FOTO. Mafia politică din Teleorman e-n doliu. Sinistrul Samuel Calotă și soția au murit într-un teribil accident rutier


FOTO. Mafia politică din Teleorman e-n doliu. Sinistrul Samuel Calotă și soția au murit într-un teribil accident rutier

Politicianul teleormănean Samuel Calotă, ex-PDL, ex-UNPR, fost consilier al controversatului Gabriel Oprea, şi soţia sa au murit, luni noapte, într-un accident rutier produs în judeţul Braşov, între Râșnov și Tohanu Nou. 

Touaregul pe care Calotă îl conducea cu mare viteză s-a izbit de un cap de pod, iar cei doi soți au fost striviți între fiarele contorsionate ale automobilului, fiind găsiți în stare critică de echipajele de intervenție. La scurt timp după aceea a fost declarat decesul. Potrivit ISU Braşov, la locul accidentului au fost trimise trei echipaje SMURD, un echipaj fiind de terapie intensivă cu medic. 

Samuel Calotă s-a născut la 17 februarie 1960 în Alexandria. Turnător la Securitate la dispoziția căreia și-a pus până și locuința personală, apropiat al lui Liviu Dragnea și al baronului de Giurgiu Niculae Bădălău, Calotă a încercat să-l scape pe infractorul de la Rahova de dosarul „Referendumului”, oferindu-i bani martorului-cheie Romică Părpălea. 

„Domnul Calotă mi-a zis: «Romică, vin cu o propunere de la Dragnea: «Vă închidem dosarul şi vă dăm suma de 100.000 de euro ca să vă retrageţi denunţul împotriva lui Dragnea». Retragerea denunţului l-am făcut la dumnealui în casă şi banii mi i-a dat pe stradă, după ce s-a dus cu declaraţia mea să verifice. 10.000 o dată şi 10.000 la jumătate de oră. Deci, după ce mi-am retras denunţul, a venit domnul Calotă, mi-a dat 10.000, s-a dus şi a verificat la poliţie. Am făcut cum mi-a dictat“, a povestit Romică Părpălea, 

La alegerile parlamentare din decembrie, Calotă a candidat la Camera Deputaţilor din partea Partidului PRO România în judeţul Teleorman, el fiind preşedintele filialei judeţene al formaţiunii. Calotă a fost secretar de stat în Ministerul de Interne în perioada în care ministru era Gabriel Oprea. 

Cu ocazia candidaturii din decembrie 2020, CNSAS a informat că Samuel Calotă a colaborat strâns cu poliția politică a regimului comunist. El a fost recrutat în anul 1981 cu numele conspirativ „Violeta“. În casa sa, au fost introduse nouă surse de informare în bune condiţii de conspirativitate, instanţa apreciind că locuinţa a îndeplinit efectiv rolul de casă conspirativă în reţeaua informativă a Securităţii, conform instanţei.  

În urmă cu opt luni, Calotă a fost audiat la DNA într-un dosar despre care nu au fost oferite opiniei publice informații nici de către procurorii anticorupție, nici de către avocatul politicianului, nimeni altul decât Viorel Mocanu, fost agent al României pus de Dragnea la CEDO și avocat al mai multor personaje cu nume sonor, precum Sorina Pintea, Sorin Oprescu sau Rovana Plumb.

Pagina de Facebook Alexandria, Teleroman, România scrie într-o amplă postare cine a fost Calotă, unul dintre cei mai bogați, mai influenți și mai penali oameni politici din Teleorman: 

„Începem ziua cu o veste: A murit omul de afaceri și politicianul Samuel Calotă. 

Acesta se află la munte, și se deplasa de la Bran către Râșnov cu o viteză mult prea mare, a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un cap de pod, mașînă s-a răsturnat și ambii ocupanți au murit pe loc. S-a întâmplat aseară. 

Controversatul om de afaceri era cunoscut că fiind vitezoman, având de fapt permisul suspendat în mai multe rânduri pentru viteză, însă de polițiștii din alte județe. 

Chiar și în momentul în care a murit, acesta se judecă să își mai prelungească dreptul de a conduce, deși pierduse în prima instanța. Dacă nu făcea apel, poate că ar fi trăit și acum.  

Acestuia i-a fost reținut permisul pentru 90 de zile după ce a gonit cu 104km/h în localitate, anul trecut, în Călugăreni, spre București, când a primit și 13 milioane rol amendă. A contestat în instanța însă a pierdut, dar a făcut apel, care avea termen de judecată luna mai a acestui an. Un tertip aplicat de mulți șoferi pentru a-și prelungi dreptul de a conduce și a nu preda permisul la termen. 

De altfel, a mai fost prins cu peste 100 de km la ora în localitate și în urmă cu doi ani, la volanul aceleiași mașini, când a luat fix aceeași amendă și tot 90 de zile de permis suspendat, pe care de asemenea l-a tărăgănat în judecată până să îl predea. 

Samuel Calotă a fost un cunoscut om de afaceri din Teleorman, care a deținut foarte multe imobile și spații comerciale (direct sau prin interpuși), preponderent în Alexandria. Este fostul manager al spitalului de Psihiatrie Poroschia pe care, până ieri, l-ar fi controlat din umbră. A trecut pe la mai multe partide politice, ultima dată fiind la Pro România din partea căruia a candidat pentru un scaun de deputat, în ciuda unei condamnări definitive care l-a fixat că fiind colaborator al fostei Securități. 

Ar fi deținut, tot prin interpuși, mai multe farmacii, care ar fi vândut la suprapet în timpul stării de urgență măști către ambulanță Teleorman, și ar fi decontat rețete fictive. 

Predică la o biserica adventistă din Alexandria, unde organiza și concerte de muzică religioasă și ținea diverse discursuri. 

Duminică seară, cu circa 24 de ore înainte să moară în accident, a postat pe pagină personală de Facebook poezia Plumb de George Bacovia: 

Dormeau adânc sicriele de plumb, 

Și flori de plumb și funerar vestmînt  

Stăm singur în cavou... și era vînt... 

Și scîrțîiau coroanele de plumb. 

Dormea întors amorul meu de plumb 

Pe flori de plumb, și-am început să-l strig  

Stăm singur lângă mort... și era frig... 

Și-i atîrnau aripile de plumb”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.