Ministrul Energiei denunță escrocheria din factura la energie: consumul estimat. „Iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de banii oamenilor”/ Este o formă de înșelătorie. Există amenzi pentru așa ceva”


Ministrul Energiei denunță escrocheria din factura la energie: consumul estimat. „Iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de banii oamenilor”/ Este o formă de înșelătorie. Există amenzi pentru așa ceva”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre felul în care furnizorii de energie electrică încarcă facturile românilor printr-un consum estimat, adesea mai mare decât cel real. În opinia lui Popescu, această practică este ”o formă de escrocherie”, precizând că există amenzi pentru așa ceva. ”Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de banii oamenilor”, a mai opinat Virgil Popescu, miercuri seară, la B1TV.  

"Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă pe care l-am pățit eu, pe care l-am văzut și pe alte facturi. Există anumiți furnizori care au și distribuție, care am văzut ca trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare, practic iau niște bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor. Îi rog pe cei de la ANRE și pe cei de la ANPC să se verifice aceste lucruri. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenți, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru așa ceva. Mi se pare că este o înșelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică", a declarat Virgil Popescu pentru B1.

Întrebat cum ar putea fi corectată această practică, ministrul a explicat că Autoritatea pentru protecția consumatorilor și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei pot aplica amenzi, iar legea poate fi schimbată, astfel încât să interzică estimările abuzive de consum de energie electrică.  

"Poate fi și o chestiune de intervenție a ministerului mai brutală în legislație, în așa fel încât să-i obligăm să nu mai factureze estimări. Să trecem în lege cuvânt cu cuvânt acest lucru, să nu mai treacă estimări care sunt mai mari decât consumurile din perioadele precedente similare. Este o practică înșelătoare, ANPC-ul poate să intervină, dar și ANRE-ul poate să intervină și să dea amendă la nivelul cifrei de afaceri pentru că încalcă reglementarea", a mai spus ministrul Energiei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.