UPDATE. DIICOT CEAUȘIST: CSM a SFIDAT avertismentul mai multor ONG-uri, numind un procuror controversat într-o funcție de conducere


UPDATE. DIICOT CEAUȘIST: CSM a SFIDAT avertismentul mai multor ONG-uri, numind un procuror controversat într-o funcție de conducere

UPDATE

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, marţi, delegarea lui Robert Fleckhammer în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT, sfidând avertismentele lansate de mai multe ONG-uri care au trimis o scrisoare Consiliului în care îşi exprimau îngrijorarea în legătură cu această numire. (sursa: Agerpres

ȘTIREA INIȚIALĂ

La patru luni de la demisia din funcția de procuror șef a controversatei Giorgiana Hosu, DIICOT pare că tot nu găsește calea spre reformă și credibilitate, un alt procuror acuzat de grave abuzuri în carieră urmând să fie avansat într-o funcție de conducere. Situația este semnalată și contestată de 12 ONG-uri care solicită public CSM, într-o „scrisoare de îngrijorare”, să nu îi confere acestuia o poziție de procuror șef în cadrul instituției.  

Este vorba despre Robert Fleckhammer, propus să fie procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul DIICOT, temă pe care CSM o va lua în discuție marți, 2 februarie. El ar urma să-l înlocuiască pe Doru Stoica, procurorul care clasase parțial dosarul protestelor din 10 august 2018 printr-o soluție care a iscat polemici și a dus la scoaterea de sub urmărire penală a celor patru șefi din Jandarmerie și MAI acuzați că au validat reprimarea manifestanților. 

Fleckhammer este procurorul DIICOT care a instrumentat dosarul în care jurnalista Gabriela Scraba de la Radio România a fost pusă abuziv sub acuzare și trimisă în instanță pentru că oferise informații socotite de Fleckhammer secrete, despre deplasările pe bani publici ale lui Ovidiu Miculescu, numit de PSD președinte al Radio România, potrivit Libertatea. În acel caz, judecătorii au invalidat acuzațiile DIICOT, arătând că era vorba despre date de interes public. 
 
Același Robert Fleckhammer este procurorul DIICOT care are în instrumentare din februarie 2020 dosarul de filaj al cvartetului Horațiu Radu (procuror, ex-adjunct interimar al Parchetului General, ex-agent guvernamental al României la CJUE și la CEDO) – Răzvan Păștilă (judecător) – Alex Costache (jurnalist TVR) – Cosmin Savu (jurnalist PRO TV)”, mai arată sursa citată. 

„SCRISOARE DE ÎNGRIJORARE 
 
ONG-urile semnatare, active în domeniul accesului liber la justiție, sunt îngrijorate cu privire la felul în care, în continuare, au loc numirile unor procurori în funcții de conducere la DIICOT. Drept urmare, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să acorde maximă responsabilitate discuțiilor referitoare la ”Propunerea de delegare în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului FLECKHAMMER ROBERT”, ce se află pe ordinea de zi a CSM mâine, 2 februarie 2021. 

ONG-urile consideră că orice funcție de conducere într-un parchet, cu atât mai mult în unul specializat precum DIICOT, ar trebui să fie ocupată de procurori cu activitate profesională solidă și necontestată. Din păcate, opinia publică a criticat felul în care unele dosare au fost instrumentate de către procurorul pentru care se solicită delegarea în funcția de procuror șef, în special dosarul magistraților și jurnaliștilor filați, precum și dosarul Radio România”. 

ONG-uri care susțin acest demers: 

1. Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului 

2. Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică 

3. Asociația Inițiativa pentru Justiție 

4. Fundația Reaching Out 

5. Fundația Freedom House România 

6. Asociația Centrul Syene pentru Educație 

7. Asociația Femeilor Românce din Italia 

8. Asociația Cultural Socială Economică Christiana 

9. Asociația Funky Citizens 

10. Asociația Expert Forum 

11. Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă".

Libertatea relata în amănunt, în aprilie 2019, situația îngrozitoare prin care a trecut jurnalista radio Gabriela Scraba și abuzurile DIICOT (pe care îl numea „DIICOT ceaușist” având în vedere modul de lucru specific securității fostului regim):  

- În octombrie 2016, în Gazeta Sporturilor și pe tolo.ro au apărut articole despre faptul că șeful Radio România, Ovidiu Miculescu, se deplasează doar la business class, cu bilete de avion costând peste 5.000 de euro per destinație.  

- În aceeași perioadă, blogul sindicatului din SRR a publicat un raport al Curții de Conturi, acuzator la adresa președintelui radioului public.  

- Iritat, Ovidiu Miculescu a făcut trei plângeri penale la DIICOT ca să vadă cine oferă informații din interior.  

- El a pretins, iar procurorii au fost de acord că e vorba de “divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice”.  

- Deși deplasările șefului RRA și constatările Curții de Conturi sunt informații publice, procurorii DIICOT au deschis dosar penal, au făcut percheziții domiciliare și percheziții informatice! 

- Speriată și având în întreținere o fată de 25 de ani cu dizabilități severe, Gabriela Scraba, redactor-șef al redacției muzicale, a cedat și a recunoscut că a comis o infracțiune, deși nu e nici o infracțiune să dai publicului informațiile care, prin Constituție, aparțin publicului. Redactorul muzical a acceptat o pedeapsă de un an și trei luni de închisoare cu amânarea aplicării.  

- Ulterior, acordul de recunoaștere a vinovăției dintre ea și DIICOT a fost respins de o instanță, iar Curtea de Apel București a stabilit, definitiv, că procurorii au incriminat-o pe jurnalistă fără nici un drept!  

- Gabi Scraba a dorit ca numele ei să fie cunoscut, după ce a trecut prin aceste întâmplări halucinante care au făcut, în final, să se pensioneze. 

Sursa foto: Cătălin Tolontan - Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.