Moise Guran acuză o „înțelegere penală” dintre Ludovic Orban și Nicușor Dan, în toiul negocierilor PNL- USRPLUS. Jurnalistul dezvăluie de ce ar fi plecat din politică, după nouă luni de tăcere. Un fost coleg de partid îl contrazice


Moise Guran acuză o „înțelegere penală” dintre Ludovic Orban și Nicușor Dan, în toiul negocierilor PNL- USRPLUS. Jurnalistul dezvăluie de ce ar fi plecat din politică, după nouă luni de tăcere. Un fost coleg de partid îl contrazice

Jurnalistul Moise Guran a făcut publice, pe pagina sa de Facebook, motivele pentru care a decis să iasă din politică, la scurt timp după ce a devenit membru USRPLUS. El susține că a procedat astfel din cauza unei „înțelegeri pur și simplu penale între Ludovic Orban și Nicușor Dan privind ocuparea, cu avizul PNL, a unor posturi de directori din Primăria Capitalei, atribuite prin concurs potrivit legii.

„Dincolo de o sumă de experiențe care nu mi-au plăcut, motivul pentru care, la începutul lunii martie, am făcut stânga-mprejur și n-am mai intrat în politică a fost o înțelegere pur și simplu penală între Ludovic Orban și Nicușor Dan, privind ocuparea unor posturi de directori (atribuite prin concurs, potrivit legii) din Primăria Capitalei, cu avizul PNL. Cum eu nu am înțeles cum pot să-și dea PNL sau dl. Ludovic Orban avizul pentru numirea unor oameni desemnați prin concurs în funcții publice, cum eu, alături de dl. Cîțu și alte sute de mii sau milioane, am stat trei ani în stradă împotriva unor astfel de practici, am decis că acesta este un compromis pe care nu-l pot accepta și am plecat acasă.

Motivul pentru care am tăcut până acum a fost că n-am vrut să fac mai mult rău decât bine. N-am vrut să dezangajez oamenii la vot (s-au dezangajat singuri, căci nu e nimeni orb, iar practicile PNL din ultimul an au fost foarte vizibile), n-am vrut să câștige tot PSD alegerile, un partid toxic care ne-a împins pe marginea prăpastiei ca țară și pe marginea exodului ca indivizi.

Deocamdată nu doresc să dau mai multe detalii despre experiența mea pseudo-politică, dar o să o fac de îndată ce este învestit un nou guvern. Ceea ce vă spun despre înțelegerea dintre Dan și Orban vă poate confirma oricare dintre cei aproximativ 50 de membri ai birourilor politice ale USR și PLUS, partide care la începutul lunii martie au ajuns pe buza destrămării alianței, din cauza acestei revelații.

Scopul neechivoc al acestei postări este oprirea domnului Orban din marșul delirant prin care pare că vrea să calce în picioare puținul care a mai rămas din coerența acestei națiuni, în vremuri de pandemie și la fel de puținul rămas din ceea ce am sperat noi ăia care am ieșit în stradă”, a scris Moise Guran pe Facebook.

Dumitru Dobrev,  membru al Biroului Național al USR la acea dată, infirmă dezvăluirile lui Guran.

„Este plină presa de declarația lui Moise Guran despre o înțelegere așa-zis <<penală>> între Ludovic Orban și Nicușor Dan, despre care ar fi știut toți membrii birourilor naționale ale USR PLUS.  

Din aceeași cauză, cele două partide, mai spune dl.Guran, <<la începutul lunii martie au ajuns pe buza destrămării alianței>>.

Ca membru al Biroului Național al USR la acea dată, afirm public că ieri am auzit pentru prima dată despre așa ceva, nici pomeneală să fi fost subiect de debatere în BN al USR sau în Birourile Naționale reunite USR PLUS.  

Mai mult, un episod precum o iminentă rupere a alianței pur și simplu nu a existat niciodată.  

Regret ca dl. Guran, pentru care aveam un anume respect, se angajează în astfel de dezinformări, cu scop vădit și declarat interesat”, a scris Dobrev pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.