Istoricul și scriitorul Marius Oprea anunță că îl dă în judecată pe Mihai Demetriade, angajat al CNSAS, pentru minciuni calomnioase. Ce a mai debitat Demetriade, notoriu pentru minciunile securistice împroșcate la adresa deținuților politici trecuți prin Experimentul Pitești


Istoricul și scriitorul Marius Oprea anunță că îl dă în judecată pe Mihai Demetriade, angajat al CNSAS, pentru minciuni calomnioase. Ce a mai debitat Demetriade, notoriu pentru minciunile securistice împroșcate la adresa deținuților politici trecuți prin Experimentul Pitești

Istoricul, scriitorul și jurnalistul Marius Oprea anunță, pe Facebook, că îl va da în judecată pe Mihai Demetriade de la CNSAS, dacă acesta nu își va cere scuze public și nu va retracta minciunile calomnioase pe care le-a debitat, recent, despre el. 

Mai exact, Demetriade a insistat, fără nici cea mai mica probă, că Marius Oprea ar fi fost angajat de firma de avocatură ”Stoica&Asociații”, pe post de ”expert”, cu scopul de a-l apăra pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,  trimis în instanță de CNSAS, pentru constatarea calității de colaborator al Securității. 

La rându-i, Marius Oprea explică faptul că toate susținerile lui Demetriade sunt minciuni sfruntate, menite să-l compromită, motiv pentru care angajatul CNSAS va răspunde în instanță, dacă se încăpățânează să își mențină calomniile și nu își va prezenta scuzele de rigoare în mod public și răspicat, pe înțelesul tuturor.

Dincolo de acest fake news lansat de angajatul CNSAS, Marius Oprea apreciază că minciunile acestuia sunt un soi de răzbunare plecată de la faptul că l-a taxat public pe Demetriade, când acesta nu doar că s-a discreditat iremediabil, dar s-a și făcut de râs la scenă deschisă susținând versiunea Securității genocidare – anume că ”legionarii” de la penitenciarul Pitești ar fi organizat, la comanda externă a lui Horia Sima, abominabilele violențe numite în genere ”Experimentul Pitești”. Aceasta în condițiile în care este o certitudine probată cu documente și martori că barbariile de la Pitești au fost organizate și coordonate de Securitate. 

Concluziile lui Demetriade (și ale Securității) au fost primite cu aplauze de amicul Mădălin Hodor, alt înșurubat la masa CNSAS, care și-a permis să-i insulte incalificabil pe studenții torturați la Pitești, numindu-i ”căcați”, ceea ce, în orice țară normală s-ar fi soldat cu rapida și legitima sa concediere. Dar nu și în România, unde unul dintre cei doi visează cu ochii larg deschiși să parvină șef al CNSAS – despre această gașcă păpușată ideologic vom scrie într-un articol viitor.  

Podul.ro vă prezintă anunțul și clarificările lui Marius Oprea: 

”‹Ura de clasă› lovește din nou

Ura e fără margini în țara asta. Așa se face că m-am trezit că am fost sunat de o prietenă din studenție, absolventă de filologie și colegă de ‹căminele Grozăvești› care mi-a semnalat o postare despre mine a lui Mihai Demetriade de la CNSAS, cel de la care a pornit scandalul cu ‹căcații› care au trecut prin reeducarea de la Pitești, după cum îi considera pe aceștia amicul său Hodor, sărind în apărarea lui Demetriade. Acesta din urmă, și el un alt domn care nu poate dormi de grija mea. Probabil că nu-mi iartă nici acum reacția cauzată de lipsa lor de respect față de niște victime ale comunismului.

*

Iată ce a scris Demetriade:

‹După ce l-a apărat în instanță pe maiorul de securitate Nicolae Paraschiv, împotriva CNSAS (procesul a fost pierdut de ofițer), istoricul Marius Oprea nu s-a lăsat intimidat de concluziile nimicitoare ale judecătorului din procesul respectiv, care se întreba cum poate pretinde cineva că este ‹expert în istoria Securității și să nu realizeze faptele flagrante de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale›, și a preferat să recidiveze.

Recent, tocmai a fost angajat de firma de avocatură ‹Stoica & Asociații› care apără pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trimis în instanță de CNSAS, pentru constatarea calității de colaborator al Securității. Angajarea s-a făcut tot în calitatea lui de ‹expert›.

Evident, oricine are dreptul să probeze că a înțeles natura răului totalitar. Și sigur, oricine are dreptul să fie plătit pentru asta. 

Ce nu înțeleg este cum își imaginează cineva că mai poți pretinde un mandat etic, de vreme ce preferi să aperi ofițeri ai infamei instituții și o sursă a acesteia (în opinia CNSAS, deci și a mea) împotriva singurei instituții a statului care dovedește un efort concret în decomunizare›.

Iată ce i-am răspuns:

‹Domnule Demetriade,

Vă rog să vă cereți scuze public față de această afirmație calomnioasă și infamantă în legătură cu mine, pentru că pe domnul Stoica nu l-am mai văzut din vremea în care el era ministru al Justiției și eu consilier la Cotroceni, darămite să fiu angajat la ‹casa lui de avocatură›. N-am primit niciun ban de la nimeni, am scris tot ce am scris, în legătură dl. Isărescu pornind de la ușurința cu care puneți oameni la stîlpul infamiei. Nu m-a ‹mînat› altceva decît propria convingere. 

Ar fi mai bine să vă ocupați cu altceva decît de asemenea acțiuni de defăimare. Dacă nu rectificați imediat cele spuse, poate îl angajez totuși pe dl. Stoica drept avocat, împotriva dvs, pentru defăimare. Pentru că asta este si nimic mai mult, decît inventarea/colportarea unui neadevăr, pentru a mă calomnia și defăima în ochii celor 174 de oameni care au apreciat postarea și a celor 42 care au distribuit-o – la mulți dintre ei țin și pe și mai mulți îi apreciez. Si dacă ‹angajarea› d-lui Stoica o puteti lua drept glumă, restul nu›.

N-am dat niciodată în judecată pe cineva, Dimpotrivă, am fost dat eu în judecată, de Ristea Priboi, de Răzvan Temeșan, de generalul Marian Ureche ș.a. m. d. - securiști grei - și am cîștiga toate procesele, în care mi se cereau, pe la începutul anilor 2000, în jur de 225 miliarde lei despăgubiri. Dar pentru că ura lor împotriva mea e aidoma urii pe care văd că mi-o nutrește Demetriade, față de care mi-am arătat prețuirea pentru calitățile lui de cercetător cînd a fost cazul și l-am criticat (tot cînd a fost cazul), n-am încotro – e vorba de acuzații prea grave la adresa mea, pentru a le lăsa fără un răspuns adecvat. Cum spune mama mea, la care mă aflu acum (în Brașov), ‹viața e scurtă și lumea e rea›”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.