VIDEO. În primăria condusă de o liberală controversată, Poliția locală are „sediul” pe rampa pentru persoanele cu handicap. Angajații din subordine umblă prin instituție fără măști sanitare, iar Mercedesul de lux din fața Primăriei nu este trecut în declarația de avere


VIDEO. În primăria condusă de o liberală controversată, Poliția locală are „sediul” pe rampa pentru persoanele cu handicap. Angajații din subordine umblă prin instituție fără măști sanitare, iar Mercedesul de lux din fața Primăriei nu este trecut în declarația de avere

Doi activiști civici au postat pe canalul lor de youtube o filmare realizată recent în localitatea Florești, Prahova, care este administrată de aproape două decenii de soții liberali Simona, fost consilier local și primar la primul mandat după alegerile din septembrie 2020, și Eugen David, care a renunțat anul trecut să mai candideze după patru mandate și probleme serioase cu legea.  

Cititorii Podul.ro au reclamat într-o sesizare adresată redacției că localitatea este condusă abuziv de familia David care, nu doar s-a îmbogățit fabulos în decursul slujbelor deținute la stat, dar controlează și toate instituțiile de pe raza comunei, favorizând și răsplătind rudele și fidelii de partid. 

„Primaria Floresti Prahova, Primar PNL -DAVID SIMONA, soția fostului primar PNL timp de 16 ani, DAVID EUGEN. Toți angajații Primăriei, ai Poliției Locale, ai spitalelor din zona, cetățenii comunei sunt sub bocancul lor. Filmulețul este un act de curaj, pentru că nimeni nu mișcă în front. Pe scurt, sunt niște penali, cu acces direct la Orban, dar și cu prietenii vechi cu Mircea Cosma (baronul pesedist al județului Prahova, tatăl controversaților Vlad și Andreea Cosma, fostă deputată PSD, n.red.) . Poate trimiteți cui trebuie filmulețul, sa mai vadă și alții, că ne-am saturat de ei”, ne-a scris o persoană din localitate.  

Cei doi activiști surprind în filmarea realizată inopinat la sediul Primăriei Floreștinu o lipsă revoltătoare de transparență, primărița Simona David refuzând orice dialog, baricadându-se în birou și amenințând cu Poliția, faptul că sediul Poliției Locale este inaccesibil persoanelor aflate în scaunul cu rotile pentru că imobilul nu are nici măcar rampă, că mulți dintre angajații Primăriei nu poartă măști sanitare și că biroul polițistului local care păzește clădirea este amplasat efectiv exact la jumătatea rampei pentru persoanele cu dizabilități, blocând accesul acestora în sediul instituției.

Tot în filmarea activiștilor apare la un moment dat în cadru un Mercedes alb, de zeci de mii de euro sau poate chiar o sută de mii de euro, parcat în fața Primărie pe un loc „rezervat”. Din informațiile Podul, Mercedesul este al doamnei primar (deși nu oficial, pentru că nu l-am găsit în declarația de avere), soțul acesteia, fostul primar David, având și el unul la fel, dar pe negru.  VEZI declarații de avere AICI

 

„Stați puțin că n-am înțeles un singur lucru. Deci cetățeanul cu handicap vine pe aici și ar trebui să urce pe unde stați dvs. Dar ați pus biroul aici, domnule”, i-a spus unul dintre activiști polițistului local aflat la intrare. 

”De ce ați pus biroul pe rampa pentru persoanele cu handicap? Cum procedați când vine persoana cu căruciorul? Îi spuneți stați să dau biroul?”, l-au mai chestionat activiștii pe polițistul local.  

În timpul dialogului dintre cei trei, mai mulți angajați ai Primăriei au ieșit de prin birouri fără măști sanitare. Activiștii i-au atras polițistului atenția că ar trebui să-i sancționeze potrivit legislației în vigoare care prevede purtarea măștilor sanitare în spațiile publice atât la interior, cât și la exterior.  

Deși polițistul local le răspunde celor doi activiști că nici primarul, nici viceprimarul se află în sediul Primăriei, dintr-un birou apare și primărița Simona David, prima grijă a acesteia fiind motivul pentru care se filmează și amenințând că sună la poliție.  

Venită într-un suflet la fața locului, o doamnă care s-a recomandat ca fiind șefa Poliției Locale din Florești spune că biroul de pe rampă nu este pus de ea și nu se simte responsabilă pentru că obiectul de mobilier blochează accesul persoanelor cu handicap. Activistul cu care a avut un schimb de replici i-a mai atras atenția că la sediul Poliției Locale din Florești nu există nici drapel, nici rampă pentru persoanele cu dizabilități, acesta fiind practic inaccesibil pentru cei aflați într-un cărucior cu rotile.  

„Nu răspundeți, butonați telefonul...Butonați-l, doamnă, că luați bani de pomană”, a mai comentat activistul. 

 

Doamna butona însă pentru a alerta și Poliția Națională care a venit într-un suflet la locul unde doi cetățeni întrebau doar de ce nu se respectă legea, nu comiteau vreo spargere sau vreun viol.  

Prima preocupare a polițiștilor din subordinea ministrului liberal Lucian Bode a fost să le atragă atenția celor doi activiști să nu mai filmeze pentru că sunt în interiorul unei instituții publice, acest lucru „fiind interzis prin lege”. „Care e legea?”, au replicat aceștia. Polițistul nu a fost capabil să o indice, cerându-le mai departe celor doi cetățeni cu spirit civic să se legitimeze cu „buletinul”

Discuțiile s-au mutat apoi la exterior, angajații din sistemul public fiind efectiv uluiți că doi cetățeni se interesează despre respectarea și aplicarea legislației statului român într-o comună care pare să funcționeze după propriile legi și unde primarul actual și partenerul său de viață par să fi acumulat o avere cu mult peste veniturile obținute din funcțiile publice.  



De altfel, cei doi s-au aflat până recent în vizorul organelor de urmărire penală, fiind chiar încătușați și reținuți, percheziționați la locul de muncă și la domiciliu, într-un dosar în care Eugen David era suspectat de abuz în serviciu și evaziune fiscală. Din imaginile realizate cu ocazia perchezițiilor din 2016 la locuința soților David se mai remarcă un lucru: că acestea au loc într-un imobil de dimensiuni impresionante, nu în apartamentul de 45 de mp pe care actuala primăriță îl trece în declarația sa de avere ca fiind unica proprietate. VEZI filmul de mai jos.  

În primăvara lui 2020, instanța a constatat că faptele penale ale lui Eugen David s-au prescris în dosarul în care era acuzat de conflict de interese, în sensul că a emis dispoziții de plată prin care rude ale sale au obținut în mod direct foloase materiale. Judecătoria Câmpina stabilise anterior în acest caz o pedeapsă de un an și trei luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității din Floreşti. 

În martie 2020, Eugen David i-a anunțat pe localnici, printr-o scrisoare deschisă, că nu va mai candida pentru cel de-al cincilea mandat. Soția sa a câștigat primul mandat de primar la o diferență de 200 de voturi de contracandidatul său.  



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.