INTERVIU. Bogdan Bola, candidat PNL la Camera Deputaților: Avem nevoie de o lege unică a plajelor


INTERVIU. Bogdan Bola, candidat PNL la Camera Deputaților: Avem nevoie de o lege unică a plajelor

Bogdan Bola, directorul Apelor Române Dobrogea Litoral, s-a făcut remarcat, de la preluarea funcției, prin măsurile ferme pe care le-a luat, de la amendarea operatorilor de plajă găsiți în neregulă până la inițiativa de a readuce la viață lacul Nuntași, deși nu aparține de instituția pe care o conduce. 

Bogdan Bola candidează, din partea PNL Constanța, pentru un loc de deputat. Potrivit unui interviu acordat replicaonline.ro, vrea să ajungă în Parlamentul României pentru a putea să corecteze, de acolo, problemele pe care le-a întâlnit aici, în calitate de constănțean și de director al A.B.A.D.L..

Reporter: Domnule Bola, ați avut un an plin ca director al A.B.A.D.L. Care au fost piedicile de care v-ați lovit?

Bogdan Bola: Am făcut pași în această vară – personal, spun că sunt mărunți – prin amenzi, prin tot felul de adrese, amenințări… Și-au mai dărâmat din construcții, însă numărul lor este în continuare covârșitor. De ce? Pentru că avem o legislație extrem de ambiguă, care a fost în beneficiul autorităților locale și a operatorilor de plajă. De pildă, operatorul de plajă își lua autorizație de construcție pe plajă de la primărie și nu mă întrebați, vă rog, care este logica. Primăriile, uneori, pentru autorizațiile de construcție nu solicitau aviz de la Apele Române. Și așa s-a creat un haos total.

Reporter: Mulți constănțeni au reclamat și faptul că nu se mai pot duce la plajă, să facă o baie, fără să plătească. Ce puteți face, în calitate de parlamentar, pentru a rezolva această problemă?

Bogdan Bola: Într-adevăr, mulți constănțeni se duc la plajă cu prosopul. Se duc, fac o baie și se întorc. Uneori, nu stau mai mult de o oră. Vă mărturisesc, așa fac și eu. Oamenii reclamă acea regulă care spune că pe 70% din suprafața plajelor concesionate se pot amplasa șezlonguri și restul de 30% trebuie să rămână liberă. Se plâng pentru că legea, o putem vedea cu toții, nu se respectă. Operatorii aceștia de plajă nu sunt controlați de Apele Române, ci de Corpul de Control al Ministerului Turismului, dar acolo sunt numai patru oameni. Patru oameni pentru o țară întreagă. De câte ori poate să vină un angajat, oricât de bine intenționat ar fi? Nu poate.

Reporter: Se poate face, concret, ceva?

Bogdan Bola: Se poate, cu siguranță. Este nevoie de o lege a plajelor, în care să fie prevăzute toate aceste aspecte și nu numai. Va fi una dintre prioritățile mele, în calitate de parlamentar, pentru că această lege trebuie să rezolve mai multe probleme. Dați-mi voie să vă mai dau un exemplu, care deși pare minoră, a iscat multe nemulțumiri în rândul constănțenilor. Este vorba despre faptul că proprietarii de câini nu au voie să-și plimbe animalele pe plajă. În ordinul 1204 din 2010 al Ministerului Dezvoltării și Turismului, scrie că nu ai voie să te plimbi cu câinele pe sectoarele turistice de plajă. Asta înseamnă cele care sunt închiriate. Deci poți să te plimbi pe plajele sălbatice. 

Ce facem însă în afara sezonului, când constănțeanul iese cu câinele pe plajă? Să spunem că iese azi, în noiembrie. Este plajă turistică azi? Este, pentru că este preluată de A.B.A.D.L.. Și atunci poți găsi câte un polițist local care să te vadă și să-ți idea o amendă pentru că ești cu câinele pe plajă. Există aberații în acest sistem și au fost lăsate așa pentru că mulți au beneficiat de ele, o mână a spălat pe alta. Vreau neapărat să mă ocup de această chestiune.

Reporter: Ați vorbit, în timpul campaniei, și despre înființarea unor mici sate pescărești pe plaje. Cum se poate face acest lucru?

Bogdan Bola: În prezent, dacă vrem să construim un sat pescăresc pe plajă, nu se poate, pentru că pe plajă nu ai voie să ai construcții. Există însă posibilitatea de a construi beach bar-uri autorizate de primării. Primăria Năvodari, de pildă, a autorizat astfel de construcții cu dimensiunea de maximum 20 de metri pătrați. Îmi propun să îi ajut pe pescari să poată construi mici sate. De fapt, un loc unde să vină să tragă, să aibă o camera frigorifică, dar să amenajeze și un mic un punct de desfacere direct pe plajă. Cred că tuturor ne-ar plăcea de unde să cumpărăm pește proaspăt. În plus, un astfel de sat ar fi cu siguranță și o atracție turistică.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.