Războiul sfârșitului lumii pentru Orban și Barna: fără funcția de președinte al Camerei Deputaților, cei doi vor pierde șefia PNL, respectiv a USR


Războiul sfârșitului lumii pentru Orban și Barna: fără funcția de președinte al Camerei Deputaților, cei doi vor pierde șefia PNL, respectiv a USR

Ludovic Orban și Dan Barna se luptă la baionetă pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, deoarece, în lipsa acestei poziții ambii își vor pierde funcțiile de președinți ai PNL, respectiv USR, explică jurnalistul Sebastian Zachmann, pe Facebook.

”De ce Orban și Barna țin cu dinții de șefia Camerei Deputaților

1. Ludovic Orban, după ce a pierdut funcţia de premier, are nevoie disperată de președinția Camerei Deputaţilor pentru a conta politic în următorii patru ani. Scopul lui Orban e să controleze din umbră viitorul executiv. În cazul în care nu ia șefia Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban va pierde imediat şi partidul, deci toată puterea. Așadar, va negocia dur. Fie se impune, fie dispare în neant.

2. Dan Barna, în cazul în care ratează şefia Camerei Deputaţilor, va rămâne castrat de orice putere politică. Barna are şanse infime să fie ales preşedinte al noului USR PLUS la Congresul de fuziune din primăvară, deci nu va mai fi lider de partid. Liberalii îi oferă postul de vicepremier, o funcţie cu titlu pompos, însă goală de conţinut. În plus, o eventuală rupere a coaliţiei de guvernare l-ar transforma pe vicepremierul Dan Barna într-un banal deputat. Aşadar, şefia Camerei Deputaţilor e ultima şansă să obţină o funcţie cu miză, care să-l menţină în fruntea statului în viitorii patru ani. Fotoliul de preşedinte al Camerei Deputaţilor i-ar întări poziţia şi în raport cu PLUS, în perspectiva congresului din primăvară. Așadar, Barna negociază dur și foarte bine face. 

Dacă Barna sau Orban ar fi fost senatori, problema ar fi fost închisă acum. Ghinion! Abia aștept să văd cum va rezolva conflictul președintele-jucător Klaus Iohannis. 

După cum observați, se negociază numai idei și principii”, scrie Sebastian Zachmann.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.