Fosila politică Petre Roman, resuscitată de socialiștii de la ONU pentru rezolvarea unei complicate dispute din Africa. Presa din Algeria arată de ce nu este potrivit fostul premier român pentru această misiune


Fosila politică Petre Roman, resuscitată de socialiștii de la ONU pentru rezolvarea unei complicate dispute din Africa. Presa din Algeria arată de ce nu este potrivit fostul premier român pentru această misiune

Publicația algeriană El Watan, preluată de g4media.ro, relatează că fostul premier român Petre Roman, inculpat în dosarul Mineriadei pentru infracțiuni contra umanității, ar urma să fie desemnat emisar special al ONU pentru a normaliza relațiile din Sahara Occidentală.  

Astfel, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, ar intenționa să îl trimită pe Roman (74 de ani), în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din această funcție în mai 2019.  

Jurnaliștii algerieni susțin că decizia ONU de a-l trimite pe Roman să facă pace în Sahara de Vest este cel puțin ”surprinzătoare”, dat fiind faptul că, în viziunea algerienilor, fostul premier român este ”pro-marocan”, el făcând o serie de declarații publice considerate părtinitoare față de Maroc, iar numirea sa ar însemna favorizarea acestei țări . 

El Watan cataloghează discursurile publice ale fostului premier român drept ”în favoarea tezelor coloniale marocane”, iar o eventuală numire a lui Roman în această funcție ar însemna ”un impuls” dat Marocului în încercările sale de a prelua Sahara Occidentală. 

Antonio Guterres, 71 de ani, este un om politic portughez. Secretar general al Partidului Socialist începând cu anul 1992. A fost prim-ministru al Republicii Portugheze între 1995–2002. Începând cu 1 ianuarie 2017 este Secretar General al Națiunilor Unite, fiind a 9-a persoană care ocupă această funcție 

El declara recent că poziţia sa este "neschimbată" cu privire la Sahara Occidentală şi că "soluţia la această problemă poate fi găsită în continuare pe baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate". 
 
Într-un comunicat emis la sfârșitul anului trecut, imediat ce președintele SUA, Donald Trump, a semnat o proclamaţie prin care recunoaşte suveranitatea marocană asupra teritoriului disputat, Frontul Polisario, gruparea armată care a proclamat independenţa Saharei Occidentale, a îndemnat ONU şi Uniunea Africană să "exercite presiuni asupra regatului Marocului pentru a pune capăt ocupaţiei Saharei Occidentale". 
 
Chestiunea statutului Saharei Occidentale, considerată încă teritoriu ne-autonom de ONU în absenţa unei reglementări definitive, opune de zeci de ani Marocul separatiştilor din Frontul Polisario, susţinuţi de Algeria. 
 
Frontul Polisario solicită un referendum privind autodeterminare, prevăzut de ONU, în timp ce Marocul, care controlează mai mult de două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa. 
 
Negocierile conduse de ONU, în care sunt implicaţi Maroc, Frontul Polisario, Algeria şi Mauritania, sunt suspendate de luni de zile. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.