidențiale din 15 noiembrie au fost recunoscute de către observatorii internaționali, însă președintele în exercițiu, Igor Dodon, a acuzat, în prima sa declarație publică, „încălcări fără precedent” și a promis că va contesta rezultatele scrutinului.

„Staff-ul nostru electoral a fixat mai multe încălcări, fără precedent, în acest scrutin prezidențial. Este vorba de blocarea dreptului de vot pentru cetățenii R. Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, este vorba de transportarea alegătorilor în țările membre ale Uniunii Europene, este vorba de implicarea, prin declarații, a diferitor oficiali occidentali și influențarea rezultatelor votului. Eu pe parcursul acestei nopți și azi dimineață am primit sute și mii de mesaje de la concetățenii noștri, nu doar din R. Moldova, dar de pe întreg teritoriul țării, alegătorii mei, care întreabă cu lacrimi, dar de ce să permitem celor care au fraudat alegerile și să nu contestăm? O felicit preventiv pe dna Maia Sandu cu acest rezultat, dar sunt obligat să apăr votul celor care au votat pentru mine, prin toate căile legale: CEC, judecată, Curtea Constituțională”, a spus Igor Dodon.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.