Confiscarea produsului infracțiunii. Birchall îi declară război total lui "Felix": "E urgentă nevoie de aprobarea unui cadru strategic unitar"


Confiscarea produsului infracțiunii. Birchall îi declară război total lui "Felix": "E urgentă nevoie de aprobarea unui cadru strategic unitar"

Comunitatea Declic a inițiat o petiție (o puteţi semna AICI) prin care se solicită perfecționarea sistemului de recuperare a prejudiciilor. Petiția este adresată Guvernului Cîțu, ministrului Justiției Stelian Ion, dar și președintelui Klaus Iohannis. Unul dintre exemplele invocate de artizanii petiției este cel al fostului pușcăriaș Dan Voiculescu, căruia i s-au confiscat doar 9 milioane de euro din totalul de 60. 

În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, care pe vremea când a ocupat funcția de deputată a reușit trecerea prin Parlament a inițiativei legislative privitoare la confiscarea extinsă, a declarat luni pentru Epoch Times că în prezent se întrunesc toate condițiile pentru recuperarea banilor din infracțiuni, dar este necesar ca instituțiile abilitate să elaboreze și implementeze un cadru strategic unitar pentru îndeplinirea obiectivului menționat anterior. 

"E urgentă nevoie de o strategie care să fie făcută într-o consultare între toţi cei care au atribuţii, procurori, judecători, ANAF, ANABI şi toţi ceilalţi care pot contribui, inclusiv cu sistemul bancar, la nivel bilateral dacă e nevoie, că sunt conturi prin offshore-uri...", a subliniat Birchall.

"Aşa cum am spus încă din primele zile ale mandatului meu de ministru în 2019, recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţiunii reprezintă o prioritate pentru agenda publică, costul criminalităţii fiind resimţit de cetăţeni şi reflectat inclusiv în modul în care este perceput sistemul judiciar în ansamblul său. Este vorba aici, în primul rând, despre încredere. De aceea recuperarea fiecărui leu furat statului român trebuie să fie o prioritate. Atunci am cerut, inclusiv după o discuţie cu şeful ANABI, ca Ministerul Justiţiei prin ANABI să lanseze consultări cu toţi partenerii instituţionali în vederea promovării şi aprobării unui cadru strategic unitar pentru recuperarea rapidă şi eficientă a banilor din infracţiuni.

Dacă atunci nu existau toate instrumentele legale, acum după ce am trecut prin Parlament legea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite, acum avem toate instrumentele ca să se recupereze toţi banii", a zis Birchall.

Trebuie subliniat că statul român mai are de recuperat de la "Felix" Dan Voiculescu suma de 51 de milioane de euro, dar ritmul cu care se desfășoară procesul în prezent este de o lentoare absolută, mai precis 700 de lei confiscați lunar de către ANAF din cuantumul pensiei. Declic a calculat în cât timp s-ar confisca prejudiciul în totalitate la ritmul actual, iar rezultatul este de-a dreptul catastrofal, fiind vorba despre 28.393 de ani. Birchall a precizat că rata recuperării este rușinoasă, iar în acest sens a reiterat necesitatea unei strategii comune care să fie adoptată de instituțiile cu atribuții în domeniu. 

De asemenea, fostul ministru al Justiției a atras atenția că nu este suficient ca marii corupți să meargă la pușcărie, adevărata înfăptuire a actului de justiție constând inclusiv în recuperarea prejudiciilor. 

"Este inadmisibil că rata recuperării este atât de mică. Procentajul recuperărilor este ruşinos! Aşa cum tot inadmisibil este că nu văd mai multe acţiuni în regres împotriva celor care greşesc. Faptul că s-a recuperat un procent atât de infim şi au ajuns oamenii să facă petiții peste petiţii ca să se aplice legea, ce ne spune, de fapt...?

Avem nevoie de un cadru strategic nu ca să mai avem o strategie de dragul strategiei, doar aşa în teorie, ci pentru ca fiecare să ştie ce face, ce responsabilităţi are şi, până la urmă, pentru ce e ţinut responsabil; fiecare instituţie trebuie să îşi facă treaba, şi dacă fiecare instituţie îşi face treaba atunci avem un procentaj mai mare de recuperări.

Şi, din punctul meu de vedere, ANABI, împreună cu ANAF ar trebui să fie vârf de lance în recuperarea prejudiciilor. Am citit că ANABI a vândut capre, te apucă şi râsul. Ok, şi o capră, dacă e produsul infracţiunii, e important de valorificat. Dar hai să ne uităm şi la milioanele de euro pitite în conturi. E urgentă nevoie de o strategie care să fie făcută într-o consultare între toţi cei care au atribuţii, procurori, judecători, ANAF, ANABI şi toţi ceilalţi care pot contribui, inclusiv cu sistemul bancar, la nivel bilateral dacă e nevoie, că sunt conturi prin offshore-uri... (...) Din punctul meu de vedere este inadmisibil să nu se facă progrese serioase! E nevoie să se facă o strategie urgentă pentru ca banii furaţi statului român să fie recuperaţi!

Primesc zilnic sute de mesaje de nemulţumire a oamenilor care văd că banii care sunt evident furaţi statului român nu sunt recuperaţi, şi nimeni nu cere nimic extraordinar, oamenii cer doar aplicarea legii. Vedem în continuare lăfăială pe banii furaţi statului, în vile de lux prin Spania, Italia, ţări calde.... un român cinstit cum poate să aibă încredere în aplicarea legii?

Degeaba ţii oameni la puşcărie, acela este doar un aspect al pedepsei, este extrem de important şi să recuperezi banii. Că să stai la puşcărie câţiva ani, să ieşi pe eliberare condiţionată pe condiţii foarte favorabile date pe recursul compensatoriu dat de Iordache şi de Tudorel Toader, să rămâi cu banii furaţi, este asta înfăptuirea justiţiei până la capăt? Tocmai de aceea este şi această frustrare în societate", a conchis Birchall.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.