Experții pun lupa pe AUR: "La modul în care și-au desfășurat forțele, au fost cel puțin 10 milioane de euro. Cine le-a dat 10 milioane de euro? Asta e adevărata întrebare!"


Experții pun lupa pe AUR: "La modul în care și-au desfășurat forțele, au fost cel puțin 10 milioane de euro. Cine le-a dat 10 milioane de euro? Asta e adevărata întrebare!"

Consultantul politic George Rîpă a pus lupa marți seară în emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea PLUS pe partidul AUR, subliniind că ascensiunea acestuia a venit pe fondul unei așa-zise revolte a periferiei societății românești. 

De asemenea, expertul în comunicare Matei Ladea și consultantul George Rîpă au vorbit despre finanțarea AUR, partid care a avut poate cea mai puternică campanie electorală în contextul alegerilor parlamentare. Ladea a subliniat că AUR ar fi dispus de o sumă de aproximativ 10 milioane de euro pentru campanie. 

"La modul în care și-au desfășurat forțele, au fost cel puțin 10 milioane de euro. Cine le-a dat 10 milioane de euro? Asta e adevărata întrebare. Pe pagina de donații m-am uitat și nu sunt donații care să însumeze 10 milioane de euro", a zis Ladea. 

George Rîpă: "Analiza ar trebui să o începem cu niște felicitări. Iar felicitările probabil că ar trebui transmise "marelui arhitect", cel care a reușit să adune sub același steag grupări care în esență nu se cunoșteau până atunci sau care chiar alergau pe culoare diferite. Ei bine, oamenii ăștia au fost aduși împreună pentru că a existat o finanțare glorioasă, după cum s-a văzut în seara de 6 decembrie, finanțare care s-a văzut în mediul online și aproape în fiecare orășel și comună. 

N-am lucrat niciodată cu sume, însă pot să spun că am vorbit cu clienți de-ai mei care sunt șefi ale unor filiale județene de partid aflate la guvernare în momentul de față și mi-au spus că la ei în județ AUR a avut investiții similare cu ale PNL. Or, PNL e un partid aflat la putere, cu fonduri de la Guvern, iar în jurul lui sunt oameni de afaceri. AUR a venit lângă PNL și probabil lângă PSD, iar finanțarea asta nu putea veni decât din anumite zone pe care nu le știm în prezent, dar le putem bănui. 

Domnul Fota se duce către rezerviștii români. Eu nu știu dacă sunt doar rezerviștii români. Nu știu dacă rezerviștii români aveau capacitatea financiară să susțină chestiunea asta. Au însă capacitatea ideologică. După cum vedem în ultimii 30 de ani, rezerviștii știu să construiască doar astfel de partide. Nu știu să construiască altfel de partide, întrucât asta au învățat de la Ilie Ceaușescu. 

Pe de altă parte, în acest moment există o nemulțumire profundă și reală în rândul societății. Eu sunt sigur că orice român se uită astăzi la noi e nemulțumit de cum arată spitalul de la el din localitate sau de școala la care a mers. Astfel, asemenea partide care vin cu un mesaj mai mult sau mai puțin revoluționar au succes. Am avut în 2016 revolta centrului, USR, adică oamenii care au o anumită pregătire și un anumit nivel financiar au zis: "Stop! Vrem Altceva!". Atenție, nu neapărat că au un anumit nivel financiar în buzunar, dar au aspirații financiare mai înalte decât ceilalți. 

În 2020 avem revolta periferiei, adică revolta omului care are un singur interes de cât se trezește și până merge la culcare și anume supraviețuirea. Omul acela nu are aspirații de a fi în concediu într-un anumit loc, nu are aspirații de a merge la o piesă de teatru și chiar la un film. Dar omul acesta simte că ceva nu e în regulă, că timp de 30 de ani a avut și stânga și dreapta la guvernare. Astfel, e evident că se duce spre asemenea mișcări care vin și promovează revoluția".

Totodată, Rîpă a precizat că AUR ca linie politică nu are nicio tangență cu abordarea președintelui SUA, Donald Trump, partidul menționat venind cu mesaje mai degrabă de stânga: "Aș spune că AUR e opusul 100% lui Trump. Vorbesc despre ceea ce a făcut Trump și cum a acționat, nu despre cum este omul Trump și nu cred că asta ne interesează. În primul rând, a fi conservator în România și în orice țară a spațiului euroatlantic înseamnă a promova în primul rând valorile care stau la baza acestei civilizații. Acești oameni de la AUR evident îi vedem arogându-și statutul de mari apărători ai valorilor creștine, doar că nu e îndeajuns. Eu nu i-am văzut pe ei vorbind despre libertatea economică, despre proprietate. Unde sunt lucrurile acestea? Chestiunile acestea sunt fundamentale de dreapta, mai mult sau mai puțin conservatoare. În schimb, ei vin cu mesaje de stânga, revoluționare".  

Pe final, consultantul politic a surprins doi factori care au permis ascensiunea AUR și anume dispariția discursului de tip Dragnea în PSD, dar și nemulțumirile multora dintre cetățeni, nemulțumiri care au fost amplificate de criza COVID-19. 

"În ultimii 15 noi n-am avut partide extremiste pentru că discursul acesta era în partidele mainstream, adică PSD. Eliminând discursul acesta din partidele mainstream evident că trebuie să fie îmbrățișat de cineva. (...) Partidele clasice au eșuat și nu doar în România în a livra cetățenilor ceea ce ei își doreau. Cetățenii sunt nemulțumiți. Înțeleg că nu puteam avea până acum 5 mii de kilometri de autostradă, dar 1500 puteam avea. Înțeleg că nu puteam avea până acum 8 spitale regionale, dar cetățenii se gândesc că măcar 3 puteau fi construite. Revolta e mare. Iar revolta aceasta într-o perioadă de criză se accentuează. Într-o perioadă de criză sunt mult mai evidente lipsurile și ești mult mai atent la factorii care țin de supraviețuire. Anul acesta, peste 1 milion de români, și-au pierdut locul de muncă. Chiar dacă au primit bani de la Guvern, unii integral, alții 75%, oamenii s-au gândit: "oare mă voi întoarce mâine la muncă?", a conchis George Rîpă. (vedeți AICI și AICI emisiunea)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.