VIDEO. Presiunea stradală a dat rezultate. Cîțu anunță că anul ăsta nu se taie niciun spor, nimeni nu e dat afară de la stat, iar salariile bugetarilor nu se diminuează


VIDEO. Presiunea stradală a dat rezultate. Cîțu anunță că anul ăsta nu se taie niciun spor, nimeni nu e dat afară de la stat, iar salariile bugetarilor nu se diminuează

Dacă la începutul lunii februarie, premierul Florin Cîțu se arăta uimit, chiar revoltat de faptul că, printre sporurile pentru condiții „vătămătoare” primite de unii bugetari, se numără și cel pentru lucrul la computer și promitea o reformă care să lege veniturile de performanță, șeful Executivului a anunțat, joi, că, anul ăsta, nimeni din sectorul bugetar nu va fi dat afară și toate sporurile vor fi plătite. Declarațiile făcute joi de premier sunt un mesaj adresat sindicaliștilor care au organizat numeroase proteste de stradă în ultimele zile, cerând demisia mai multor membri ai guvernului de coaliție.  

„Mesajul, de fiecare dată, pentru sindicate și angajații din sectorul bugetar e același: în 2020, când economia trecea prin cea mai mare criză din ultima sută de ani, când în sectorul privat au fost 1,4 de milioane de oameni în șomaj tehnic, oameni care plăteau taxe ca să susțină salariile din sectorul public, sectorul public a primit creșterea salarială normală, nu a fost nimeni dat afară. Anul acesta nu e nimeni dat afară, toată lumea își primește sporurile, își primește salariul la nivelul din 2020. Nu văd aici o problemă”, a spus Cîțu. 

„Sunt foarte mulți lideri sindicali - și aici e o surpriză și ar trebui să ne gândim ca societate: cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceiași de 30 ani? Acolo nu se întâmplă nimic. Peste tot se mai modifică, dar acolo sunt aceiași lideri sindicali. Ar trebui să ne gândim cum funcționează lucrurile și poate în acest dialog social ne gândim cum ajung acolo”a completat premierul. 

Vedeți video de la minutul 05:00:


„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reașeza salarizarea, sistemul de sporuri. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020, din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu doar îi întreb pe români dacă au simțit că performanța celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, spusese anterior șeful Guvernului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.