Caracatița Gabrielei Firea din Primărie e aproape intactă! Nicușor Dan dezvăluie de ce au plecat doar „trei sau patru oameni”


Caracatița Gabrielei Firea din Primărie e aproape intactă! Nicușor Dan dezvăluie de ce au plecat doar „trei sau patru oameni”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că din "caracatiţa PSD" despre care susţinea că exista la Primăria Bucureşti au plecat, până în prezent, "trei sau patru oameni", unii prin demisie, scrie news.ro. În schimb, el spune că a adus în instituţie 15 persoane în total.  

"Unii au plecat prin demisie, pe alţii i-am mutat eu pe alte poziţii şi au plecat dup-aia", a explicat Nicuşor Dan pentru B1Tv. 

Întrebat dacă reorganizează aparatul Primăriei, Dan a afirmat că "parte din corupţie vine prin companiile municipale".  "Am spus că le desfiinţăm, o să ne ţinem de cuvânt, e o promisiune şi a mea şi a majorităţii Consiliului General", a adăugat el. Potrivit primarului general, mulţi dintre oamenii "din caracatiţă" cumulează poziţii în aceste companii municipale. 

"Legal, eu am dreptul să am 13 consilieri şi doi dintre aceşti consilieri i-am delegat la Administraţia Clădirilor cu Risc Seismic şi pe locul lor o să mai am alţi doi. Deci, cu totul, am adus în Primărie 15 persoane. Şi imediat la începutul lui ianuarie o să începem concursurile pe diferite poziţii", a precizat Dan. 

Nicuşor Dan a avut ca element de campanie prezentarea "caracatiţei” create la Primăria Municipiului Bucureşti în perioada în care primar general a fost Gabriela Firea.  La rândul ei, Firea i-a transmis în mai multe rânduri lui Dan că singura caracatiţă pe care o va găsi va fi în farfurie, pentru la Primăria Capitalei nu a existat niciodată aşa ceva. 

Recent, o investigație G4media.ro releva faptul că, în mandatul dezastruos al Gabrielei Firea, Primăria Capitalei și mulțimea de instituții și companii municipale din subordinea ei au cheltuit 74 de milioane de euro în ultimii 4 ani pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente de acest gen în spații publice. 

În ce privește rețeaua de termoficare a orașului, Primăria Capitalei a cheltuit efectiv 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor. Primăria a cheltuit însă 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic pentru populație. De remarcat că, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, Primăria București a încheiat mai multe contracte pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reparații la rețeaua de termoficare, dar sumele cheltuite efectiv – potrivit instituției – sunt de 15 milioane de euro, mai scrie g4media.ro. 

În replică, fostul primar susține că e vorba de o comparație absurdă, irelevantă și cu rea intenție. 

Irina Zamfirescu, reprezentantă a organizației ActiveWatch, care monitorizează activitatea municipalității bucureștene, a precizat pentru RFI că  ”în mandatul Gabrielei Firea au fost alocate sume impresionante și au fost chiar inventate noi instituții de cultură, care nu existau înainte, a fost o preocupare reală pentru fostul primar al Capitalei, această parte de cultură și înfrumusețare și circ și pâine versus refacerea rețelei (…). Când spun circ și pâine nu mă refer aici la absolut tot ce s-a întâmplat în domeniul cultural în ultimii patru ani, există și evenimente valoroase care poate ar fi fost bine să fie menținute, la fel cum cred că ar fi fost bine să fie făcută o reevaluare inclusiv dacă nu ar fi fost bine suspendarea acestor evenimente pe o perioadă de N ani, cât să realocăm acele fonduri către infrastructura critică a Bucureștiului”. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.