Reacție din PNL pe fondul bătăliei politice de la Chișinău: "Ultimul PAS către anticipate, singura soluție pentru ieșirea din impas"


Reacție din PNL pe fondul bătăliei politice de la Chișinău: "Ultimul PAS către anticipate, singura soluție pentru ieșirea din impas"

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracțiunile parlamentare în contextul în care a eșuat învestirea Guvernului Gavriliță, că refuză să desemneze candidatul majorității parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa, forțând atât declanșarea anticipatelor, cât și cadrul constituțional. 

CITIȚI ȘI: Președinta Republicii Moldova ignoră voința majorității parlamentare cu riscul de a fi suspendată din funcție

Fostul deputat PNL Matei Dobrovie a comentat pe marginea evenimentelor din Republica Moldova, subliniind că alegerile parlamentare anticipate reprezintă singura soluție pentru ieșirea din impas, dar socialiștii lui Igor Dodon și gruparea Șor/Plahotniuc vor face tot ce este posibil pentru a bloca un asemenea scenariu, scopul fiind acela de a nărui treptat încrederea cetățenilor în Maia Sandu. 

"Update: Maia Sandu joacă tare și o înaintează pentru a doua oară pe Natalia Gavriliță pentru funcția de premier. Șah la Dodon, Șor și Plahotniuc! Presedintele respinge semnăturile de susținere a noii majorități pro-corupție si face mutarea mult așteptată. Ultimul PAS către anticipate, singura soluție pentru ieșirea din impas.  

***

Prima nominalizare de premier a căzut la vot. Așa cum preconizasem noua majoritate PSRM-Șor-Pentru Moldova, până acum netransparentă și informală, s-a oficializat. Este o majoritate anti-anticipate, disperată să mențină corupția în instituții, justiția controlată și întregul stat captiv unor interese private.  

Pericolul ca un guvern reformist susținut de o nouă majoritate parlamentară să le strice afacerile, schemele de corupție și să-i pedepsească pe autorii devalizărilor masive din bănci este prea mare. În joc pentru Dodon, Șor și oamenii lui Plahotniuc sunt nu doar averile uriașe, ci chiar și libertatea. Miza lor este existențială - să nu se facă reforme, să nu existe o justiție funcțională care să-i tragă la răspundere.  

Igor Dodon, socialiștii și gruparea Șor/Plahotniuc au propus un nou premier-marionetă și doresc să instaleze un guvern care să le servească interesele. În plus, vor încerca să dea vina pe Maia Sandu pentru toate nerealizările și s-o împiedice să-și îndeplinească promisiunile făcute, s-o blocheze. Cetățenilor R.Moldova trebuie să li se ia speranțele mari pe care și le-au pus în noul președinte că va acționa pentru ei, pentru o guvernare eficientă și o schimbare în bine a nivelului de trai.  

Această strategie perfidă nu va funcționa. Cetățenii știu cine a gestionat dezastruos în vreme de pandemie sistemul de sănătate, economia și agricultura și că binomul Dodon-Șor menține actualul status quo toxic în țară", a scris Dobrovie pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.