VIDEO. Mafia PSD contra lui Vlad Voiculescu. Autorii dezastrului din Sănătate revin în Parlament pentru votul final la moțiunea simplă


VIDEO. Mafia PSD contra lui Vlad Voiculescu. Autorii dezastrului din Sănătate revin în Parlament pentru votul final la moțiunea simplă

UPDATE 

Deputații au respins moțiunea simplă inițiată de 109 deputați PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Au fost 140 de voturi pentru, 161 contra, o abținere, iar doi parlamentari nu au votat. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Votul final pe moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu - „Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!” -  va fi exprimat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, scrie agerpres.ro.
 
Este prima moţiune simplă depusă de opoziţie în această legislatură. Potrivit regulamentului, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis. 
 
Moţiunea simplă, semnată de 109 social-democraţi, a fost dezbătută de deputaţi în şedinţa de luni. În moţiune, deputaţii PSD solicită demisia ministrului Sănătăţii, motivând că în timpul care s-a scurs de la învestirea lui au văzut "atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani".  

Înaintea dezbaterilor de luni din Parlament, liderii coaliției au anunțat că îl vor susține pe Vlad Voiculescu și că moțiunea nu va trece, deși au apărut informații potrivit cărora unii liberali ar fi luat în calcul să voteze moțiunea PSD, relatează digi24.ro. 

„Voi propune excluderea oricărui parlamentar PNL care votează moțiunea PSD. Vlad Voiculescu are susținerea PNL și UDMR”, a precizat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. 

Parlamentarii de la PSD au venit la şedinţa de plen purtând pancarte negre prin care solicitau demisia lui Vlad Voiculescu, au vociferat în permanență, au scandat, iar la finalul ședinței au reclamat că s-ar fi comis un abuz.  

Cel care a citit textul moţiunii a fost doctorul Alexandru Rafila, acum deputat PSD. „Dragi colegi, este deja prea mult. Acest ministru este un pericol pentru sănătatea noastră şi de aceea trebuie să votăm ca acest ministru să plece”, a spus Rafila căruia parlamentarul USR PLUS Emanuel Ungureanu I-a atras atenția că a „nimerit între tâlhari”.  

„Mă bucur să fiu astăzi în Parlament, să explic cetățenilor ce am găsit la Ministerul Sănătății și ce facem ca să însănătoșim un sistem cangrenat de sistemul mafiot. Autorul dezastrului din Sănătate este PSD și mafia pesedistă. Domnule profesor Rafila, erați așteptat în comisia științifică pentru COVID, dar ați lipsit”, i-a răspuns și Vlad Voiculescu lui Rafila.  

Un discurs dur la adresa PSD a avut și deputatul liberal Cristian Băcanu. Îl puteți citi AICI.

Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis a cerut ca votul pentru moțiunea simplă să fie dat luni. „Nu respectați regulamentul și nu supuneți votului propunerea din cauza chiulangiilor de la PNL și USR”, a susținut liderul de grup al PSD. Propunerea nu a fost supusă la vot de președintele de ședință Cristina Prună, de la USR PLUS, care a anunțat ședința Camerei Deputaților închisă. 
 
În favoarea adoptării moţiunii simple s-au exprimat, alături de deputaţii PSD, şi reprezentanţii AUR. 
 
Ministrul Vlad Voiculescu a mai acuzat, la dezbaterile de luni, că autorul "direct'' al ''dezastrului" din ultimii 30 de ani din sistemul de sănătate din România este PSD.  

„Mi se cere să îmi asum răspunderea pentru un spital care a fost condus de domnul Cercel, într-un oraș condus de colegii dumneavoastră. Aceștia sunt oamenii care au avut tupeul să vorbească despre asumare. Vorbesc despre asumare oamenii partidului care au avut 12 miniștri ai Sănătății, trei dintre ei anchetați de DNA. Și-au creat rețele mafioate. M-aș fi așteptat în această lună de zile să primesc de la parlamentarii PSD propuneri de proiecte serioase. Am verificat și nu am primit nici măcar o singură idee.

Ați început probabil să scrieți această moțiune înainte să fiu numit ministru. Ați așteptat să apară o tragedie să puneți în cârca mea dezastrul. Am găsit sistemul de sănătate mult mai rău decât l-am lăsat în 2016. V-ați bătut joc de tot ce am făcut și era un început de reformă reală. Dar asta înseamna decuplarea de la banii din Sănătate.

Trebuia încă din 2017 să avem studiile gata pentru spitalele regionale, iar până astăzi să aibă aceste spitale măcar câteva etaje.

În aceste 50 de zile, ce am făcut eu? Am alocat 50 de milioane din fonduri europene pentru investiții în spitalele COVID. Am evaluat și vom evalua stadiul de implementare. Îmi spuneți că nu am făcut nimic pentru deschiderea școlilor. Poate nu știți, dar școala s-a deschis. Până în prezent au fost distribuite un milion de teste din care 445 de mii au ajuns în școli.

Îmi reproșați că nu am făcut nimic în gestionarea pandemiei. Am lua măsuri concrete. Campania de vaccinare ne plasează în topul european al vaccinării. M-am asigurat că personalul medico-sanitar sunt plătiți în mod corect și transparent. Vom demara testarea cu teste antigent în cabinetele medicilor de familie.

Am primit un mandat de reformă și puteți să strigați demisia 24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de 4 ani și nu mă voi opri. Stimați parlamentari, aveți o decizie simplă de luat: să votați cu mafia din Sănătate sau să votați cu mine împotriva acestei mafii”, le-a răspuns Vlad Voiculescu inițiatorilor și susținătorilor moțiunii.  


„Am asistat astăzi la o înşiruire de acuzaţii, un comportament delirant, aş spune, al ministrului Sănătăţii. Nu am văzut nicio grimasă, nicio lacrimă, nicio vorbă despre tragedia de la ‘Balş’ sau despre cazul românului decedat astăzi în Belgia. Nu am văzut niciun plan concret, coerent, nişte măsuri, deşi domnul Rafila i-a cerut măcar 10 măsuri pe care le-a luat în această perioadă pentru a preveni tragedii de tipul celor care s-au întâmplat în ultimii ani în sistemul sanitar din România. Este evident pentru mine că domnul Vlad Voiculescu are susţinere de oriunde numai din partidele de coaliţie nu, pentru că aţi văzut, la finalul dezbaterilor, câţi parlamentari ai USR, PNL şi UDMR mai erau în sală, atunci când ar fi trebuit să aibă loc votul pentru moţiunea simplă împotriva dânsului. (…) Dacă am fi avut astăzi vot, Vlad Voiculescu ar fi pierdut cu siguranţă la o diferenţă colosală această moţiune”, a spus pesedistul Simonis, după dezbaterea moţiunii. Tot el s-a arătat foarte deranjat de prezența în sală a europarlamentarilor USR PLUS Dacian Cioloș şi a lui Dragoș Pîslaru, solicitând evacuarea acestora.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.