Sistem sanitar ca-n lumea a treia. Pacientul ars la Constanța a fost transferat în Belgia într-un hal de nedescris. Mirosea, nu fusese spălat și avea patru bacterii și o ciupercă


Sistem sanitar ca-n lumea a treia. Pacientul ars la Constanța a fost transferat în Belgia într-un hal de nedescris. Mirosea, nu fusese spălat și avea patru bacterii și o ciupercă

Situația pacientului român transferat la un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri grave prin electrocutare la Constanța, a reușit să-l șocheze și să stârnească revolta medicului care îl tratează peste hotare.  

Este vorba despre un medic plecat din România, Ciprian Isacu, care cunoaște gravele probleme din sistemul medical românesc, dar care tot se declară indignat de neglijența și nepăsarea manifestate într-un caz atât de grav, la o săptămână de la accident pacientul nefiind nici măcar spălat cu apă și săpun prin unitățile sanitare prin care a trecut în România.  Doctorul Ciprian Isacu a mai precizat la Digi24 că atunci când a ajuns în Belgia, pacientul avea deja patru bacterii și o ciupercă luate din spitalele din România. 

Pacientul a suferit arsuri grave, pe aproximativ 70% din corp, după ce a fost electrocutat la Constanța. Ulterior, a fost transportat la Iași cu elicopterul. După o săptămână de așteptare pentru a fi tratat în Belgia, zborul a fost anulat din cauza ninsorii, iar în ziua următoare, după ce în sfârșit decolase spre Belgia, aeronava a suferit o defecțiune, iar piloții au hotărât să revină la București, așa că pacientul a stat o noapte la Spitalul Floreasca din Capitală. A fost transportat în cele din urmă vineri, 29 ianuarie, în Belgia, cu o aeronavă militară, după ce a trecut prin trei spitale din România. 

Medicul Ciprian Isacu l-a operat deja de mai multe ori. El a acuzat public personalul medical din România că i-au trimis pacientul cu rănile neîngrijite, netratate și nespălate. 

„Sunt patru bacterii plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viață, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (...) Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul... El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori. Nu contează că n-a avut avion, că a fost zăpadă, că avionul era mic și s-a stricat! În perioada asta, trebuiau să-l desfacă tot și să-l curețe, să-l spele! Au produse, nu pot să spun că chiar nimic nu au! Apă cu săpun! Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni! Când îmi spui că n-avem nimic, păi, atunci, Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!” - a declarat dr. Ciprian Isacu, într-o intervenție la Digi24. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.