Zeci de europarlamentari îl acuză pe socialistul Josep Borell, șeful diplomației europene, că a prejudiciat grav reputația Uniunii Europene și solicită să fie demis


Zeci de europarlamentari îl acuză pe socialistul Josep Borell, șeful diplomației europene, că a prejudiciat grav reputația Uniunii Europene și solicită să fie demis

50 de europarlamentari, între care și românii Eugen Tomac (PMP), Marian-Jean Marinescu (PNL), Nicolae Ştefănuță (USR), Siegfried Mureşan (PNL), Dragoș Pîslaru (PLUS), Ramona Strugariu (PLUS) și Dragoș Tudorache (PLUS), Gheorghe Falcă (PNL) și Vlad Gheorghe (USR) au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi solicită să-l demită pe Josep Borell, șeful diplomației europene, după vizita din Rusia dacă acesta nu va demisiona de bunăvoie, scrie g4media.ro.

În textul scrisorii se precizează că Borrell, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, a acționat din proprie inițiativă atunci când a decis să se ducă la Moscova. ”Suntem extrem de îngrijorați în privința turnurii umilitoare pe care a luat-o vizita lui Josep Borrell Fontelles la Moscova, fapt care a adus grave prejudicii reputației Uniunii Europene”, arată semnatarii scrisorii al cărei inițiator este europarlamentarul Riho Terras (Estonia), grupul PPE. 

Reamintim că În mod sfidător, chiar în timp ce Borrell se afla la Moscova, Rusia a expulzat trei diplomaţi - polonez, german şi suedez - pentru participare la mitinguri “ilegale” în sprijinul lui Navalnîi. Miniştrii de externe ai ţărilor UE se vor reuni pe 22 februarie, pentru a decide pașii de urmat în relația cu Moscova. 

„Domnul Borrell a decis să se deplaseze la Moscova din proprie inițiativă, decizie care indică faptul că a nesocotit crimele comise de regimul lui Vladimir Putin contra opozanților politici și care nu s-a încris în linia politicii externe a Uniunii bazată de valori fundamentale.  

Situația creată este cu atât mai gravă cu cât dl Borrell a eșuat în mod repetat în apărarea intereselor UE. În loc să condamne cu tărie arestarea domnului Navalnîi și să-l viziteze la închisoare, dl Borrell a afirmat în mod fals că la nivelul UE nu s-ar fi discutat despre sancționarea Rusiei în urma acestui abuz. Lucru absolut incorect din moment ce mai multe state membre au solicitat, la cel mai înalt nivel, impunerea de sancțiuni.  

De asemenea, domnul Borrell nu a apărat intersele UE când nu a răspuns acuzațiilor aduse acesteia și Statelor Unite de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta din urmă a precizat că liderii europeni sunt „neinformați” și „aroganți cultural” în acuzațiile lor privind otrăvirea lui Alexei Navalnîi. În loc să-l pună la punct pe domnul Lavrov, domnul Borrel a lansat un atac la adresa principalului nostru aliat, Statele Unite, în chestiunea Cubei”, se mai arată în textul scrisorii ai cărei semnatari sunt:  

Riho Terras 
Roberts Zīle 
Pernille Weiss 
Jaak Madison 
Rasa Juknevičienė 
Jacek Saryusz-Wolski 
Radosław Sikorski 
Adam Jarubas 
Eugen Tomac 
Marian-Jean Marinescu 
Dace Melbārde 
Nicolae Ştefănuță 
Siegfried Mureşan 
Dragoș Pîslaru 
Ivars Ijabs 
Elżbieta Katarzyna Łukacijewska 
Róża Thun und Hohenstein 
Maria Walsh 
Gheorghe Falcă 
Jan Olbrycht 
Bartosz Arłukowicz 
Andrzej Halicki 
Alexander Alexandrov Yordanov 
Witold Jan Waszczykowski 
Zdzisław Krasnodębski 
Jiří Pospíšil 
Peter van Dalen 
Petri Sarvamaa 
Miriam Lexmann 
Inese Vaidere 
Krzysztof Hetman 
Michaela Šojdrová 
Petras Auštrevičius 
Tomasz Frankowski 
Aušra Maldeikienė 
Radka Maxová 
Loránt Vincze 
Derk Jan Eppink 
Ivan Štefanec 
Vladimír Bilčík 
Vlad Gheorghe 
Stanislav Polčák 
Ramona Strugariu 
Alexandr Vondra 
Luděk Niedermayer 
Ondřej Kovařík 
Anna Zalewska 
Veronika Vrecionová 
Dragoş Tudorache 
Liudas Mažylis 
Anna Fotyga 
Arba Kokalari 
Charlie Weimers 
Hermann Tertsch 
Ewa Kopacz 

Josep Borrell Fontelles, 73 de ani, este un politician socialist catalan, membru în Parlamentul European din partea Spaniei. Între 2004-2007 a fost cel de-al 25-lea președinte al Parlamentului European. I-a urmat în funcție liberalului irlandez Pat Cox.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.