EXCLUSIV Pacienții torturați de candidatul AUR, Francisc Tobă, în 1989. Medic chirurg: "Îmi reamintesc scoaterea prematură a tubului de dren din torace". Acțiunile criminale ale căpitanului care pusese stăpânire pe spital


EXCLUSIV Pacienții torturați de candidatul AUR, Francisc Tobă, în 1989. Medic chirurg: "Îmi reamintesc scoaterea prematură a tubului de dren din torace". Acțiunile criminale ale căpitanului care pusese stăpânire pe spital

Partidul condus de populistul George Simion, AUR, a mai plasat pe listele de candidați un nume controversat, mai precis Francisc Tobă, candidat în prezent la Camera Deputaților la Brașov, fiind primul pe listă. Tobă a mai fost consilierul lui Adrian Năstase, fost parlamentar FDSN și fost candidat la parlamentare din partea PSD. De asemenea, reliefăm că Francisc Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. 

Redacția Podul.ro a reușit să ia legătura pe 26 noiembrie cu Mihaela Ana Onişor, văduva eroului martir Traian Onisor, împuscat în timpul evenimentelor din Decembrie 1989 de la Sibiu. Aceasta a relatat în exclusivitate că Francisc Tobă este cel care i-a executat soțul în vârstă de 27 de ani, în noaptea de 22 spre 23 decembrie, dar, din păcate, justiția, precum în cazul celorlalte dosare istorice, i-a scăpat pe criminali basma curată. (mai multe detalii AICI)

Astăzi, vă prezentăm în exclusivitate o parte dintre ororile comise de Francisc Tobă la Revoluție, cel care a preluat controlul Spitalelor Militar și Județean. Un medic primar chirurg de la acea vreme a depus mărturie în legătură cu comportamentul tiranic al căpitanului Francisc Tobă, "armonia din Spitalul Județean Sibiu fiind curmată brusc când unitatea medicală a fost preluată de acesta (...) Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, și-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă și și-a etalat centura neagră karate pentru a demonstra politica lui de forță". Totodată, medicul, așa cum veți vedea în documentul de mai jos, a relatat că Tobă decidea singur care pacient este "terorist" și care nu, cei din prima categorie urmând să fie arestați și duși la bazin, chiar dacă starea lor medicală era extrem de gravă. "Pentru a se accelera evacuarea suspecților la bazin s-au petrecut unele gesturi medicale condamnabile care nu au fost pedepsite (îmi reamintesc scoaterea prematură a tubului de dren din torace de către un anestezist, ... care ar fi putut avea urmări grave și care a prelungit perioada de spitalizare", a mai spus medicul. Nu în cele din urmă trebuie subliniat că în momentul în care medicul menționat anterior a încercat să se opună față de tratamentele inumane impuse de Tobă asupra pacienților, căpitanul care preluase conducerea Spitalului Județean l-a amenințat pe chirurg că îl va urmări până în pânzele albe și nu se va lăsa până nu-l va înlătura.  

Mai mult decât atât, Sonca Ioan Iosif, ofițer la acea vreme, a mărturisit că a fost torturat de-a dreptul de Francisc Tobă pe perioada în care a fost internat. Tobă i-a luat pe Sonca și pe alți trei ofițeri din unitatea medicală, le-a legat mâinile la spate cu pansament și i-a urcat pe tanc în jurul turelei, ducându-i și lăsându-i fără asistență medicală la bazin, loc unde au fost îngrămădiți peste 500 de prizonieri. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.