Bogdan Huțucă: În 2021 avem mai mulți bani la Sănătate, în ciuda minciunilor pesediste. CIFRELE


Bogdan Huțucă: În 2021 avem mai mulți bani la Sănătate, în ciuda minciunilor pesediste. CIFRELE

„Declarațiile liderilor PSD care acuză faptul că bugetul Sănătății este în 2021 mai mic decât în anul precedent sau decât în 2019 reprezintă o nouă dovadă că pentru socialiști politica este doar un concurs de minciuni și de manipulări. În realitate, bugetul Sănătății în acest an este cu 750 de milioane de lei mai mare decât cel din 2020 și cu 2.2 miliarde de lei mai mare decât cel din 2019. Când fac aceste declarații, pesediștii se luptă de fapt nu cu guvernul Cîțu ci pur și simplu contestă matematica de clasa a II-a”, explică Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci. 

Liderul liberal arată că toate componentele sistemului de sănătate primesc în acest mai mulți bani. 

„În acest an, comparativ cu anul trecut, avem o creștere de 6% pentru medicina primară, o creștere de 25% pentru ambulatoriile de specialitate, o creștere de 8% pentru sectorul paraclinic (analize medicale) și o creștere de 1% pentru spitale, arată Huțucă. 

Liberalul atrage atenția asupra faptului că bugetul de anul trecut a avut cheltuieli excepționale generate de epidemie. 

„Bugetul Sănătății din acest an trebuie raportat la un an normal, nu unul de criză sanitară și criză economică. Nu putem include și anul acesta cheltuielile de anul trecut generate de pandemie și finanțate în mod excepțional. În 2020 au fost cheltuieli excepționale, precum plata subvențiilor către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate sau plata concediilor medicale solicitate de români ca urmare a epidemiei de coronavirus. Astfel, anul trecut, cheltuielile cu concediile medicale au crescut cu circa 850 de milioane de lei față de 2019. De aceea, pentru 2021, guvernul prevede o revenire la normal, astfel și cheltuielile cu concediile medicale vor fi mai mici (cu 800 de milioane de lei). Un alt indicator pe care trebuie să îl luăm îl calcul este subvenția de la buget pentru Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate. În 2020 această subvenție a fost una record, de aproximativ 9 miliarde de lei, cu aproape 4 miliarde mai mare decât în 2019. Această sumă s-a datorat însă faptului că veniturile din contribuții au scăzut enorm, din cauza șomajului tehnic și a altor măsuri de sprijin pe care Guvernul liberal le-a luat pentru a proteja angajatorii și angajații din România. Pentru acest an, estimăm o revenire la normal, de aceea am alocat 6 miliarde de lei, cu aproape un miliard mai mult decât în 2019”, explică liderul liberal. Huțucă crede că atacurile pesediștilor nu se datorează incapacității acestora de a citi un buget și că ei de fapt încearcă să îi manipuleze și să îi mintă pe români. „Pesediștii știu foarte bine cifrele, știu foarte bine că sumele din buget pentru Sănătate sunt mai mari decât în anii trecuți, însă ei apelează în cel mai cinic mod cu putință la aceste minciuni pentru a încerca să nu piardă puncte în ochii propriilor lor votanți”, mai spune Huțucă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.