Revizuirea Constituției: Stelian Ion propune eliminarea imunității parlamentare. Care sunt celelalte reforme constituționale luate în calcul


Revizuirea Constituției: Stelian Ion propune eliminarea imunității parlamentare. Care sunt celelalte reforme constituționale luate în calcul

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a vorbit marți în cadrul unei emisiuni la B1TV despre necesitatea revizuirii Constituției, una dintre prevederile luate în calcul fiind cea a eliminării imunității juridice parlamentare. De altfel, ministrul Justiției a menționat că are încredere că actuala formulă din Parlament va accepta ridicarea imunității parlamentare atunci când procurorii solicită acest lucru. 

"Nu am nicio îndoială că în această formulă parlamentară se vor încuviința aceste cereri. De altfel, în discuția referitoare la revizuirea Constituției trebuie să discutăm la modul cel mai serios dacă nu cumva ar fi necesar să renunțăm la acele imunități, altele decât pentru votul exprimat și pentru opiniile politice. Am văzut că de-a lungul timpului aceste imunități (juridice - n.red.) s-au folosit drept paravan de către persoanele certate cu legea, care au încercat să se ascundă în fel și chip. 

Aceste imunități sunt prevăzute în Constituție. Există state care au imunități asemănătoare cu cele pe care le avem noi, dar există și state care au imunități doar pentru votul exprimat și pentru opiniile politice exprimate. Am lucrat la o propunere de revizuire a Constituției inclusiv pe această temă", a zis Stelian Ion. 

De asemenea, Stelian Ion a trecut în revistă o serie de obiective pe care le are USRPLUS în cazul revizuirii Constituției, cum ar fi depolitizarea CCR și limitarea numărului de mandate ale aleșilor locali în sensul unei debaronizări administrative. 

"Noi, cei de la USRPLUS, am avut o serie de propuneri foarte punctuale, 28 la număr, de revizuire a Constituției, care vizau multe instituții, însă dacă intram și pe această discuție nu mai terminam negocierile (privind formarea unei coaliții guvernamentale - n.red.) câteva luni de zile. De aceea, am stabilit la nivel de principiu că acel proiect, Fără Penali în Funcții Publice, va avea prioritate. CCR și-a dat ok-ul în sensul în care textul respectiv este constituțional. Nu rămâne decât un vot în Senat și ulterior organizarea referendumului după ce încetează pandemia și după ce există posibilitatea organizării eficiente a acestuia. În rest, celelalte modificări trebuie discutate în comisie, referitoare la CCR, modalitatea de numire a judecătorilor la CCR, astfel încât să nu mai fim în situația în care să existe critici legate de părtinire pe criterii politice sau legate de faptul că acele decizii au o componentă mai degrabă politică decât tehnică, juridică. Sunt și modificări referitoare la Avocatul Poporului, Curtea de Conturi, organizarea Parlamentului. Din punctul nostru de vedere este oportună limitarea numărului de mandate ale aleșilor locali pentru a nu mai exista acele nuclee de baroni, care practic au fost create pe actuala legislație", a completat Ministrul Justiției. 

În ceea ce privește împlinirea obiectivului principal legat de constituționalism, Stelian Ion a transmis că se va înființa în Parlament o comisie privind revizuirea Constituției, important fiind să se demareze dezbaterile cât mai repede, existând șansele ca la finalul anului 2021 să se concretizeze un proiect. 

"În primul an eu cred că poate fi făcută o discuție în acea comisie și poate exista un proiect la sfârșitul anului 2021 de revizuire a Constituției. Rămâne să vedem dacă va exista o majoritate necesară pentru a trece de Parlament acel proiect și de a face aceste modificări. E foarte important să obținem acea majoritate. (...) E greu de crezut că vom reuși să modificăm Constituția atât de repede, dar e foarte important să începem discuțiile, să fie cunoscute de opinia publică. Și în 2003 au fost modificări. Oamenii trebuie să știe despre ce e vorba când merg la vot. Dacă nu facem discuțiile din timp și dezbateri în emisiuni, atunci nu vom fi pregătiți niciodată pentru a revizui Constituția", a conchis Stelian Ion. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.