Arestarea lui Navalny. Sighiartău: "Voi susține în Parlamentul României impunerea unor sancțiuni mai dure Federației Ruse"


Arestarea lui Navalny. Sighiartău: "Voi susține în Parlamentul României impunerea unor sancțiuni mai dure Federației Ruse"

Parlamentul European a adopat joi, 21 ianuarie, o rezoluție care cere UE să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, ca răspuns la arestarea lui Alexei Navalny, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, informează Reuters.

Alexei Navalny a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute şi plasat în detenţie pentru presupusă încălcare a eliberării sale condiţionate, după ce a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

"Parlamentul European cere UE şi statelor membre să revizuiască cooperarea cu Rusia în diferite domenii de politică externă şi cu privire la proiecte precum Nord Stream 2, a cărui finalizare UE trebuie să o oprească imediat", se arată în rezoluţia consultată de Reuters.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizați, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută, iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporție de 90% cu doar o porțiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată. (sursa: Agerpres

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a salutat adoptarea rezoluției de către Parlamentul European și a anunțat că în calitate de deputat va susține în Parlamentul României impunerea unor sancțiuni mai dure față de Rusia. 

"Ca oameni liberi, care trăim într-o democrație, avem obligația de a apăra valorile democratice fundamentale și de a reacționa de fiecare dată când acestea sunt atacate, oriunde în lume!

Tocmai de aceea, salut votarea unei rezoluții în Parlamentul European, în care se cere statelor membre UE să impună sancțiuni mult mai dure împotriva Rusiei, ca urmare a arestării disidentului Alexei Navalnîi de către regimul tiranic condus de Vladimir Putin.  

Rezoluția cere statelor membre să impună sancțiuni apropiaților lui Vladimir Putin și a tuturor celor care au fost implicați în arestarea ilegală din urmă cu câteva zile.  

Să nu uităm că arestarea a fost precedată de încercarea de asasinare, prin otrăvire, cu noviciok. Între timp, cei care au încercat să-l asasineze pe Navalnîi au povestit chiar ei operațiunea.

Partidul Național Liberal consideră libertatea, dreptul la viață și demnitatea umană valori sacre ce nu pot fi negociate și nici puse sub semnul întrebării. Tocmai de aceea, ca liberal, voi susține în Parlamentul României impunerea unor sancțiuni mai dure Federației Ruse.  

În continuare sunt alături de poporul rus și de dorința acestuia de a trăi într-o țară liberă, sigură și prosperă. Îmi amintesc cu drag cuvintele papei Pius al XII-lea care în 1945 le transmitea credincioșilor din Răsărit că nicio tiranie, oricât de puternică ar părea ea, nu este veșnică:  

“Dumnezeu va face dreptate și în marea lui dragoste chiar El va calma această furtună și va face ca totul să se termine", a scris Sighiartău pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.