Ștefan Voloșeniuc, candidat independent în Diaspora: "AUR ar transforma Parlamentul într-un fel de bazar. Va fi o ceartă continuă dacă vor trece pragul". Planurile antreprenorului de reorganizare a României EXCLUSIV


Ștefan Voloșeniuc, candidat independent în Diaspora: "AUR ar transforma Parlamentul într-un fel de bazar. Va fi o ceartă continuă dacă vor trece pragul". Planurile antreprenorului de reorganizare a României EXCLUSIV

Antreprenorul Ștefan Voloșeniuc, candidat independent la Senat, în circumscripția Diaspora, stabilit de de mai mulți ani în Anglia, a acordat vineri un interviu pentru Podul.ro în cadrul căruia a fost întrebat, în primă instanță, care e principalul proiect pe care și-l propune pentru românii aflați în străinătate în ipoteza în care va obține funcția de senator în urma alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie. Concret, antreprenorul a atras atenția că românii din Diaspora au nevoie de o platformă prin care să fie informați, întrucât aceștia se confruntă cu anumite probleme: "Sunt probleme cu abuzurile în familie, cu sclavagismul, cu prostituția, cu munca ilegală, cu decesele. Noi trebuie să facem cumva ca să adunăm toate informațiile acestea și să venim cu un pachet de legi care să poată să vină în sprijinul românilor din afara țării".

"Primul proiect pe care aș vrea să-l implementez pe Diaspora ar fi o aplicație pe care să o finanțeze Guvernul pentru a le oferi accesul la informație românilor din afara țării. Este foarte important. De ce? Pentru că românii nu sunt informați și există genul partidelor secte, așa cum le numesc eu, care vin cu tot felul de mesaje populiste, le mai iau și banii la oameni, îi prostesc, îi induc în eroare. De aceea noi trebuie să-i informăm. Acesta e primul meu punct din cele șapte pe care mi le-am propus. După aceea vreau să lucrăm cu ONG-urile din Diaspora, cu mai mulți activiști civici, ca să adunăm niște rapoarte. Guvernul nu poate să ia decizii fără rapoarte. De aceea eu zic că Diaspora în ultimii 30 de ani nu a fost reprezentată îndeajuns. Oamenii care au ajuns în Parlament pe locurile pentru Diaspora s-au complăcut în fotolii la București. Noi trebuie să venim și să culegem date, informații. Sunt probleme cu abuzurile în familie, cu sclavagismul, cu prostituția, cu munca ilegală, cu decesele. Noi trebuie să facem cumva ca să adunăm toate informațiile acestea și să venim cu un pachet de legi care să poată să vină în sprijinul românilor din afara țării. Asta îmi doresc eu. Chiar dacă nu o să ajung în Parlament eu asta o să fac cu viitorii senatori și deputați. Vreau să le trimit informații. Spre exemplu, acum 4 zile am lansat un formular pe social media “Părerea ta contează”. Vreau să zic că am primit mii de mesaje de la oameni, din toată Europa. Fiecare om și-a spus problema lui. Dacă vom reuși să colectăm toate informațiile și să le procesăm, putem să facem cu adevărat ceva pentru Diaspora. De exemplu, dacă nu există date oficiale la Milano privitoare la numărul românilor, de unde să știe Ambasada României din Italia ce staff să-și aloce? De aici apar toate problemele, de la lipsa de informații, ceea ce duce la incapacitate, incompetență ș.a.m.d. Din păcate, nimeni nu s-a ocupat de datele acestea. Actualul senator Viorel Badea vine dintr-o generație de politicieni mai veche, Radu Mihail, care e pe Diaspora din partea USR, nu l-am remarcat cu nimic și am înțeles că are și ceva probleme cu disputele din partid, a contribuit la demiterea șefului filialei din care face parte și atunci nu a avut timp să facă ceva, căci se ceartă între ei", a precizat Voloșeniuc. 

Totodată, chestionat care ar fi principalul proiect pe care și-l propune pentru românii aflați în țară, Voloșeniuc a evidențiat necesitatea reorganizării teritoriale și administrative a României: "De exemplu, Londra are 30 și ceva de primării care administrează o metropolă de peste 10 milioane de locuitori. La nivelul României avem 2800 de primării. E imposibil așa ceva".

"Aș opta cu toată convingerea mea să se facă un lobby pentru restructurarea României din punct de vedere organizatoric. Trebuie să facem lucrul acesta cât de repede se poate. Se pierd miliarde de euro anual pe salarii care nu-și au rostul. Așadar, aș face zilnic lobby pentru această restructurare. Sunt 41 de consilii județene, 41 de prefecturi, 41 de inspectorate de poliție, 41 de inspectorate sanitare etc. Este imposibil să se mai susțină România! Sunt județe care cheltuie mai mulți bani decât încasează. Nu este corect. Restructurarea administrativă e o prioritate pe care trebuie să și-o asume întreaga clasă politică. Și românii trebuie să și-o asume. Știu că pe termen scurt va avea un impact asupra angajaților bugetari, dar pe termen mediu și lung putem să-i reintegrăm în sectorul privat pentru că vom avea bani de investiții. Atunci, dacă oamenii înțeleg, e singura modalitate dacă vrem să reabilităm sectorul public, să scăpăm de birocrație, de cheltuielile astea ineficiente care ne duc în jos. Mă uit la modelul britanic. De exemplu, Londra are 30 și ceva de primării care administrează o metropolă de peste 10 milioane de locuitori. La nivelul României avem 2800 de primării. E imposibil așa ceva. Trebuie să ajungă mesajul nostru la PNL, USR și toate partidele care vor obține majoritatea, căci dacă nu facem restructurarea despre care am vorbit, atunci nu mai avem mult ca țară, mai ales că lucrurile devin din ce în ce mai neclare la nivel mondial. Atunci, noi ca țară trebuie să ne reorganizăm, să ne adaptăm la situația curentă. Trebuie să înțeleagă oamenii că nu se mai poate", a mai zis antreprenorul. 

Pe final, Voloșeniuc a fost întrebat ce părere are în legătură cu noul PRM, AUR-ul lui George Simion, formațiune destul de activă pe grupurile de români de Diaspora. Acesta a tras un semnal de alarmă că, spre binele României, AUR nu trebuie să intre în Parlament, întrucât ar transforma forul legislativ într-un fel de bazar în care toți se vor certa. Mai mult, antreprenorul a făcut referire la un sondaj de opinie inițiat de Podul.ro privind alegerile parlamentare din Diaspora, reclamând că formațiunea lui George Simion și-a trimis simpatizanții să voteze doar la Senat, nu și la Camera Deputaților, strategia lor politică vizând manipularea unui segment de votanți mai ales din Marea Britanie, care au drept de ședere, dar "care nu sunt informați, care au avut acces mai puțin la educație". Vom reda mai jos sondajul la care a făcut referire candidatul independent. 

"Știți că era trendul politic cu Vadim Tudor, adică acei extremiști. Nu mai putem duce o politică precum aceea. Pentru mine un politician care apelează la dezbinare și la ură nu e un politician. Politica trebuie să ne unească, să fie constructivă. Ei au atras niște oameni după asemănarea lor. S-au dus la maghiari, unde au făcut scandal, s-au dus în Basarabia, unde au făcut iar scandal. Ceea ce oferi, aia primești. Îmi doresc să nu ajungă în Parlament, spre binele României. Dacă vor ajunge, va fi un fel de bazar, o ceartă continuă. Din articolele pe care le-am citit cu generalul Roman și colonelul Francisc Tobă reiese că au comis crime la Revoluție. Nu sunt oameni care să se încadreze în principiile pe care AUR pretinde să le susțină, cum ar fi credința. Dacă ești credincios nu poți să fii și cu Dracul și cu Dumnezeu.  

Marea problemă legată de AUR este că oamenii sunt manipulați. Să vă zic ce am văzut în cazul sondajului de opinie de pe Podul.ro. Au intrat masiv pentru a manipula oamenii, inclusiv împotriva mea, votând de pildă doar în sondajul privind Senatul, unde candidez eu, dar în cel referitor la Camera Deputaților nu. Eu nu pot să îmi explic de ce un susținător AUR ar vota doar la Senat, nu și la Camera Deputaților. 

sondaj 1
Sondaj Senat Diaspora
sondaj 2
Sondaj Camera Deputaților Diaspora

Eu vorbesc cu ei, le explic să nu mai fie manipulați, dar de obicei pătura pe care o vizează AUR e cea a oamenilor care nu sunt informați, a celor care au avut acces mai puțin la educație. Acolo prinde AUR. Este și o chestiune bună în cazul Diasporei. Majoritatea dintre acei votanți pe care-i vizează AUR nu au acel act de identitate prin care să dovedească faptul că au dreptul de ședere în țara respectivă. În schimb, pe Marea Britanie au acel act. De aceea au și intrat pe sondajul de pe Podul.ro și au votat doar la Senat, știind că eu candidez din Marea Britanie. În Marea Britanie, în urma Brexit-ului, 550 de mii de români au primit dreptul de ședere. Sunt secții puține, dar vor ieși la vot. Unde are susținători AUR, în Germania, în Italia, ei nu au acte, iar pe cale de consecință în urma unei reglementări din 2018 nu vor avea acces la secția de votare. Cred că putem sta liniștiți din punctul acesta de vedere. Nu cred că AUR va face pragul", a conchis Voloșeniuc. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.