China comunistă, o nouă mutare agresivă: amenință să pună în pericol producția multor bunuri indispensabile în noua eră ecologică a societății occidentale


  • ACP
  • Jan 17, 2021 15:04
  • 2639
China comunistă, o nouă mutare agresivă: amenință să pună în pericol producția multor bunuri indispensabile în noua eră ecologică a societății occidentale

China a anunțat, sâmbătă, un proiect de lege care privește consolidarea controlului asupra minereurilor rare, indispensabile în fabricarea celor mai răspândite produse de înalta tehnologie, cum ar fi telefoanele mobile și automobilele electrice. 

Având aproximativ 90% din întreaga producția mondială de minereuri rare, China este, de departe, cel mai mare producător și exportator al acestora. 

Scopul viitoarei legi este ca, prin includerea în strategia națională a întregului proces de extragere, prelucrare și export al minereurilor rare, să existe o reglementare mai exactă, formală, a controlului asupra vânzării acestora către statele concurente ale Chinei, între care se află în primul rând Statele Unite, cu care China se afla în plin război rece. 

Beijingul a mai folosit controlul asupra minereurilor rare pentru a pune presiune pe alte țări, cum a fost cazul în 2010, când au fost restricționate exporturile către Japonia, motivul fiind dat de disputele teritoriale dintre cele două țări în Marea Chinei de Est. 

Companii foarte mari din Statele Unite și alte țări cu economii dezvoltate, cum sunt Japonia, Coreea de Sud, Taiwanul și cele vest europene, depind în foarte mare măsură de importurile de minereuri rare din China și noua lege ar putea complica mult activitatea acestor companii în condițiile politice actuale. 

Fluturarea proiectului de lege vine imediat după ce guvernul Statelor Unite a anunțat că a pus pe lista neagră a companiilor din China, alături de gigantul Huawei, și compania de telecomunicații Xiaomi. 

În decembrie 2020, China a pus în aplicare o lege care vizează interzicerea exporturilor de tehnologii și produse de ultimă generație care ar putea fi redirecționate spre uz militar, dar asta nu a produs nici o schimbare vizibilă de atitudine a Americii, a Marii Britanii și a altor state occidentale în relația cu China. Acum Beijingul face o mișcare mult mai agresivă, amenințând cu punerea în pericol a producției multor bunuri indispensabile în noua orientare ecologica a societății occidentale, cum ar fi automobilele electrice – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.